Srečno, mladoporočenca! Foto: Reuters
Srečno, mladoporočenca! Foto: Reuters
Princeso Eugenie je do oltarja pospremil njen oče, princ Andrew. Foto: Reuters
Poročno obleko princese sta oblikovala Peter Pilotto in Christopher De Vos. Čudovito belo obleko z v izrezom tako spredaj kot na hrbtu in dolgimi rokavi je popestrila dolga vlečka. Na glavo si nevesta ni nadela tančice, ampak le smaragdno tiaro, ki je sicer bila last njene prababice. Foto: Reuters
Poroka
Med povabljenimi sta tudi Robbie Williams in Ayda Field. Foto: Reuters
Za poročno torto je poskrbela Sophie Cabot. Foto: Reuters
Oddana še ena princesa

Eugenie je mlajša izmed dveh hčerk princa Andrewa in njegove nekdanje žene Sarah Ferguson, vojvodinje Yorške, in je tako deveta v vrsti za britanski prestol. Eugenie in Jack sta se zaročila januarja, zamislila pa sta si velikansko poroko, na katero sta povabila kar 850 svatov - 200 več od princa Harryja in nekdanje ameriške igralke Meghan Markle, ki sta si v istem gradu večno zvestobo obljubila maja.

Eugenie je od svojega bratranca Harryja "prekopirala" tudi večji del ceremonij pred samim poročnim obredom. Od zgodnjih jutranjih ur so bile ceste okoli gradu Windsor, ki je slabo uro oddaljen od Londona, zaprte, ob njih pa so se zbrali navdušenci nad monarhijo, ki so prepevali, oblečeni v barve britanske zastave. Tudi varnost je bila močno poostrena, čeprav se je v Windsorju v vetrovnem vremenu zbrala opazno manjša množica kot ob majski poroki.

"Sem pravi rojalist. Tu sem bil za kraljičin 90. rojstni dan in za poroko Harryja in Meghan. Tudi te poroke za nič na svetu ne bi zamudil," je dejal neki obiskovalec.

Znova vloga za Georgea in Charlotte
Poročni obred je potekal v kapeli svetega Jurija iz 15. stoletja, na dogodek pa je bilo povabljenih tudi 1.200 "običajnih" ljudi in predstavniki dobrodelnih organizacij. Zbrala se je tudi vsa kraljeva družina, z izjemo Camille, vojvodinje Cornwallske, ki se trenutno mudi na obisku Škotske. Mladoporočencema je v cerkvi zapel slavni italijanski tenorist Andrea Bocelli. Princesa Beatrice, starejša sestra Eugenie, je bila njena poročna priča.

Na obred so prišli tudi nekateri slavni obrazi - pevec Robbie Williams z ženo Aydo Field, manekenka Naomi Campbell, igralki Liv Tyler in Demi Moore, pevca James Blunt in Ellie Goulding, manekenka Cara Delevigne in nekdanji Harryjevi dekleti, Cressida Bonas in Chelsy Davy. Princesa Charlotte in princ George, otroka princa Williama in vojvodinje Catherine, sta v cerkvi trosila cvetje. S prstanoma na roki sta se mladoporočenca v odprti kočiji - spet enako kot Meghan in Harry - odpravila na krog po Windsorju, nato pa je kraljica v gradu priredila sprejem.

Tri milijone evrov za varnost
Eugenie je sicer direktorica londonske umetnostne galerije Hauser & Wirth art gallery, Brooksbank pa je menedžer za evropski trg znamke tekile Casamigos Tequila, ki jo je soustanovil igralec George Clooney. Prihaja iz bogate družine. Parček se je spoznal med oddihom v prestižnem švicarskem letovišču Verbier leta 2010.

Eugenie ne opravlja nobenih dolžnosti v imenu kraljeve družine, zato nekateri kritiki opozarjajo, da ni upravičeno, da bo skoraj tri milijone evrov visok račun za varnost na poročni dan šel na pleča davkoplačevalcev. Kraljeva družina bo namreč krila le stroške same poroke.

Oddana še ena princesa