'Sam osebno si ne znam predstavljati, kdo bi lahko zamenjal Gregorja iz BFM ali pa Tomija iz Siddharte... ali pa Tokaca iz Dan D ... ali pa ...' je razmišljal v spletni klepetalnici Jelen. Foto:
'Sam osebno si ne znam predstavljati, kdo bi lahko zamenjal Gregorja iz BFM ali pa Tomija iz Siddharte... ali pa Tokaca iz Dan D ... ali pa ...' je razmišljal v spletni klepetalnici Jelen. Foto:
Šank Rock
Poti glasbenikov, ki so še pred dnevi slišali na ime Šank Rock, se za nedoločen čas razhajajo, je za MMC potrdil Jelen. Foto: Marko Ocepek
Matjaž Jelen
Zadnji nastop Šank Rocka je bil predviden 1. januarja na Prešernovem trgu, ampak je bil zaradi bolezni kitarista Rokija Petkoviča odpovedan. Foto: MMC RTV SLO
Bor Zuljan
Velenjske rockerje je že leta 2006 zapustil kitarist Bor Zuljan. Foto: Sedvex
Rock Otočec 2010
Najprej se je za odhod odločil Jelen, nato pa še Polak konec preteklega leta. Foto: MMC RTV SLO

Bolj ko si zrel, bolj gledaš v drugačno smer glede glasbenega razvoja in očitno tu nismo našli več skupnih točk. Ne bi bilo pa pošteno do naših oboževalcev, da bi nekaj na silo delali.

Jelen o usodi Šank Rocka
Rock Otočec 2010
Matjaž Jelen je zdaj z mislimi usmerjen v samostojne zmage in nove projekte. Foto: MMC RTV SLO

Zadnje ure preteklega leta je prišla novica s tabora velenjske skupine Šank Rock, da jo zapuščata pevec Matjaž Jelen in basist Cveto Polak. "Enostavno sem se jaz že nekje konec lanskega poletja odločil za ta korak in sem to ostalim tudi povedal. Pred koncem leta se je pa tudi Cveto še odločil, da tudi ne bo več nadaljeval," je potrdil Jelen za MMC.

Matjaž Jelen je bil tudi gost naše spletne klepetalnice. Uporabniki ste ga zasuli z vprašanji s 'kreativnim predihom' in njegovi prihodnosti. Jelen pa vsem oboževalcem na svoji samostojni poti obljublja: "ROOOOOCCKKK!!!!!!!!!!!"
Cel klepet si lahko preberete tu.

Negotov, kaj prinaša prihodnost za skupino Šank Rock, je Jelen dodal, da "pričakuje od preostalih, da jih bodo njihove izkušnje oziroma zdrava pamet privedle do tega, da se bodo skupaj odločili, da gre Šank Rock za nedoločen čas na kreativni počitek".

To je sicer že drugi predah Velenjčanov po letu 1997, ko so glasbene odre zapustili za dobrih pet let. Pred osmimi leti so znova stopili na odre. Vendar pa takrat ni šlo še za eno vrnitev, ki smo jim priča predvsem v zadnjem času. "Da razčistimo ... eno je 'vrnitev', drugo je 'uspešna vrnitev'. In tega smo se mi leta 2002 zelo zavedali. Takrat smo sklenili, da če ne bo prvih pet koncertov uspešnih, takoj odnehamo ... In po osmih letih, nekaj sto uspešnih koncertih po Sloveniji, treh studijskih albumih, enem kompilacijskem, dveh 'v živo', DVD-ju 'v živo' lahko s ponosom trdimo, da je bila naša vrnitev več kot uspešna in na naše veselje še kar traja (smeh)," so dejali v svojem zadnjem pogovoru za MMC pred odločitvijo, da se razhajajo.

Že drugič gredo vsak v svojo smer
"Prvi predah je bil samoumeven. Takrat je eden po eden član začeli zapuščati, ker konec devetdesetih nismo našli več izzivov. Tudi zdaj smo se znašli pred takšno prelomnico, ko bi vsaj jaz rad dal vsem nekaj, kar od Šank Rocka pričakujejo," je povedal Jelen in dodal, da vsaj v tem trenutku to z njegove strani ni mogočeo. "Raje vidim, da je zdaj predah in bomo potem videli, kaj bo čas prinesel, ali bomo še kdaj zaigrali skupaj v tej postavi ali ne," je še dodal.

Prijateljski? Ne, profesionalni odnosi
Polak, kitarist Roki Petkovič, klaviaturist Davor Klarič in bobnar Aleš Uranjek ostajajo po besedah danes že nekdanjega prvega glasu Šank Rocka v "profesionalnih odnosih". "Težko je reči, kakšen odnos imamo danes. To je dolgoletni odnos. Z leti ena čustva tudi utrpijo. Predvsem smo v profesionalnem odnosu. To smo zagotovo in bomo na takšen način tudi zaključili to zgodbo. Mislim, da tudi ostali člani premorejo toliko poslovne kulture, če se lahko tako izrazim. Ni bilo nobenih hudih osebnih zamer ali - Bog ne daj - kakšnih pretepov znotraj. Ni tako hudo," je dejal za MMC.

Razložil je še, da so se njihovi pogledi preprosto preveč križali. "Bolj ko si zrel, bolj gledaš v drugačno smer glede glasbenega razvoja in očitno tu nismo našli več skupnih točk. Ne bi bilo pa pošteno do naših oboževalcev, da bi nekaj na silo delali," je sklenil Jelen.

Zadnji nastop, ki ga niso dočakali
Njihov zadnji nastop je bil sicer predviden na Prešernovem trgu 1. januarja, ampak je bil odpovedan. Razlog je bil, po potrditvi Jelena, bolezen kitarista. "V bistvu mi prav manjka ta 'špil', ker smo bili dogovorjeni, da se bomo malo poveselili in se na lep način poslovili eden od drugega," je povedal Jelen. Petkovič se je zasedbi pridružil decembra 2005 in zamenjal dolgoletnega kitarista skupine Bora Zuljana. Kitarist je bil na albumu Senca sebe iz leta 2007 tudi avtor številnih skladb.

Še maja obljubljali album, a danes ...
Za velenjske rockerje se je takrat začelo novo obdobje, ki je vodilo vse do snemanja novega albuma preteklo leto. “Bili bi neumni, če bi želeli opustiti naš "šankrock" slog, ki smo si ga izoblikovali skozi leta. Ta je naš zaščitni znak, saj smo s tem eden izmed redkih bendov, ne samo v Sloveniji, ampak tudi v tujini. K temu sodijo tudi balade, ki so in bodo. Seveda pa vsi spremljamo nove trende na svetovni rockerski sceni in tudi sami ne zaostajamo za njimi. Ko to združiš, dobiš Šank Rock v 21. stoletju,” so bili še maja polni kreativnega poleta v pogovoru za MMC člani zasedbe.

Nov album za jesen so pospremili s singlom EO, nato se je izdajanje singlov tudi ustavilo. "Nobena stvar se ne začne, če nočeš niti, da se konča. Sami lahko pridete do zaključka, da je prišlo do različnih mnenj oz. interesov in to se žal ni dalo uskladiti," je razložil Jelen.

Kam bo pot vodila Jelena?
Jelen bo zdaj svojo energijo usmerjal v samostojne projekte, vendar pravi, da ne bo ponovil svojega prvenca 100x Lažje izpred desetih let. "To je bil album, ki mi je takrat nekje zrasel in kakršen je, je. Normalno, da so moji pogledi oz. občutki na glasbo danes drugačni, in bom tudi naredil glasbo tako mojo avtorsko kot tudi od mojih glasbenih kolegov takšno, kot jo čutim v tem trenutku in me bo predstavila, kdo in kaj sem," je sklenil Jelen.

Klavdija Kopina

Bolj ko si zrel, bolj gledaš v drugačno smer glede glasbenega razvoja in očitno tu nismo našli več skupnih točk. Ne bi bilo pa pošteno do naših oboževalcev, da bi nekaj na silo delali.

Jelen o usodi Šank Rocka