Charlize Theron je trenutno na promocijski turneji za romantično komedijo Long Shot, v kateri igra s Sethom Rogenom. Foto: AP
Charlize Theron je trenutno na promocijski turneji za romantično komedijo Long Shot, v kateri igra s Sethom Rogenom. Foto: AP

"Da, tudi jaz sem mislila, da je deček. Dokler me ni pri treh letih pogledala in rekla: 'Jaz nisem fant!'" je hollywoodska igralka, ki prihaja iz Južne Afrike, že več kot desetletje pa je tudi ameriška državljanka, povedala za Daily Mail. "Tako da imam dve krasni hčerki, ki ju, kot vsak starš, hočem zaščititi in jima želim vse najboljše. Rodili sta se takšni, kot sta, o tem, kje se bosta znašli, ko odrasteta, in kdo želita biti, pa ne morem odločati jaz."

Charlize Jackson od treh let naprej oblači v dekliška oblačila in otroka sprejema takšnega, kot je, zasluge za to, da verjame v življenje po načelih iskrenosti, pa 43-letnica pripisuje svoji mami, ki jo je vzgajala v južnoafriški družbi, kjer so po njenih besedah vladale polresnice in laži, o čustvih se ni govorilo na glas. "Mama pa me je učila, da moraš vedno povedati, kar ti leži na duši, saj boš tako, ko bo tvoje življenje pri koncu, pomirjen, ker si živel v skladu s svojimi prepričanji." Igralkino življenje je sicer zaznamovala družinska tragedija, saj je njen oče, alkoholik, takrat najstnici Charlize in njeni materi grozil, da ju bo ubil, mati pa ga je nato v samoobrambi ustrelila.

Z materjo Gerdo na Oskarjih leta 2013. Foto: AP
Z materjo Gerdo na Oskarjih leta 2013. Foto: AP

Theron je Jackson posvojila leta 2012, tri leta pozneje pa še August. Že odkar je videla razmere v južnoafriških sirotišnicah, je vedela, da bo posvojitev otroka pomemben del njenega življenja. "Tudi v razmerjih sem partnerjem vedno odkrito povedala, da si bom družino zgradila na ta način. Zame to nikoli ni bila druga možnost, vedno prva."

"Rasizmu gre veliko bolje, kot bi si mislili"

Prav zaradi problematične zgodovine svoje domovine je Theron zelo previdna, ko hčerama predstavlja svoj izvor. "Naučila sem ju malce afrikanščine, a to je jezik, poln zelo konfliktne zgodovine. Vzgajam dve krasni in ponosni temnopolti deklici, želim, da najdeta sami sebe in jima ne vsiljujem svoje dediščine."

Charlize Theron je odraščala v času, ko je v Južni Afriki vladala družbena ureditev apartheid, odpravili so ga šele, ko je bila že najstnica. Tudi zato je na njej velik pečat pustil odmevni film Črni panter o Marvelovem temnopoltem superjunaku. "Sem bela Afričanka, ki je živela in uspela v zelo temačnih okoliščinah, to pa te kot osebo zelo zaznamuje. Naj gre za tvoje prepričanje ali ne, v njem živiš. Ko si mlad, drugega ne poznaš. Veš, da je nekaj narobe, a v resnici ne razumeš širšega problema. Film sem zato gledala zelo čustveno. Da, imam dve deklici, dve mladi, krasni črni afroameriški deklici, ki sicer nista iz Južne Afrike. A sem zelo čustveno reagirala, še vedno me preplavijo čustva, ko o filmu razmišljam, komaj čakam, da si ga bom lahko ogledala z njima."

Pred časom je igralka povedala, da je zaradi trenutne družbene klime v Ameriki razmišljala, da bi otroka vzgajala zunaj ZDA. "Rasizmu gre veliko bolje, kot bi si mislili. Tega ne moremo več zanikati. Moramo biti glasni. V tej državi so kraji, kjer ne bi želela delati. Z otrokoma v določene dele Amerike ne bi potovala in to je zelo problematično. Velikokrat pogledam svoja otroka in si mislim: Če bo šlo tako naprej, bom morda morala oditi iz Amerike. Zadnja stvar, ki si jo želim, je, da bi se moji otroci počutili, kot da niso varni."