Za domači del dogodka Dan 202 bo poskrbela zasedba Elevators, ki je prispevala velik avtorski vložek k priredbam uspešnic zadnjih desetletij.
Za domači del dogodka Dan 202 bo poskrbela zasedba Elevators, ki je prispevala velik avtorski vložek k priredbam uspešnic zadnjih desetletij. "Ni veliko skupin v Sloveniji, ki delujejo kot zasedba in so obenem zverzirani glasbeniki v drugih panogah," pravi urednik glasbenega uredništva Val 202 Andrej Karoli. Foto: Izštekani
Sestre
Na Dan 202 bomo slišali tudi priredbo pesmi Samo ljubezen, ki je pred leti v Sloveniji dvignila veliko prahu. Foto: RTV SLO
Vlado Kreslin
Elevatorsi bodo za projekt sprehoda skozi 40 let slovenske glasbe skupaj potrebovali kakšne tri mesece. Intenzivno vadijo in se pripravljajo že en mesec. Še preden pa so lahko začeli vaje, je bilo treba dobiti privoljenja, dovoljenja za prireditev pesmi, med katerimi bo tudi Še je čas skupine Martin Krpan, ki jo bo seveda odpel Vlado Kreslin. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Karoli
Andrej Karoli, urednik glasbenega uredništva Val 202, pravi, da je projekt Dan 202 zahteven in narejen kot spoštljiv poklon domači glasbi: “Vse skupaj se je delalo z odličnim spoštovanjem do avtorjev in izvajalcev izvirnikov. Dogovori so bili zelo natančni v smislu, ali ta oseba še vedno poje to pesem iz določene tonalitete." Foto: Val 202

Elevators bodo namreč v eni dolgi pesmi s pomočjo številnih pevcev in pevk združili nekatere največje domače uspešnice zadnjih desetletij. Število glasbenikov, ki bodo na Dan 202 prišli odpet svoje pesmi na način, kot še niso bile odpete, se po besedah urednika glasbenega uredništva Andreja Karolija giblje nekje med 22 in 29. Prva tri imena izvajalcev, katerih pesmi bo mogoče slišati v prirejeni različici, so že razkrili: Vlado Kreslin, Dan D in Sestre.

Skoki po 40 letih slovenske glasbe
"Poklon pretekli glasbi, v katero vkomponiraš svojo zgodbo, je lahko dvorezen meč. Zagotovo si ne želiš karaok. Najprej je treba postaviti seznam pesmi, ki je nastal v sodelovanju med uredništvom za glasbo in skupino Elevators. Na osnovi tega programa gledaš, kateri ljudje so še aktivni. Na dogodku ne bo izvajalca, ki bi pel pesem nekoga drugega, razen ene izjeme, ki je zaradi objektivnih razlogov ter na željo avtorja in izvajalca odpela pesem druge osebe," je povedal Karoli o konceptu domačega dela koncertnega dogodka.

Pesmi v kakšno uro dolgem glasbenem maratonu Elevators ne bodo kronološko urejene, bolj so se posvetili žanrskim povezavam in vsem drugim faktorjem, ki jih je treba pri takem podvigu upoštevati. "Skupina dela na način, da se pesmi med sabo poklopijo vsebinsko logično, da so ritmično kompatibilne, pri tem ni naključij," razlaga proces ustvarjanja glasbenega sprehoda skozi več desetletij slovenske popularne glasbe z Elevators in dodaja: "Skače se po zadnjih 40 letih slovenske glasbe z enim mini izletom v malo bolj davno zgodovino in poklonom skladbi, ki pa bo predstavljena na zelo specifičen način."

Rdeča nit bosta tudi čas in ljubezen
Prva tri razkrita imena, ki bodo prišla odpet svoje pesmi na Dan 202, so Vlado Kreslin, Sestre in Dan D. Slednji so igrali na zadnji "izdaji" Dan 202 leta 2009. Pevec skupine Dan D Tokac se takole spominja koncerta izpred treh let in ga poveže s prihajajočim dogodkom: "Dan 202 nas je premaknil iz tirnice, ko smo pred tremi leti z Valom 202 in Simfoniki RTV SLO glasbo Dan D oblekli v večerno obleko. Na drugačen način jo sedaj slačimo do golega in jo bomo v oktobru in novembru s turnejo Tiho peljali na 17 koncertov po Sloveniji. Vmes pa bomo seveda z veseljem našli tudi Čas, da se pridružimo valovskemu praznovanju domače glasbe v Tivoliju, saj nam je v veliko veselje, da je Val 202 našo pesem uvrstil v izbor skladb, ki so izstopale v zadnjih 40 letih."

Vlado Kreslin na Dan 202 ne bo zapel kakšne izmed uspešnic iz svojega solističnega repertoarja, temveč eno iz časov Martina Krpana. "To ne bo najbolj predvajana pesem v zadnjih letih Od višine se zvrti, ampak enako sporočilno in avtorsko močna pesem Še je čas. In čas je nekako rdeča nit te zgodbe Dan 202," razlaga okrogli obletnici primeren izbor pesmi Karoli.

Sestre in njihovo pesem Samo ljubezen pa Karoli označi za nekakšen mejnik v slovenski popkulturi: "Pesem je v tistem trenutku dvignila veliko prahu zaradi vsega drugega, samo zaradi glasbe ne. Tako da se je mogoče celo pozabilo, kako dober komad je Magnifico naredil zanje." Tudi Marlena, ena izmed Sester, meni, da je pesem še vedno zelo priljubljena in da je njeno sporočilo v današnjih kriznih časih še toliko bolj pomembno: "Samo ljubezen celo po desetih letih odmeva in ljudje jo imajo še vedno radi. Vzeli so jo za svojo, nas pa je zaznamovala za vselej, saj ne mine dan, da ne bi nekoga izmed nas na ulici ustavil neznanec z istim vprašanjem: kdaj bodo Sestre spet zapele?! To je postalo že kot mantra in ne gre za naključje, saj smo v nehvaležnem obdobju, ko ljudje potrebujejo to najmočnejše čustvo. Predvsem pa nas veseli dejstvo, da je kljub ozkogledni družbi, ki je z našo pomočjo odprla marsikateri ventil, se soočila s strahovi in se vsaj malce zazrla vase, na koncu vendarle zmagala ljubezen."

Počasi bodo v prihodnjih dneh in tednih na Valu 202 razkrivali tudi ostale izvajalce, a Karoli pravi, da bo do zadnjega napeto, saj se mora vse uskladiti in poklopiti. "Vse pesmi izvajalcev, ki bodo nastopili, so ne nujno prelomni trenutki, a zagotovo vrhunci, ponarodele in avtorsko najmočnejše pesmi. Vse te skladbe imajo zelo zanimive zgodbe, ki bodo skozi čas razkrite."

Keane naredijo dober popkoncert
Andrej Karoli je nekaj besed namenil tudi tujemu delu dogodka Val 202, koncertu britanske skupine Keane, ki jo spoštuje tako s stališča avtorske glasbe kot izjemnega vokala pevca Toma Chaplina. Za ponazoritev njegovih pevskih sposobnosti priporoča ogled posnetka pesmi Queen It's a Hard Life, ki ga je Chaplin na dobrodelni prireditvi odlično odpel na odru s preostalimi člani legendarne rockzasedbe (videoposnetek nastopa si lahko pogledate spodaj). "Ko pridejo igrat Keane, gre za dober popkoncert. Ne glede na to, ali ti je takšna glasba všeč ali ne, če malo pobrskaš po spletu za njihovimi posnetki, lahko ugotoviš, da je fajn," še dodaja Karoli.

Znotraj ekskluzivnega koncertnega dogodka Dan 202 urednik glasbenega uredništva Val 202 ne daje prednosti domačemu ali tujemu delu: "Oba dela tega večera bosta po svoje posebna. Redko imaš možnost dobiti vse te slovenske glasbenike na istem odru na način, ki ga do zdaj še ni bilo. Za piko na i pa še tuja skupina, ki je deležna vsega spoštovanja, kamor koli gre."