'Širokohlačnik' MC Hammer je po nekaj uspešnicah, kot je U Can't Touch This, ki jo lahko poslušate spodaj, utonil v pozabo. Foto:
'Širokohlačnik' MC Hammer je po nekaj uspešnicah, kot je U Can't Touch This, ki jo lahko poslušate spodaj, utonil v pozabo. Foto:
Flavor Flav
Da, Flavor Flav še kar vztraja z znamenito uro okrog vratu ...
LL Cool J
LL Cool J velja za enega najbolj izklesanih hiphoperjev, ima osebnega trenerja in pogosto krasi naslovnice revij za fitnes. Dame ga obožujejo.

V glasbenem uredništvu spletnega portala Yahoo so za prvi hip hopovski trenutek označili dogodek, ki se je zgodil 11. avgusta 1973 na aveniji Sedgwick številka 1520 v Bronxu: takrat je DJ Kool Herc (okrajšava za Hercules, otroški vzdevek) sredi blokovskega naselja prvič predvajal "breakbeat". Tako se je začela zgodba hip hopa.

Rap brez 'breakbeata' je kot rock brez ojačevalca. 36 let pozneje je zgoraj omenjeni naslov označen kot "rojstni kraj hip hopa". Spomnimo se začetnikov, ki so krojili podobo hiphopa in so danes že gospodje v zrelih letih.

Kako so začeli in kje so danes?
Melle Mel je od konca raperske kariere poskusil že tako rekoč vse: od kariere v "wrestlingu" do pisanja otroških knjig. Iz imena je vrgel tudi en l in je zdaj samo še Mele Mel. Lea 2007 je skupaj z zasedbo The Furious Five postal prvi raper v Dvorani slavnih rokenrola.
Morda niste vedeli, da je videospot za singel Grandmasterja Flasha White Lines (Don't Do It) iz 1983 režiral "neki" študent režije na NYU Spike Lee, v njem pa je igral "neki" Laurence Fishburne. In kje je Flash danes? Veliko je potoval po svetu, večino 90. delal kot režiser in imel svojo oddajo na satelitskem radiu.
Harlemčan Kurtis Blow (s pravim imenom Curtis Walker) je bil v 70. član skupine The Force skupaj s prihodnjim hip hopovskim mogotcem Russllom Simmonsom, ki je postal njegov menedžer in ga prepričal o spremembi imena. V 90. letih je Blow opustil snemanje in nekaj časa delal kot radijski didžej, nato pa se je posvetil veri in ravno letos diplomiral iz teologije. Svoje ime je posodil tudi kompilaciji krščanskega rapa in je soustanovitelj newyorške cerkve hip hopa, ki deluje v Harlemu.
Doug E. Fresh, "človeški beat box", s pravim imenom Douglas David, se je proslavil z nastopom v klasiki hip hopovskih filmov, Beat Street. Pozneje se je posvetil glasbi za oglase, med drugim so njegove napeve uporabili v oglasih za McDonalds. Postal je tudi scientolog.

KRS-One je kot Lawrence Parker v najstniških letih prebival v zavetiščih za brezdomce, kjer je spoznal Scotta Sterlinga (znan tudi kot DJ Scott La Rock), in skupaj sta ustanovila Boogie Down Productions. Po smrti La Rocka v strelskem obračunu leta 1987 je KRS ustanovil gibanje proti nasilju. Nekaj časa je delal kot vodja založbe Reprise Records.

Public Enemy: Chuck D in Flavor Flav sta rime vadila kar med dostavljanjem pohištva za podjetje Chuckovega očeta. Pogodbo z založbo Def Jam sta podpisala, ko je Chuckovo "freestylerimanje" padlo v uho soustanovitelju založbe Ricku Rubinu. Zaradi militantnih besedil na temo "black power" sta se znašla sredi mnogih spornosti, obtoževali so ju homofobije in protisemitizma. Danes je Chuck D vidna politična osebnost levice, Flavor Flav pa nastopa v resničnostnih šovih (in še vedno okrog vratu nosi uro).

Zgodba ene najvplivnejših zasedb v zgodovini hiphopa, Run DMC, se je začela, ko je Russell Simmons svojega mlajšega brata, DJ-ja Runa, povabil k sodelovanju pri singlu Kurtisa Blowa. Runov prijatelj Daryl McDaniels (DMC) je začel rapati na njegove beate in kmalu po srednji šoli so posneli prvi singel s "porednim fantom iz soseščine" Jasonom Mizelleom - Jamom Masterjem Jayem, ki je leta 2002 umrl kot žrtev streljanja. Run se posveča mladini v mestih in resničnostnim šovom, DMC pa se je menda uspešno spopadel z depresijo.

LL Cool J (s pravim imenom James Todd Smith) je imel najbolj idilično otroštvo med sodobniki rapa: pel je v cerkvenem zboru, bil član skavtov in delal kot pisarniški kurir. LL Cool J je danes "serijski poslovnež": napisal je štiri knjige, ima že kar obvezno linijo oblačil in redno nastopa v filmih ter na televiziji.

MC Hammer: Kar koli si že mislite o njem, Hammer je svet naučil, kako nositi vrečaste hlače in brezumno zapraviti 30 milijonov dolarjev. Da, leta 1996 je Hammer, ki je v nekaj letih postal milijonar z uspešnicami, kot je U Can't Touch This, bankrotiral. Nastopati je začel v oglasih, danes pa je duhovnik in dodatne denarce služi s porokami drugih malce zbledelih zvezdnikov. A morda bo posijal žarek: njegova nova TV-oddaja Hammertime, v kateri bo opisal svoj boj za ponoven vzpon s pomočjo soproge in šestih otrok, je ravno te dni doživela premiero.

Jeff Townes in Will Smith sta se na neki domači zabavi leta 1985 spoznala v Philadelphii. Že leta 1986 je plod njune kemije, singel Girls Ain't Nothing But Trouble, postal uspešnica. Izšel je en mesec pred Smithovo maturo. Tri leta pozneje sta dobila prvega raperskega grammyja za pesem Parents Just Don't Understand. DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince se nista nikoli razšla, a sta izbrala zelo različne poti. DJ Jeff je delal z nekaj zvenečimi imeni hip hopa, Will Smith pa ... moramo sploh kaj napisati?

Mc Hammer - U Can't Touch This
Melle Mel & The Furious Five - The Message
Grandmaster Flash - Fastest Man Alive
Kurtis Blow - The Breaks
Slick Rick & Doug E Fresh - The Show
KRS One - Mad Crew
Public Enemy - Give It Up
Run DMC - Sucker MC's
LL Cool J - I Need A Beat
DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince - Girls Ain't Nothing But Trouble