Odlično besedilo in spevna popevka sta bila recept za zmago ansambla Zreška pomlad. Foto: RTV SLO
Odlično besedilo in spevna popevka sta bila recept za zmago ansambla Zreška pomlad. Foto: RTV SLO
Lara P. Jankovič
Voditeljica Lara P. Jankovič je bila zabavna kot vedno. Foto: RTV SLO
Big Band RTV Slovenija
Nastopajoče je spremljal Big Band RTV Slovenija. Foto: RTV SLO
SNG Maribor
Prireditev je gostil SNG Maribor. Foto: RTV SLO

Avtorji zmagovalne popevke, ki so prejeli veliko statuo in denarno nagrado v vrednosti 400.000 tolarjev, so Domen Hren, besedilo sta napisala Domen Hren in Marko Kočar, aranžma pa je delo Marijana Goloba.

Najboljšo skladbo je med petnajstimi izvajalci, ki so nastopili v veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru, izbrala tudi strokovna žirija. Za 400.000 tolarjev bogatejša je domov odšla izvajalka Lidija Kodrič, ki se je predstavila s popevko Forza, fešta!

Besedilo za omenjeno skladbo je napisala Metka Ravnjak-Jauk, glasbo Emil Glavnik, aramžma pa je delo Lojzeta Kranjčana.

Besedilo je imelo tokrat prednost
Žirija je med besedili - vsem je bilo že zaradi narečne pestrosti vredno prisluhniti - izbrala tudi tri najboljša in jim podelila denarne nagrade.

Tudi oni so prvo nagrado, 100.000 tolarjev, podelili Domnu Hrenu in Marku Kočarju za besedilo skladbe Veselejce so luvejšče. Drugo nagrado, 70.000 tolarjev, je prejela Aleksija Bizjak za besedilo Pismo Aleksandrinke v izvedbi Alexie in skupine Tramontana, 50.000 tolarjev pa so prejeli M. Oderlap, M. Kočar in I. Vrčkovnik za besedilo pesmi Korošica pa Prlek. Skladbo je izvedel Ansambel Štrk.

Kdo je še upal na nagrade?
Poleg že omenjenih izvajalcev so se predstavili še: Edvin Fliser in Elda Viler (s popevko Od vesielja se živi), Dejavu band (Dečva s koroških pvanin), Mili (Kon greš?), ansambel Strici (Gda ideš mijmo), Duplek city band (Še lüna de šla), Ano ur'co al'pej dvej (Na pljes u diškoteko), skupina Prepih (Poštar), ansambel Ne me jugat (Vseh sorte nas je), Marija Ahačič Pollak (Ena baba j djava), skupina Malibu (Je blu taku) in Klemen Torkar (Začmu).

Majhna država, pestra narečja
Letos je bilo več besedil iz Primorske, prvič smo slišali pohorsko narečje, nastopili pa so tudi naši zamejci in zdomka. Vse pesmi, ki so se predstavile, je že spomladi izbrala strokovna komisija.

Večer povezovala Lara P. Jankovič
Nastopajoče je spremljal Big Band RTV Slovenija, ki ga je vodil dirigent Lojze Krajnčan. Večer je duhovito, v narečju, seveda, povezovala primorska igralka Lara P. Jankovič, ki je prava "veteranka" tega festivala, saj je prireditev vodila že tretje leto zapored. Pod scenarij se je podpisal Tomaž Letnar, sceno pa je oblikovala Mojca Vilhar. V času telefonskega glasovanja je obiskovalce z venčkom svojih uspešnic, ki se vse po vrsti lahko pohvalijo z domiselnimi in nenavadnimi besedili, zabaval koroški kantavtor Adi Smolar.

Festival narečnih popevk so neposredno prenašali nacionalna televizija, nacionalni radio na prvem programu, regionalni program Tele Maribor in Radio Maribor. Na lanskem festivalu so poslušalce najbolj navdušili Prifarski muzikanti, strokovno komisijo pa Halgato band.