Omar je bil med snemanjem nove plošče redni gost koncertnih odrov. Foto: MMC RTV SLO/ T. O.
Omar je bil med snemanjem nove plošče redni gost koncertnih odrov. Foto: MMC RTV SLO/ T. O.
Omar Naber
Omar se je lani znašel na sodišču zaradi spolnega nasilja. Postopek je bil zaprt za javnost, neuradno pa mu je tožilstvo očitalo, da je v ljubljanskem Bachusu nadlegoval študentko. Foto: MMC RTV SLO
Omar Naber
Omar je slovenski javnosti postal znan z zmago v oddaji Spet doma, kjer je osvojil Bitko talentov. Od tam pa ga je pot vodila predvsem v poprockovske vode. Foto: MMC RTV SLO

Na radijske valove je te dni prišel prvi single s prihajajoče plošče - Proti soncu. "Prvi singel nekako prikazuje celotno sliko plošče, ki bo zelo svetla, pozitivna, taka, kot sem jaz sam," je za MMC pojasnil Omar. Ploščo je pevec, ki je dokončno prodrl na domačo sceno z zmago v Bitki talentov - tekmovanju v sklopu oddaje Spet doma, napovedoval že preteklo leto. "Od takrat se ni nič spremenilo, še vedno molimo taco v isto smer," je še pojasnil za MMC. Več pa si lahko preberete v pogovoru spodaj.


Močen poudarek na kitarah, nato pa melodija, ki se razvija z vašim vokalom - skratka Proti soncu. Ali single napoveduje, da bo takšen zvok tudi Omarja na novem albumu?
Poudarek na kitarah je sicer celo manjši, kot je bil v planu na začetku, saj smo se odločili za malce mehkejši pristop. Prvi singel nekako prikazuje celotno sliko plošče, ki bo zelo svetla, pozitivna, taka, kot sem jaz sam. Na plošči ne bo nikakršnega teženja, samo prijetne, pozitivne melodije s hitrimi ritmi in močnimi kitarami. To bo žurplošča (smeh).

Kako daleč je snemanje albuma?
Posneli smo sicer že vse, vendar se stvar malce zaustavi pri miksanju, k temu je potreben zrel in racionalen pristop z bistro glavo in s pametnimi ljudmi. To ne bo težko, saj imam okoli sebe za ta namen zagotovo prave ljudi, Miho Goršeta in Tadeja Miheliča. Vsekakor pa je miks ena najpomembnejših stvari pri snemanju, žal pa tudi vzame največ truda in časa.

Pred približno letom dni ste za MMC povedali, da bo novi projekt "zelo Omar plošča". Zdaj vas loči le še nekaj tednov do nje. Kako bi jo opisali danes?
Od takrat se ni nič spremenilo, še vedno molimo taco v isto smer. Vsekakor pa bomo dali vse od sebe, zato smo si do izdaje plošče vzeli še nekaj časa.

Kako to, da ste se sploh odločili za nov album? Številni izvajalci danes stavijo na postopno izdajanje singlov - kakšno je vaše mnenje o tem?
To je zagotovo najbolj racionalno ravnanje v teh za glasbenike težkih časih. Jasno je, da prodaja plošč drastično upada, toda jaz se še ne predam. Album meni ne predstavlja komercialnega objekta, od katerega bi lahko zaslužil, na prvem mestu je album predvsem sklop glasbenih idej, povezanih z neko rdečo nitjo in oblikovanih po mojem okusu in občutku. Seveda bom tudi sam, preden izdamo ploščo, plasiral posamezne single na radijske postaje, kot to počnejo vsi drugi.

Koliko so na snemanje novega albuma vplivali dogodki zunaj snemalnega studia? V kateri fazi je vaš primer na sodišču?
Vsak izvajalec lahko potrdi, da črpa navdih in ideje iz zunanjega sveta in vpliva okolice. Prav tako na moj izraz vplivajo vsi dogodki, ki se me tičejo. Dogajanje na sodišču name ni kaj dosti vplivalo, ker sem si ta dejavnik vzel neosebno, življenje pač včasih prinese s sabo tudi neprijetne stvari. Žal dogajanja na sodišču ne smem javno komentirati.

Katera tematika bo prevladovala v vaših novih besedilih?
Kot sem že povedal, na plošči ne bo zateženih besedil , prevladovala bo pozitiva. Za besedila smo si vzeli veliko časa, ker vedno bolj ugotavljam, da je to eden izmed ključnih in najpomembnejših sestavnih delov dobre skladbe. Seveda pa se bodo na plošči znašle tudi močne balade z močnimi besedili.

Kdo je vaša ciljna publika? Ostaja ista kot iz dni, ko ste postali prepoznavni kot zmagovalec Bitke talentov?
To, kdo bo poslušal mojo glasbo, seveda prepuščam publiki in poskušam glede tega ostati čim bolj nevtralen in neobremenjen. Sam o tem nikakor ne morem odločati. Najpomembneje je, da dam na posnetkih vse od sebe in da zadovoljim predvsem svoj okus, ki je razmeroma zahteven. Šele ko bom sam zadovoljen s končnim izdelkom, si ne bom imel česa očitati. Za to je potrebna iskrenost, kar pa publika takoj začuti. Vesel bom seveda vsake prodane plošče posebej, ne glede na to, kakšen profil poslušalca jo bo kupil ali vsaj poslušal.