K zadnjemu počitku ga je pospremilo več tisoč ljudi, tudi nekaj predstavnikov evropskih kraljevih družin. Foto: Reuters
K zadnjemu počitku ga je pospremilo več tisoč ljudi, tudi nekaj predstavnikov evropskih kraljevih družin. Foto: Reuters
Romunski kralj Mihai I.
Romunski kralj Mihai I. je dočakal 96 let. Foto: Reuters

Med uglednimi gosti so bili britanski prestolonaslednik, princ Charles, švedski kralj Karl XVI. Gustav in kraljica Silvia ter nekdanji španski kralj Juan Carlos z ženo Sofio.

Na tisoče Romunov je v središču Bukarešte čakalo več ur, da so se lahko poslovili od nekdanjega kralja. Krsto z njegovimi posmrtnimi ostanki so prepeljali v katedralo, kjer je potekala žalna maša. Pokopali so ga v kraju Curtea de Arges v osrednji Romuniji, kjer ležita tudi njegov ded, kralj Ferdinand in oče, Karol II.

Državo vodil dvakrat, drugič so ga odstavili komunisti
Mihai I., potomec nemške oz. pruske dinastije Hohenzollern, ki je bila sorodstveno povezana z najvplivnejšimi vladarskimi dinastijami v Evropi, je Romuniji vladal dvakrat, in sicer v letih 1927-1930 in nato še od leta 1940 do leta 1947. Bil je eden zadnjih živečih ljudi, ki je vodil državo med drugo svetovno vojno. Po vojni so ga komunisti prisilili k odstopu.

Po odstopu je živel v izgnanstvu, večinoma v Švici. V domovino se je lahko vrnil šele po revoluciji, ki je leta 1989 z oblasti odnesla diktatorja Nicolaeja Ceausescuja. Lani je zbolel za rakom, 5. decembra letos pa umrl v Švici. Njegova žena, kraljica Anna, je umrla lani, v skoraj 70 let trajajočem zakonu pa se jima je rodilo pet hčera.