Kraljica Elizabeta II. pri svojih 92 letih še vedno opravlja vse uradne dolžnosti. Foto: Reuters
Kraljica Elizabeta II. pri svojih 92 letih še vedno opravlja vse uradne dolžnosti. Foto: Reuters

Vladavina kraljice Elizabete II. traja že 66 let in njen čas na čelu britanskega dvora se gotovo počasi izteka. Da imajo mediji po svetu že nekaj časa pripravljene nekrologe in povzetke njenega dolgega in bogatega življenja, ni nobena skrivnost. Nick Bullen, priznani producent, ki ima ekskluzivni dostop do kraljeve družine, pa je razkril, da je z vsebino osmrtnic največjih britanskih medijskih hiš seznanjena tudi kraljica sama.

"Ve, kaj bo zapisano o njej, o tem ni dvoma," je dejal Bullen, ki je o kraljici posnel tudi dokumentarec, ki se bo predvajal po njeni smrti. Še več, kraljica naj bi bila vpletena tudi v načrtovanje lastnega pogreba. "Vsako podrobnost pogreba bo odobrila kraljica sama. Ne verjamem, da bi kar koli prepustila naključju," je še povedal Bullen in dodal, da bo šlo za "poslednji dogodek, nad katerim bo imela nadzor".

Bullen je razkril, koliko je kraljica vpletena v načrtovanje dvornega življenja. "Praznovanje ob kraljičinem 90. rojstnem dnevu je bila petdnevna ekstravaganca. Prisotnih je bilo več kot 1100 konjev, na tisoče ljudi, številni slavni posamezniki, celotna kraljeva družina. In kraljica je bila vključena v celoten proces priprav." Povedal je, da je kraljica med vajo pred dogodkom na dvorišče poslala svojega soproga princa Filipa, ki si je moral delati zapiske, sama pa je dogajanje z daljnogledom v roki pozorno spremljala iz enega izmed grajskih stolpov.

Ne glede na to, da kraljica razmišlja tudi o svoji smrti, pa se za zdaj drži odlično, opravlja vse svoje uradne dolžnosti in nič ne kaže, da namerava v bližnji prihodnosti zmanjšati svoj tempo ali predati krono.