V Prištini so dočakali 50 Centa. Foto: EPA
V Prištini so dočakali 50 Centa. Foto: EPA
50 Cent v Prištini

Veliko ljudi je menilo, da ameriškega raperja v Prištino zaradi napetih razmer ne bo, a je 50 Centa na koncu vendarle lahko pozdravila 25.000-glava množica, ki je kljub mrazu prišla na koncert.

Raper, ki se je v svoji "balkanski" turneji ustavil tudi v Ljubljani, koncertiral pa v Zagrebu, je povedal: "Ne bom videl vsega sveta, razen če obiščem vsak konec Zemlje. Vidim, da glasba premaguje jezikovne meje."

Raper je bil navdušen nad velikim odzivom svojih oboževalcev. "Prodati 25.000 vstopnic v desetih urah je neverjetno. Verjetno sem bolj vzhičen kot moj povprečni oboževalec." Velik odziv pa je sprožil tudi med posebnimi policijskimi enotami, saj je okolico stadiona zavarovalo več sto pripadnikov varnostnih služb.

Albanci so se identificirali z raperjem
50 Cent je nastopil na nogometnem stadionu, ki leži med ruševinami srbske policijske postaje, ki so jo bombardirale sile Nata leta 1999, in železniško postajo, od koder so Srbi deportirali tisoče kosovskih Albancev. "Tudi sam prihajam iz podobnega okolja, v kakršnem živijo ti ljudje. Natančno vem, kaj se zgodi, ko spregovori orožje. Mogoče so se zato identificirali z menoj," razmišlja raper, ki prihaja iz temačnega predela New Yorka Queensa. Tam se je raper spopadel z nasiljem in drogami, dokler ga njegov talent ni popeljal na svetovne raperske odre.

Ostanite mirni
In kaj bi o težkih razmerah izkušeni raper svetoval kosovskim Albancem? "Ne vem, kaj naj jim rečem v teh razmerah. Mogoče - ostanite mirni."

N. G.

50 Cent v Prištini