U2 so novembra lani nastopili pred Brandenburškimi vrati v Berlinu, pred tem, avgusta, pa so se nam najbližje ustavili v Zagrebu. Foto: EPA
U2 so novembra lani nastopili pred Brandenburškimi vrati v Berlinu, pred tem, avgusta, pa so se nam najbližje ustavili v Zagrebu. Foto: EPA
Michael Jackson
Michael Jackson je napovedal serijo poslovilnih koncertov v Londonu, a ga je prehitela tragična smrt. Foto: EPA

Lestvico je objavila glasbena revija Billboard. Bono in druščina so lani v žep pospravili skoraj dvakrat več kot dobitnik "srebrne" medalje, ameriška glasbena legenda Bruce Springsteen, ki se je moral "zadovoljiti" z 58 milijoni dolarjev.

Zaslužek skupine U2 sicer ni tako presenetljiv, če vemo, da so Irci vse lansko leto koncertirali na turneji 360 stopinj in prekrižarili svet. Prav koncertna turneja na račune glasbenikov vedno prinese največ denarja. Čeprav so si Irci omislili zelo razkošen oder, turneja pa velja za najdražjo do zdaj, stroške pokrijejo z razprodanimi koncerti, na katerih se zbere ogromna množica ljudi, saj je večina nastopov na stadionih.

Med deset najuspešnejših se je uvrstila tudi trojica ameriških popzvezd Britney Spears, Pink in Jonas Brothers, najuspešnejši Britanci Coldplay pa so se znašli na osmem mestu.

Že pokojni Michael Jackson je največ zaslužil s prodajo albumov in mobilnih melodij, na skupnem seznamu pa je prilezel le do 20. mesta, kar kaže na velik pomen živih koncertov za zaslužek.

Lestvica desetih največjih glasbenih zaslužkarjev v letu 2009:
1. U2 - 108,8 milijona dolarjev
2. Bruce Springsteen - 57,6 milijona dolarjev
3. Madonna - 47 milijonov dolarjev
4. AC/DC - 43,7 milijona dolarjev
5. Britney Spears - 38,9 milijona dolarjev
6. Pink - 36,3 milijona dolarjev
7. Jonas Brothers - 33,6 milijona dolarjev
8. Coldplay - 27 milijonov dolarjev
9. Kenny Chesney - 26,6 milijona dolarjev
10. Metallica - 25,6 milijona dolarjev