Poroka je potekala v prestižnem hotelu ob Bosporju. Foto: Reuters
Poroka je potekala v prestižnem hotelu ob Bosporju. Foto: Reuters

30-letni vezist Arsenala se je poročil z nekdanjo miss Turčije Amine Gulse, poročna slovesnost pa je potekala v luksuznem hotelu na bregu Bosporja. Özil in Gulsejeva sta par postala leta 2017, zaročila pa sta se lani.

V Nemčiji rojeni Özil, ki je sicer turškega porekla, je dvignil veliko prahu maja lani, ko je pred začetkom svetovnega prvenstva v Rusiji na fotografijah poziral z Erdoganom, zaradi česar so se nekateri Nemci začeli javno spraševati, kateri državi je zares privržen.

Napetosti so se še povečale, ko je Nemčija, branilka naslova, na mundialu izpadla že v prvem krogu. Kmalu za tem se je Özil poslovil od reprezentančnega nogometa, pri čemer je kot glavni razlog navedel "rasizem in nespoštovanje", ki ju je izkusil v Nemčiji po objavi omenjenih fotografij.

Erdogan z mladoporočencema. Foto: Reuters
Erdogan z mladoporočencema. Foto: Reuters

Kot je zapisal v dolgi izjavi za javnost, je po porazu prejel kopico sovražnih pisem in groženj, saj so ga navijači krivili za poraz.

"Sem Nemec, ko zmagujemo, a priseljenec, ko izgubljamo," je zapisal Özil in dodal, da kljub njegovi uspešni zgodovini z ekipo zaradi načina obravnave "noče več nositi dresa nemške reprezentance".

Erdogan večkrat na zvezdniških porokah

Özil je že marca sporočil, da je prosil Erdogana, ali bi bil njegova priča, zaradi česar je bil ponovno deležen veliko kritik v Nemčiji. Helge Braun, vodja kabineta kanclerke Angele Merkel, je takrat za Bild dejal, da ga "žalosti", da se je Özil odločil za tako potezo, še zlasti zaradi negativnih izkušenj s fotografijami.

Özil je bil ključni član nemške zmagovalne ekipe na svetovnem prvenstvu leta 2014, oboževalci pa so ga od leta 2011 naprej kar petkrat izbrali za igralca leta.

Erdogan se sicer v Turčiji kar pogosto udeležuje zvezdniških porok, še posebej med predvolilnimi kampanjami. Do njegove udeležbe na Özilovi poroki prihaja pred ponovitvijo županskih volitev v Carigradu.

Prvotne rezultate volitev, na katerih je bil Erdoganov kandidat za las poražen, so razveljavili, kar je mednarodna skupnost ostro obsodila.