Soundtrack Mlade lune je presenetil prav vse - vključno z glasbenimi kritiki, večnimi skeptiki, ki so ob tem albumu ostali brez pripomb. Foto:
Soundtrack Mlade lune je presenetil prav vse - vključno z glasbenimi kritiki, večnimi skeptiki, ki so ob tem albumu ostali brez pripomb. Foto:
Jack White s svojimi Dead Weather prispeva skladbo Rolling In On A Burning Tire.
Mrk bo premiero doživel 30. junija, glasbene pokušine s soundtracka si lahko obetamo že prej.

Ker ima filmska franšiza (po Somraku in Mladi luni pričakujemo že tretji del, naslovljen Mrk) številne oboževalce po vsem svetu, ki so vampirski sagi tako predani, da trzajo na vsak gib, povezan z njo, ni čudno, da gredo tudi soundtracki za med.
"Čudni" del nastopi, ko podrobneje pogledamo izvajalce na vseh treh albumih. Ne gre namreč za tipični najstniški (ciljno občinstvo Somraka) glasbeni izbor. In ne gre za tipični mainstream (kar Somrak pač je) izbor.
Somrak kot kanal za glasbeno izobraževanje množic? Kdo bi si mislil. Gre sicer za dvorezni meč, saj so številni oboževalci uporabljenih izvajalcev popolnoma razočarani, kako so se lahko "prodali" za nekaj tako "nealter", kot je Somrak.
Od Linkin Park do Thoma Yorka
A alter druščina na soundtrackih se samo še povečuje. Če so najbolj prepoznavno glasbeno podlago prvega soundtracka zagotovili še precej "popi" Paramore, so zdaj od njih prevzeli štafeto bolj kritiško priznani izvajalci iz skoraj podzemlja (vsaj kar se tiče širšega glasbenega okusa). Ti lepo dopolnjujejo bolj do "radia prijazne", udarnejše alter velikane, kot so Muse.
Pa poglejmo podrobneje. Za prvi album so pesmi poleg že omenjenih Paramore (z Decode) prispevali Muse, Linkin Park, Perry Farrell, Iron & Wine, The Black Ghosts, Collective Soul, Carter Burwell in The Blue Foundation.

Drugi album, za Mlado luno, je bil še velikopoteznejši. Na njem tako najdemo zdaj že dežurne somračneže Muse, ob njih pa še skupine Death Cab For Cutie, Band of Skulls, Thoma Yorka iz Radiohead, The Killers, Black Rebel Motorcycle Club, Ok Go, Lykke Ly, Grizzly Bear, Sea Wolf in Editorse.
Soundtrack, ki prekosi film
"Na dober dan filmski soundtracki okrepijo izkušnjo gledanja filma. V svoji najboljši izvedbi jo prekosijo," so zapisali v glasbeni recenziji albuma Mlade lune pri EW-ju. "Zadnja zvočna spremljava neizbežne sage o najstniških vampirjih, ki jo izvajajo nekateri od najbolj uveljavljenih in vzhajajočih imen v indiestratosferi, bo morda prepričala tudi najbolj zagrizene 'antisomrakovce'."
Izvajalci tu postrežejo z nekaj odličnimi skladbami (izstopajo Thom Yorke, Death Cab For Cutie in Black Rebel Motorcycle Club), a upajo ostati v mejah tistega, kar bodo od njih oboževalci pričakovali - da ne skušajo ugajati širšim množicam. Pesmi tako niso "na prvo žogo", niso "hitovsko" spevni in nimajo kakšnih pompoznih "beatov", zaradi katerih bi jih lahko obtožili prodajanja množicam.
Bombay ob boku Becka, Whita in Florence
Za tretji album, ki naj bi izšel 8. junija, podrobnosti o izvajalcih še kapljajo. Med zadnjimi, ki so jih potrdili, so ta hip vroči na indie sceni Bombay Bicycle Club (s pesmijo How Can You Swallow So Much Sleep) in sveži Battles (z The Line).
Skupini se pridružujeta že potrjenim skupinam Muse (ti bodo prispevali nosilni singel Neutron Star Collision (Love Is Forever)), Vampire Weekend (z Jonathan Low), The Dead Weather (še eden izmed stranskih projektov 'hiperproduktivnega' Jacka Whita, za Mrk so prispevali pesem Rolling In On A Burning Tire) in Florence And The Machine (s Heavy In Your Arms).
Tu so še Metric (Eclipse (All Yours)), The Bravery (Ours), Sia (My Love), Fanfarlo (Atlas), The Black Keys (Chop And Change), Beck in Bat For Lashes (Let’s Get Lost), UNKLE (Featuring The Black Angels) (With You In My Head), Eastern Conference Champions (A Million Miles An Hour), Band Of Horses (Life On Earth).
Tako rekoč vsi bodo za soundtrack prispevali na novo posnet material, ekskluzivno za tretji del vampirske sage. Izjema so (ali pa niso) Fanfarlo, ki Atlas že dalj časa izvajajo v živo, a se obenem ne pojavlja na njihovem do zdaj edinem albumu Reservoir.
V spodnjih videih nekaj bolj prepoznavnih singlov iz obeh dozdajšnjih delov Somraka.
Kaja Sajovic