'Beatle' je imel priložnost nagovoriti evroposlance. Foto: Reuters
'Beatle' je imel priložnost nagovoriti evroposlance. Foto: Reuters
Rajenda Pačauri, Jerzy Buzek in Paul McCartney
K brezmesnemu dnevu je nedavno pozvala tudi francoska filmska legenda Brigitte Bardot. Foto: Reuters

Britanec je v četrtek vstopil v stavbo Evropskega parlamenta v Bruslju, kjer se je srečal tudi z vodjo ZN-ovega programa proti podnebnim spremembam Rajendro K. Pačaurijem.

Vplivna moška - oba sta tudi vegetarijanca - sta evroposlancem in drugim ljudem položila na srce, naj se za en dan v tednu odpovejo mesu. Po njunem prepričanju je to ena izmed potez, s katero lahko vsak posameznik prispeva košček v mozaik napornega boja proti onesnaževanju okolja in segrevanju ozračja. "Ne le vlade, vsak izmed nas mora ukrepati," je prepričan McCartney, ki je dejal: "Kot otrok sem hodil v šolo, v kateri je bilo ob petkih prepovedano jesti meso. Takrat je bila to odločitev vodstva šole, zdaj pa smo prišli tako daleč, da za to potezo stojijo mnogo pomembnejši razlogi."

Če bi lahko, ne bi uporabljal elektrike
Paul je dejal, da bi en dan brez mesa pomenil tolikšno zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida, kot jih proizvede 1.700 kilometrov dolga pot z avtomobilom. "Pometel" pa je tudi pred svojim pragom, ko je priznal, da je tudi sam s tem, ko je iz Londona poletel v Bruselj, zvečer pa še na koncert v Berlin, prispeval h globalnemu segrevanju.

"Na žalost še nihče ni izumil mikrofonov, ki bi se napajali s svečami. Kljub temu pa se trudim storiti kar največ za naše okolje. Če se že moram usesti v avtomobil, se usedem le v hibrida. In skrbno ločujem odpadke." Vse te besede so bile sicer namenjene predstavitvi njegove kampanje Manj mesa = manj izpustov (Less Meat = Less Heat).

Tudi "sive glave" na njegovi strani
"Dan brez mesa je učinkovit kratkoročen ukrep, ki prispeva k zmanjšanju toplogrednih izpustov za od 5,6 do 8 odstotkov," je poudaril Pachauri, ki je za podnebna prizadevanja leta 2007 v imenu medvladnega odbora za podnebne spremembe (IPCC) skupaj z Američanom Alom Gorom dobil Nobelovo nagrado. Zamisel o brezmesnem dnevu je kot dobro ocenil tudi predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek. "Vpliv prevelike proizvodnje mesa na podnebne spremembe postaja vse jasnejši," je izjavil in ob tem nekoliko priredil znani napev Beatlov: "Here comes the sun, and (we must make sure) it's all right!"