Po smrti pevke so člani zasedbe prihajajoče projekte nameravali opustiti, po tehtnem premisleku pa so se odločili, da bodo dokončali, kar so začeli. Foto: Reuters
Po smrti pevke so člani zasedbe prihajajoče projekte nameravali opustiti, po tehtnem premisleku pa so se odločili, da bodo dokončali, kar so začeli. Foto: Reuters
Something Else
The Cranberries so ob 25-letnici ustanovitve izdali orkestralno-akustični album z naslovom Something Else. Na plošči je poleg na novo posnetih uspešnic, kot so Linger, Zombie, Dreams in Ode To My Family, mogoče slišati tudi nekaj svežih skladb, ki so nastale s pomočjo The Irish Chamber Orchestra. Foto: Reuters

Smrt glasbene legende Dolores O'Riordan je na začetku leta šokirala svetovno glasbeno sceno, nedavna preiskava pa je razkrila, da je bila za pevko usodna utopitev zaradi alkoholiziranosti.

Vokale za prihajajoči album In The End je pevki uspelo posneti pred smrtjo, ustvarjanje albuma pa so ob tragični novici o smrti preostali člani zasedbe začasno prekinili. Pred kratkim so sporočili, da bodo album izdali na začetku leta 2019.

Kitarist Noel Hogan je pred nekaj dnevi za The Guardian priznal: "Dokončali bomo album, in to je to. Ni potrebe, da nadaljujemo skupno delo." S tem je napovedal dokončen razhod legendarne skupine. Skupina se je sicer prvič razšla že leta 2003 in se znova sešla leta 2009; v vmesnem obdobju je O'Riordanova izdala samostojni album Are You Listening?.

V intervjuju za britanski časopis so člani skupine priznali tudi, da se je pevka že nekaj let spoprijemala s hujšimi čustvenimi težavami, ki jih je reševala tudi s pomočjo psihiatra. "Dolores je najbolje ustvarjala ravno takrat, ko se je soočala z najhujšimi travmami. Prihajajoči album je zelo močen in nabit s čustvi. Dolores je vedno rekla, da pesmi ne more pisati, ko je srečna," je ob tem še dejal Hogan.

V dveh desetletjih na glasbeni sceni so The Cranberries prodali več kot 40 milijonov albumov in spravili štiri albume v zgornjo dvajseterico lestvice Billboardovih 200. V dvajseterice najbolj predvajanih singlov so se uvrstili osemkrat, še danes pa odmevajo uspešnice Linger, Dreams, Ode to My Family, Ridiculous Thoughts, Salvation, Free to Decide in Promises.