Melania Trump se je takoj po pristanku v Akri napotila v tamkajšnjo bolnišnico, na pediatrični oddelek. Foto: Reuters
Melania Trump se je takoj po pristanku v Akri napotila v tamkajšnjo bolnišnico, na pediatrični oddelek. Foto: Reuters
Po bolnišnici je sledila čustvena tura po 400 let starem gradu, od koder so pošiljali sužnje v ZDA. Foto: Reuters

Prva dama je po nočnem poletu iz Washingtona, opremljena z afriško navdihnjenimi visokimi petami Manola Blahnika z leopardjim vzorcem, opoldne pristala v ganski prestolnici Akri.

Trumpovo, oblečeno v 2.000 dolarjev vredno črtsto belo-rdečo obleko znake Celine, sta ob prihodu sprejeli prva dama Gane Rebecca Akufo-Addo in dekletce, ki ji je ponudilo šopek.

Sledil je slavnostni sprejem z bobni in plesom domačinov, oblečenih v tradicionalna ganska oblačila. Trumpova je bila nad sprejemom vidno navdušena in je vseskozi ploskala in mahala skupinam šolarjev, ki so jo pričakale na letališču.

48-letna nekdanja manekenka je nato obiskala pediatrično bolnišnico in se srečala z negovalci, ki so ji prikazali, kako tehtajo novorojenčke in kako jim odmerjajo vitamine. Trumpova, ki ima s Trumpom 12-letnega sina Barrona, je nato v svoje roke vzela novorojenčka in ga zazibala.

Za dobrobit otrok
Vse mame v porodnišnici so ob njenem obisku iz rok Trumpove prejele plišaste medvedke, zavite v bele odejice z izvezenim logotipom "Be Best" ("Bodi najboljši"), pobude, ki jo je prva dama začela maja.

Trumpova si je namreč za svoj projekt kot prva dama izbrala prav skrb za otroke in namerava tudi na svoji petdnevni afriški turneji promovirati dobrobit otrok.

Po bolnišnici je obiskala še 400 let staro utrdbo Cape Coast, kjer so evropski kolonialisti nekoč trgovali z afriškimi sužnji, ki so jih z ladjami nato pošiljali v ZDA. Melania je po uro in pol dolgem obisku dejala, da je bila izkušnja "zelo čustvena".

Med drugim se je 10 minut zadržala pred utesnjeno ječo, kamor so zaklepali moške sužnje, preden so jih prepeljali čez ocean. "Ječe, ki sem jih videla ... To je res nekaj, kar bi morali ljudje videti in izkusiti," je dejala po obisku.

Po Gani bo Trumpova obiskala še Kenijo, Malavi in Egipt.

Njen mož, predsednik ZDA Donald Trump, med svojim predsednikovanjem še ni obiskal Afrike, je pa sprožil val ogorčenja, ko se je januarja letos vprašal, zakaj se morajo v ZDA priseljevati ljudje iz takih "greznic", kot so afriške države in Salvador, in da zakaj ne prihaja več ljudi iz držav, kot je Norveška. Trump sam je sicer zanikal, da bi uporabil izraz "greznice", je pa priznal, da je uporabil "ostre besede".