V vseh oblikah – vključno z digitalnimi prenosi in streamingi z naročniških storitev ter s CD-ji, vinilnimi ploščami in kasetami – so britanski ljubitelji glasbe v letu 2019 kupili ali pretočili 154 milijonov albumov, piše The Guardian. To je največja poraba glasbe od leta 2006, ko je znašala 161,4 milijona albumov.

Največkrat "pretočen" izvajalec je bil Lewis Capaldi, čigar album Divinely Uninspired to Hellish Extent in singel Someone You Loved sta bila na vrhu lestvic. Leta 2006 je bil najbolje prodajani album Eyes Open rockovske skupine Snow Patrol, najbolj prodajani singel pa Crazy dua Gnarls Barkley.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pretakanje glasbe strmo raste
Britanska diskografska industrija (BPI) je v letnem poročilu poudarila, da porast zakonitih ponudnikov pretočnih storitev, od Spotifya in Appla do Amazona in Deezerja, še naprej rešuje glasbenike. Prodaja nekoč priljubljenih CD-plošč je lani upadla za 26,5 odstotka, na 23,5 milijona kopij, kar je manj kot polovica prodanih CD-plošč pred samo tremi leti in je predstavljalo le 15 odstotkov celotne prodaje.

Medtem pa so poslušalci pretočili 114 milijonov albumov glasbe, kar je več kot četrtina v primerjavi z letom 2018, saj navade potrošnikov glasbeno industrijo še naprej vodijo od poslušanja na fizičnih nosilcih k digitalnemu.

Oboževalci glasbe so lani poslušali rekordnih 114 milijard posnetkov na pretočnih storitvah, pri čemer je za vsakih 1.000 pretočenih skladb veljalo, da so enakovredne prodaji enega albuma v resničnem svetu. Streaming je tako predstavljal tri četrtine vseh prodanih albumov, kar je še pred štirimi leti znašalo manj kot četrtino.