Noel ima nasvet za Miley: namesto provokativnih videov naj raje začne snemati dobre pesmi. Foto: YouTube
Noel ima nasvet za Miley: namesto provokativnih videov naj raje začne snemati dobre pesmi. Foto: YouTube
Noel Gallagher - vedno brez dlake na jeziku, vedno duhovit na svoj zajedljiv način. Foto: EPA

Nihče nima pravice biti tako pofu*ano dober na kateri koli točki kariere.

Noel Gallagher o Davidu Bowieju
Povratniškemu albumu Davida Bowieja The Next Day bi dal Noel oceno 11 od 10. Foto: Sony Music

Nekdanji vodilni član zasedbe Oasis v letu 2013 ni najbolj užival. "Pofu*ano bedno je bilo," ga je povzel v telefonskem intervjuju za revijo Rolling Stone. "Vse, kar sem počel, je bilo to, da sem posedal doma in se spreminjal v hipohondra. Res usrano leto. Komaj čakam, da ga bo konec," pravi starejši (a ne nujno bolj nergaški, tudi mlajši Liam je izjavil že marsikatero cvetko) od bratov Gallagher.

Kot piše v uvodu v omenjeni intervju, je za Noelom res dokaj mirno leto. Nazadnje je na odru stal spomladi, in to na dobrodelnem koncertu v družbi nekdanjih "smrtnih sovražnikov", Damona Albarna in Grahama Coxona iz skupine Blur. A je do neke mere spremljal glasbeno dogajanje v letu 2013 in ga tudi neizprosno ocenil, mnenje ima tako rekoč o vseh - od Kanyeja Westa in Arcade Fire prek Lady Gaga do Miley Cyrus in Davida Bowieja.

The Next Day - "pofu*ana mojstrovina"
Začnimo pri zadnjem, ki mu je Noel naklonjen in je tudi dal pozitiven predznak letu 2013 v Noelovih očeh, saj "mora biti vsako leto, v katerem David Bowie izda nov album, odlično". Bowiejev povratniški album The Next Day je Gallagher označil za "pofu*ano mojstrovino", ki jo obožuje, dal bi ji oceno 11 od 10. "Nihče nima pravice biti tako pofu*ano dober na kateri koli točki kariere," modruje 46-letni Gallagher.

Všeč mu je tudi plošča Arctic Monkeys, no polovica albuma, prvič pa je poslušal tudi ploščo Kanyeja Westa, ki se mu zdi odlična. Kot pravi, sicer ni Westov oboževalec ali oboževalec modernega hiphopa, a mu je Kanye kot osebnost pustil dober vtis, sploh v zdaj že razvpitem radijskem intervjuju z BBC-jevim didžejem Zanom Lowom. "Mega" se mu zdi tudi plošča elektronskega dvojca Disclosure.

Thicke, muha enodnevnica?
Vseprisotni album Random Access Memories dvojca Daft Punk Noela ni posebej zaznamoval, ker ga ni poslušal in ga niti ne zanima. Priznava pa, da je "tista pesem" izjemna. (Seveda se tu nanaša na hit Get Lucky, op. a.) Tudi Thickova Blurred Lines se Noelu ni zdela moteča, dokler je ni "slišal petmilijontič", a je prepričan, da je glasbenik "one-hit wonder", tako kot "tisti tip, ki poje Gangnam Style - nikoli več ne bomo slišali zanj".

O Miley Cyrus (sicer jo je označil za Miley Ray Cyrus) in drugih popprinceskah, ki se na vse pretege trudijo biti "provokativne", pa ima povedati: "Napiši dobro pesem. Ne snemaj provokativnih videov - napiši pofu*ano dobro pesem, od tega boš imela več koristi." Priznava, da recimo Adele in Emili Sande delata kakovostnejšo glasbo, sicer "glasbo za pofu*ane babice, a ima vsaj nekaj kredibilnosti", a to, kar počne Miley, se mu zdi ponižujoče. Na Lady Gago je po prvem albumu, ki sta ga oboževali njegova hči in žena, že pozabil.

"Arogantni" Arcade Fire
O ljubljencih kritikov Arcade Fire in njihovem novem (dvojnem) albumu pa pravi ... "Nisem ga slišal. Vsakdo, ki se vrne z dvojnim albumom, naj najprej potegne glavo iz lastne riti. Saj nismo več v sedemdesetih," pravi in se sprašuje, kdo hudiča ima v letu 2013 čas poslušati uro in pol dolg album, pričakovati kaj takega od občinstva se mu zdi višek arogance.

Edina pozitivna stran Noelovega "usranega" leta 2013 je ta, da je napisal veliko novih pesmi. A še ne ve, kdaj jih bo posnel. Morda v New Yorku, kjer morda sreča Davida Bowieja in ga prepriča, naj se mu med snemanjem akustičnega kitarskega komada pridruži v kostumu škrata, se je še pošalil (?).

Nihče nima pravice biti tako pofu*ano dober na kateri koli točki kariere.

Noel Gallagher o Davidu Bowieju