Po kalifornijski puščavi so se pretekli konec tedna spet razlegali 'jezni' zvoki. Foto: Reuters
Po kalifornijski puščavi so se pretekli konec tedna spet razlegali 'jezni' zvoki. Foto: Reuters
Red Hot Chili Peppers na festivalu Coachella
Če vam ni uspelo 'skočiti' v Kalifornijo, RHCP lahko ujamete poleti v srbski Indžiji. Če vam uspe dobiti vstopnico, seveda. Foto: Reuters
Festival Coachella
Letos je bila zasedba glasbenega festivala Coachella zares zanimiva. Pa tudi puščavski ambient (najlepše je menda pod zvezdami) je zares nekaj posebnega. Foto: Coachella

"Ragei" so ponudili ostrejšo različico svojega starega sporočila: "borite se proti oblasti". RATM so se razšli, potem ko je pevec Zack de la Rocha skupino zapustil, da bi se preizkusil kot soloizvajalec - kar se je izkazalo za precej neuspešno potezo. Rockerji so se na vrh ameriških glasbenih lestvic v 90. letih zavihteli dvakrat, obakrat s tematiko levičarske politike in antikorporacijske gonje.

Ponovna združitev skupine je bila najbolj pričakovani nastop na glasbeno-umetniškem festivalu v kalifornijski dolini Coachella, natančneje v puščavskem mestu Indio, kakšnih 120 milj vzhodno od Los Angelesa. Tridnevni festival je pritegnil 60.000 navdušencev, temperature na prizorišču pa so dosegle tudi 39 stopinj Celzija.

Bush in sodelavci za odstrel!
De la Rocha in njegovi kolegi, kitarist Tom Morello, bobnar Brad Wilk in basist Tim Commerford so občinstvu predstavili "zdravo" mero protivojnih in protioblastnih pesmi, kot so Killing in the Name, Freedom in Guerrilla Radio. Frontman je občinstvo le enkrat neposredno naslovil med pesmimi, ko je trenutno ameriško vlado primerjal z nacističnimi vojnimi zločinci, povedal je: "Treba bi jih bilo ustreliti, kot vsakega vojnega zločinca."

Rage Against the Machine menda nimajo dolgoročnih načrtov, razen treh nastopov na hiphopfestivalu Rock the Bells v juliju in avgustu. Med drugimi velikimi imeni na festivalu v dolini Coachella so bili v petek ekscentrična Bjork in v soboto kalifornijski funkrockerji Red Hot Chili Peppers. Bjork je s seboj pripeljala desetčlansko pihalno godbo z rodne Islandije, občinstvu je predstavila pesmi s svojega novega albuma Volta.

Zapela je tudi Scarlett Johansson
Festival Coachella je s petimi odri in več kot 120 nastopajočimi privabil obiskovalce iz vseh ZDA, pa tudi iz Evrope in Južne Amerike. Prometni zastoj se je v petek raztezal vse do Los Angelesa. Med drugimi ponovno združenimi skupinami na festivalu so bili tudi škotski alternativni rockerji Jesus and Mary Chain, ki se jim je na odru kot pevka pridružila igralka Scarlett Johansson, pa tudi popskupina Crowded House.

Med 120 nastopi so bili najbolj "vroči" angleški rockerji Arctic Monkeys, ki so te dni izdali nov album, montrealski rockerji Arcade Fire, veteran countryglasbe Willie Nelson, raznoliki raperji The Roots, plesnorockerski LCD Soundsystem, francosko-španski alternativec Manu Chao, francoski elektronski duo Air in angleški pevki Amy Winehouse in Lily Allen.

A. K.