Foto:
Foto:

61-letnega Fischerja so v sredo priprli na podlagi suma, da ima neveljaven potni list. Prijeli so ga na letališču v Tokiu, ko je skušal zapustiti Japonsko in odpotovati na Filipine.

Novico o tem je sporočila tiskovna agencija Kjodo, ki se sklicuje na uradnike japonske šahovske zveze.

Dodali so, da urad za priseljevanje preverja, kako je nekdanji svetovni prvak v šahu v državo sploh lahko vstopil, in ga namerava po hitrem postopku izgnati iz Japonske.

Fischer je leta 1972 v znamenitem dvoboju premagal Sovjeta Borisa Spaskija. Takrat so ta dvoboj imeli za propagando, saj je med državama potekala hladna vojna. Z zmago si je Fisher v ZDA takoj pridobil svetovno slavo, prav tako pa je postal izredno priljubljen šah.

Leta 1975 se je svojemu naslovu odpovedal, saj funkcionarji svetovne šahovske zveze niso ugodili njegovim zahtevam ob tekmi proti Anatoliju Karpovu iz Sovjetske zveze. Tako je slednji postal svetovni prvak brez ene odigrane poteze.

Nato je do leta 1992 izginil iz javnosti, takrat pa je znova pristal pod žarometi. V Črni Gori je namreč odigral partijo, zaradi česar je prišel v nemilost pri ameriških oblasteh, ki so takrat proti Jugoslaviji uvedle gospodarske ukrepe. Po tem ga do zdaj ni bilo na spregled.