Jackson je s svojim plesom dobil ogromno posnemovalcev. Foto: EPA
Jackson je s svojim plesom dobil ogromno posnemovalcev. Foto: EPA

Revija Rolling Stones je svoje bralce prosila, naj naredijo spisek svetovno znanih glasbenikov, ki na koncertih niso ali pa ne navdušujejo le z glasom in s karizmo, ampak zaradi izjemnega plesnega znanja poskrbijo tudi za pravi šov. Prava paša za oči so tudi njihovi videospoti, ki so vedno koreografsko izpiljeni do potankosti.

Prepričljivi zmagovalec po mnenju ameriških bralcev je postal tragično preminuli kralj popa Michael Jackson, ki je s svojimi gibi nedvomno pustil ogromen pečat. Preverite še drugih devet najboljših - se strinjate z izborom?

10. Thom Yorke - Morda so mnogi zanj glasovali, ker so želeli biti sarkastični, a vodji skupine Radiohead nihče ne more oporekati, da nima povsem samosvojega plesnega sloga.

9. Nicole Scherzinger - Temnolasa lepotica je dance- in popveteranka. Kariero je začela v skupini Eden's Crush, nato pa je zaslovela kot najvidnejša članica skupine Pussycat Dolls. Zanjo so značilni izjemno zapeljivi gibi, z elementi burleske in plesa ob drogu.

8. Janet Jackson - Janet sicer ni dosegla tako širokega vpliva kot njen starejši brat Michael, a tudi ona velja za izjemno plesalko, ki je precej prispevala k razvoju koreografije zdajšnjih glasbenih videospotov.

7. Madonna - Madonna in ples hodita z roko v roki. Če že ne prepeva o plesu ali ustvarja skladb, ki se vrtijo po plesiščih po vsem svetu, popzvezdnica poplesava v videospotih in na živih koncertih. Njeni gibi iz 90. let so postali del današnje scene.

6. Prince - Večina si ameriškega zvezdnika najprej predstavlja s kitaro v roki, zato mnogi niso pozorni, da gre hkrati tudi za odličnega in tehnično podkovanega plesalca.

5. Lady Gaga - Ples naj ne bi bil močan adut trenutno najbolj priljubljene glasbene izvajalke, a je osrednja točka njenih nastopov in dodelanih videospotov.

4. Mick Jagger - Veliko prefinjenih gibov, ki so jih na odrih prikazovali Freddie Mercury, Axl Rose, Steven Tyler in njihovi sodobniki, izvira še iz časov pevca legendarnih Rolling Stonesov.

3. James Brown - Brown je v petih desetletjih glasbene kariere skoraj vsak trenutek na odru preživel v stalnem gibanju. Njegovi gibi so bili celo navdih za glasbeno ustvarjanje, saj je spremljevalna skupina ustvarjala funkritme, ki so ustrezali njegovemu navdušenemu poplesavanju.

2. Britney Spears - Sprva je šlo pri ameriški zvezdnici za dekliške, nedolžne videospote in takšen je bil tudi njen ples, sčasoma pa je pred kamero postala prava zapeljivka, ki ne skriva spolne privlačnosti.

1. Michael Jackson - Verjetno ni presenetljivo, da se je na prvem mestu lestvice znašel prav Jackson, ki ga je že mati narava obdarila z izjemnim občutkom za ritem in ples. Poleg tega ga je krasila tudi izjemna inovativnost - najbolj tipičen primerek tega je njegov znameniti "moonwalk", ki je po njegovi zaslugi postal eden najbolj prepoznavnih plesnih tehnik 20. stoletja.