Lahkotna besedila, divje kitarske intervencije, prodorne trobente in zabavni plesni ritmi - z eno besedo Manouche. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lahkotna besedila, divje kitarske intervencije, prodorne trobente in zabavni plesni ritmi - z eno besedo Manouche. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Manouche
Pikl je za MMC poudaril, da se člani kolektiva zavedajo, da so v zelo kratkem obdobju postali eden izmed odmevnejših bendov v Sloveniji in je vsem v kolektivu jasno, da ni to eden izmed stranskih projektov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Manouche
Poseben čar kolektivu dejajo elektronski ritmi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zaz
Manouche je med drugim pohvalila tudi Zaz, ki je v soboto za njimi zavzela oder Križank. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Manouche
Posebej vabljiv čar dodajajo trobentarski vložki. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Manouche
Kolektiv v naslednjem obdobju obljublja svoj prvenec. Obenem pa jih bodo ljubitelji poletnih festivalov zagotovo našli ob reki Krki konec junija, saj bodo nastopili na letošnjem Rock Otočcu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Electroswing, ki se giblje v elektronskih ritmih in se spogleduje z etnoglasbo, združen v kolektiv Manouche, je prvič širšo javnost resno opozoril na svoj obstoj na letošnjih Viktorjih. Za osvežitev spomina - to so tisti glasbeniki, ki so ob lahkotnosti svojega ritma ob sebi pozdravili Branka Đurića - Đura na električni kitari. Ideja, ki se je rodila med Robertom Piklom in Marcom Grabberjem, je relativno svež veter na naših tleh, četudi jo sestavljajo sami izkušeni glasbeniki. Skupino tako sestavljajo poleg Pikla in Grabberja še Luka Ipavec, sestre Trobec in Krešimir Tomec. Z dvema singloma Kje si lubi? in Bi šla naprej? ter ostalimi avtorskimi skladbami pa so se prikupili celo francoski soulšansonjerki Zaz.

Vabljeni k branju recenzije Zazinega sobotnega koncerta v ljubljanskih Križankah:
Prežeča tigrica, skriti zmaj. Mojstrica vseh skrajnosti, Zaz.

"Takoj je prišla do nas, spoznala cel bend, pohvalila našo glasbo in se slikala z nami. Povedala nam je tudi, da je na sprehodu čez Ljubljano srečala profesorja francoščine, ki ji je zaupal, da ima kvalitetno predskupino za "warm up"," se je sobotnega srečanja z francosko umetnico, ki je do zadnjega kotička v soboto napolnila ljubljanske Križanke, spominjal za MMC Pikl.

Več pa si lahko preberete v pogovoru s Piklom spodaj.


Ne samo z najbolj odmevnima singloma ta hip, Manouche ste kot predskupina Zaz z odliko vpeljali zbrane v glavni del večera. Koliko je k temu pripisal skrbno izdelan repertoar in koliko improvizacija?
RP: Osem od desetih skladb, ki smo jih predstavili občinstvu, so avtorske in jih boste lahko slišali na prihajajočem prvem albumu skupine Manouche. Izid lahko pričakujete v jeseni 2012. Kar se tiče repertoarja, je bil seveda, kot pravite, skrbno izdelan in premišljen. Aranžmaji so fiksno določeni, gre za popformo, improvizacije se poslužujejo člani kvečjemu znotraj svojih solaž.

Kako si je bilo deliti oder z Zaz?
RP: V veliko čast in veselje je bilo deliti oder z eno izmed najuspešnejših francoskih pevk v zadnjih letih. Sam tudi bolj intenzivno spremljam dogajanje na francoski glasbeni sceni, odkar se je moja sestra pred dvanajstimi leti preselila v Pariz. Tako nagel vzpon, kot je uspel Zaz, ji lahko štejemo v veliko čast.

Za kakšno osebo se je izkazala v zaoderju? Koliko ste imeli priložnosti, da ste se družili? Kaj vam je povedala?
RP: Prvo snidenje z njo in njenim bendom nas je celo malo presenetilo, seveda v pozitivnem smislu. Takoj je prišla do nas, spoznala cel bend, pohvalila našo glasbo in se slikala z nami. Povedala nam je tudi, da je na sprehodu čez Ljubljano srečala profesorja francoščine, ki ji je zaupal, da ima kvalitetno predskupino za "warm up".

Kakšna je bila vaša prva reakcija, ko vas je organizator povabil k sodelovanju? Ste morda kaj oklevali pri odločitvi?
RP: Pri odločitvi, ali sprejmemo ta izziv, nismo niti malo oklevali. Takšna priložnost se pač ne izpusti. Je pa res, da je bila to obenem velika preizkušnja za cel bend, glede na to, da smo imeli prvi koncert šele pred štirinajstimi dnevi.

Vemo, da obožujete glasbo 30. in 50. let preteklega stoletja. Kakšen izziv jo je vnašati v današnje glasbeno ustvarjanje?
RP: Niti ne gre toliko za vnašanje elementov iz preteklosti. Ti motivi služijo bolj kot inspiracija pri stilski opredelitvi benda. Največja inspiracija je bil že od samega začetka Django Reinhardt, v poklon njegovi glasbeni zapuščini smo si tudi izbrali ime Manouche, čeprav ne igramo njegovih skladb na koncertih. Vsaj zaenkrat še ne.

Kot smo izvedeli, vas je pohvalila sama Zaz, še preden ste se srečali v živo. S čim mislite, da ste jo prepričali?
RP: Mislim, da smo je prepričali predvsem s pozitivno energijo in iskrenim ter kakovostnim nastopom. To, da je poslušala in pohvalila našo glasbo že nekaj dni pred koncertom, nam je dalo pa samo še dodaten veter v krila.

Manouche ste precejšnji vtis pustili letos na Viktorjih. Pesem Bi šla naprej? se je pozneje prikupila poslušalcem in dosegla lepe uvrstitve na glasbenih lestvicah. Kako težko ali lahko se je prebijati v žanru, kjer na domačih tleh skorajda nimate konkurence?
RP: Seveda imamo konkurenco. Imamo se v osnovi za popbend, teh je pa pri nas kar veliko. Čim se uvrščaš na lestvice bodisi doma bodisi v tujini, si deležen velike konkurence, zvrst si pa izbere vsak sam.

Člani skupine ste na domači glasbeni sceni prisotni že vrsto let. Kaj vas je združilo v Manouche?
RP: Z Marcom sva se začela pogovarjati konkretno o projektu malo več kot leto nazaj, na dan koncerta smo pa obenem praznovali prvo uradno obletnico kolektiva Manouche.

Pa je Manouche samo eden izmed vaših projektov ali imate z njim večje načrte?
RP: Absolutno se zavedamo, da smo v zelo kratkem obdobju postali eden izmed odmevnejših bendov v Sloveniji in je vsem v kolektivu jasno, da ni to eden izmed stranskih projektov.

Klavdija Kopina, spremljate me lahko tudi na Twitterju.