Člani ŠKM Bande so se na STG prijavili predvsem na pobudo njihovih znancev in oboževalcev, ki so jih zasuli z elektronskimi sporočili. Foto: Društvo Kapa
Člani ŠKM Bande so se na STG prijavili predvsem na pobudo njihovih znancev in oboževalcev, ki so jih zasuli z elektronskimi sporočili. Foto: Društvo Kapa
Rock Otočec 2010
Leta 2010 so se Dandelion children kalili na odrih, kot je bil Rock Otočec, zdaj stopajo v boj za nastop na tujih festivalih. Foto: MMC RTV SLO
Barely Modern. Bo šla skupina, ki je svojo kilometrino nabirala tudi na londonskih odrih, na kateri izmed nam bližjih tujih festivalov? Foto: Sašo Štih

STG bo potekal med 21. in 24. marcem na štirih prizoriščih v Ljubljani (Kinu Šiška, Orto baru, Gali hali in K4).

Med njimi bodo predstavniki tujih festivalov izbrali štiri, ki bodo dobili priložnost nastopiti na tujih festivalih v bližnji okolici, med njimi na avstrijskem Waves Vienna, madžarskem Szigetu, hrvaškem Terraneu in srbskem Exitu.

Spored nastopajočih si lahko ogledate spodaj.


Sreda, 21. marec

PRIZORIŠČE: Kino Šiška - Komuna
URA ZAČETKA: 20.30
NASTOPAJOČI: MojcArt, The Tide, The Toronto Drug Bust, Torul
GOSTJE: Brains, afterparty z Radiem Terminal

Četrtek, 22. marec

PRIZORIŠČE: Orto Bar
URA ZAČETKA: 20.30
NASTOPAJOČI: Barely Modern, Dandelion Children, ŠKM Banda
GOSTJE: My Buddy Moose

Petek, 23. marec

PRIZORIŠČE: Klub K4
URA ZAČETKA: 20.30
NASTOPAJOČI: Beatmyth, Neomi, London, Hex
GOSTJE: Luise Pop

Sobota, 24. marec

PRIZORIŠČE: Gala Hala
URA ZAČETKA: 20.30
NASTOPAJOČI: Dežurni Krivci, Werefox, LastDayHere, Noctiferia
GOSTJE: Dreddup, didžej-set z Danielom Millerjem

Nedelja 25. marec

PRIZORIŠČE: Kino Šiška - Katedrala
URA ZAČETKA: 19.00
NASTOPAJOČI: Adam (Slovenija), PassoGigante (Italija), S.A.R.S. (Srbija) in The Subways (Velika Britanija).


Zmagovalci bodo znani 25. marca, ko se bo tudi zgodilo zadnje dejanje festivala, ki bo potekal pod soorganizatorstvom Rock Otočca.

Med tednom slovenske glasbe pa bodo ustvarjalci na predavanjih in delavnicah odprli tudi kritične teme iz glasbenega in glasbeno-organizacijskega področja, kot je avtorsko pravo za glasbenike, delovanje glasbenih organizacij, založniške smernice, glasbeno novinarstvo, prodor na večje trge, pomen videospotov kot del vizualne podobe glasbe ipd.

Spodaj vam predstavljamo skupine, ki bodo zavzele oder Orto bara v četrtek, 22. marca.


Garažni trio rokenrola iz Logatca in Ljubljane Barely Modern je nastal leta 2008 v zasedbi: Žiga Petkovšek (kitara, vokal), Miha Kononenko (bas) in Jan Vihar (bobni). Konec leta 2010 so se preselili v London zato, da bi se predstavili na tamkajšni glasbeni sceni, in v enem letu so odigrali več kot 20 koncertov. Predvajali so jih tudi na nekaterih radijskih postajah, njihova pesem You Look At Me, I Look At You, pa se je uvrstila na 6. mesto lestvice neuveljavljenih bendov na tourdates.com.

Na STG so se prijavili, ker jim je bila všeč možnost za igranje na tujih festivalih. "Sama ideja za STG se nam zdi dobra in tudi promocija je na nivoju. Upamo, da bo čim večji obisk, sploh pa na koncertih," je za MMC dejal Vihar. Skupina se sicer trenutno pripravlja na snemanje plošče. Začeli bodo v začetku aprila. Od možnosti igranja na tujih festivalih pa Vihar pojasnjuje: "Najbolj nas mika Terraneo, kjer letos igrajo The Horrors, ki so nam kul. Seveda imamo pa željo igrati tudi na Exitu ali Szigetu, ker sta res vrhunska festivala."

"Smo rahlo v zadregi, saj nas je na STG prijavil prijatelj Pero, ki mu priložnosti, kot so ta, ne uidejo. Tako, da smo za STG izvedeli šele, ko so objavili vašo izbiro petnajstih bendov - ker smo smotani ignorantje. Zdaj smo počaščeni, da so nas postavili v top 15 in pa navdušeni nad tem, da bomo svojo glasbo tako lahko predstavili širši publiki in morebiti dobili priložnost za koncert na enem od festivalov," so za MMC pojasnili člani skupine Dandelion children.

Nenavadni aranžmaji skladb in žanrska raznolikost je tisto, kar je izoblikovalo "indie" otroke. Jure na vokalu, basu, kitari in klaviaturah, Anže na kitari, basu in spremljevalnem vokalu ter Katja na bobnih so edinstveni na naših tleh. Kar jih dela še bolj posebne, pa je menjavanje basa in kitare med Anžetom in Juretom (tudi na odru).

Leta 2012 je bendu uspel veliki met, saj so zmagali na natečaju za rockskupine - RockIzziv 2010 ter na Šourocku 2010. V letu 2011 je bend zmagal na natečaju oddaje Glasborola, za nagrado pa prejel snemanje videospota. "Nastop in pa medijska pozornost, ki se vrtita okoli STG-ja, je za nas prišla ob zelo zelo primernem času. Ravno smo namreč izdali naš peti album z naslovom Dandelion children so pičke, katerega si lahko tako kot preostale brezplačno prenesete z naše spletne strani. Prav tako končujemo naslednji (šesti) album in pa dva videospota ... Vse je v sklepnih fazah. Tako, da smo kar pridni in je super, da dobivamo potrebno pozornost še od STG-ja," so še pojasnili.

Trio se ne bo prvič udeležil dogodka, na katerem glasbeniki nekako merijo moči med sabo oziroma so ocenjevani. "Vendar pa se STG zdi daleč najbolj resna in velika zadeva. Verjamemo, da bo tudi dobro izpeljana ... Mi pa bomo poskrbeli, da bo v Ortu super 'fešta'," obljubljajo Dandelion children. Igranje na festivalih jim je zelo vabljivo. "Še posebej na Exitu, ker imamo radi srbsko hrano," dodaja trio.

"Iz različnih koncev nas je zasula elektronska pošta, da se bo zgodil neki festival, ki naj bi deloval kot medij med slovenskimi bendi in tujimi festivali. Stvar se je seveda zdela zanimiva, zato smo se prijavili. Motivacija pa je ravno v tem - priti na tuje festivalske odre," je za MMC pojasnil bobnar skupine ŠKM banda Jernej Sobočan.

Štefan Kovač Marko banda (ŠKM banda) je štiričlanska instrumentalna zasedba iz Beltinec, ki na inovativen način združuje vplive džeza, rocka, postrocka in noisa v kompaktno celoto v obliki relativno kratkih pesmi z mnogimi melodičnimi in ritmičnimi preskoki ter vseskozi kompleksno glasbeno strukturo. Poleg Sobočana skupino sestavljajo basist Jernej Koren, kitarist Mito Sušec in kitarist Iztok Koren.

Festival za njih prihaja v času rednega koncertiranja. "Lani smo izdali tretji studijski album Rdeči, ga uigrali na turneji po Evropi in sklenili z videoprojektom na festivalu animiranega filma Animateka. Letošnje leto smo odprli s koncertoma v Novem mestu in Zagrebu, potem pa smo začeli že razmišljati o novem materialu, ki bo na neki način pretrgal rdečo nit našega dosedanjega zvoka, za zdaj pa je še v zgodnji ustvarjalni fazi. Naslednji koncert ŠKM-jev po nastopu na STG-ju se bo zgodil 27. aprila na festivalu Delu čast in oblast v murskosoboškem MIKK-ju," je pojasnil Sobočan.

Za skupino je še posebej vabljiv festival Terraneo. "Ker je bil naš basist lani (ko se je festival zgodil prvič) tam in mu je bilo fenomenalno. Kaj torej prihaja šele drugo leto? (smeh). Pa seveda, lokacija na morju kar kliče po tem, da bo festival tako ali drugače poletna počitniška destinacija in da združimo 'biznis' in užitek," je dejal Sobočan in dodal: "Če že ne bomo izbrani na katerega izmed festivalov, pričakujemo da se bomo podružili in spili kakšno pivo s tujimi 'selektorji', podebatirali o sceni doma in na tujem, se naposlušali domače 'alter' godbe in tako naprej."