Toyah med izvajanjem uspešnice I Want To Be Free. Foto: Reuters
Toyah med izvajanjem uspešnice I Want To Be Free. Foto: Reuters

Paul Young, Kim in Marty Wilde, Toyah, Steve Harley, Chesney Hawkes, zasedbi The Fizz, Right Said Fred ... izvajalci, ki morda danes niso več tako znani, brez dvoma pa so vsakomur znane njihove uspešnice, ki ne smejo manjkati na nobeni 80. in 90. letom posvečeni zabavi.

Večina omenjenih se je tako zadnja leta preživljala ravno s tem – z nastopi v klubih, na zasebnih zabavah, občasnih koncertih –, saj od predvajanj na radijskih postajah ne dobijo ravno veliko. "To razumem. Glasba se spreminja," v pogovoru za Daily Mail pravi pisec številnih uspešnic Mike Stock, ki je skupaj z Mattom Aitkenom in Petom Watermanom spisal številne britanske uspešnice poznih 80. let, in nadaljuje: "A kar se je "prijelo", so zabave, festivali, posvečeni 80. in 90. letom. Vsi glasbeniki tistega obdobja, s katerimi delam, so tako še vedno dovolj poznani, da lahko hodijo po teh dogodkih in od tega zaslužijo dovolj za preživetje."

Paul Young. Foto: Reuters
Paul Young. Foto: Reuters

S pandemijo novega koronavirusa in omejitvami javnega življenja, med katere seveda spadajo tudi tovrstni dogodki, pa so se omenjeni izvajalci nenadoma znašli pred velikim izzivom: kako naprej? Virus se še vedno širi, omejitev je znova vedno več in ne vedno manj, poleg tega pa ni pričakovati, da bodo plesne zabave kaj kmalu znova dovoljene – vsaj v takšni obliki, kot smo jih bili vajeni prej, ne.

68-letni Stock se je zato odločil, da glasbenikom pomaga "prestopiti" v novo obdobje spletnih glasbenih zabav. Zasnoval in produciral je serijo plačljivih spletnih glasbenih oddaj z naslovom That Was Then ... This Is Now! (To je bilo takrat ... To je pa zdaj!), ki jih bodo predvajali pet četrtkov zapored – četrtki so (bili) namreč na mnogih britanskih radijskih postajah rezervirani za popglasbo.

Se ga spomnite oz. ga sploh poznate? Chesney Hawkes je zaslovel z (I Am) The One And Only. Foto: Reuters
Se ga spomnite oz. ga sploh poznate? Chesney Hawkes je zaslovel z (I Am) The One And Only. Foto: Reuters

Gre za nekakšne posnete koncerte (čeprav so bili posneti brez občinstva), na katerih so izvajalci odigrali svoje največje uspešnice. "Stopiti na oder oddaje This Is Now je bil sočasno korak v preteklost in korak v prihodnost, v naslednje poglavje popa," je ob tem dejala pevka Kim Wilde.

Serijo koncertnih oddaj bosta povezovala BBC-jev radijski voditelj Mike Read, ki ga Britanci najbolj poznajo po vodenju oddaje Top Of The Pops, v kateri so predstavljali lestvico največjih popuspešnic, in Hayley Palmer s televizije Sky.