V Draculi 2000 je temačnega, a vseeno tako privlačnega vampirja upodobil Gerard Butler. Foto:
V Draculi 2000 je temačnega, a vseeno tako privlačnega vampirja upodobil Gerard Butler. Foto:

V zadnjem času se tako na televizijskih zaslonih kot na filmskih platnih ne moremo izogniti podobam najbolj smrtonosnih plenilcev - vampirjev. Od Drakule v 70. letih do trilogije Intervjuja z vampirjem z začetka 90. se je v upodabljanju vampirjev kar precej spremenilo. Vampirji so postajali vse lepši, a zato nič manj smrtonosni (morda le malce bolj mehkega srca). Nato se je zgodila še neverjetno priljubljena nanizanka o Buffy, izganjalki vampirjev, ki je med zvezde izstrelila Sarah Michelle Gellar in njena dva "najljubša" vampirja, Angela in Spika (David Boreanaz in James Masters)

Z vampirsko sago Somrak (Twilight) se je navdušenje nad bledopoltimi, krvoželjnimi in nesmrtnimi bitji le še povečalo in se s tv-nanizankami True Blood in Vampire Diaries bliža vrhuncu.

Spodaj si lahko ogledate nekaj igralcev, ki so žensko domišljijo burili kot takšni ali drugačni vampirji.

Tom Cruise in Brad Pitt sta žensko domišljijo burila kot Lestat in Louis v Intervjuju z vampirjem, uspešnici, posneti po knjižni uspešnici Anne Rice iz 70. let.
Leta 2002 je na velika platna prišla še ena filmska priredba uspešnice Anne Rice, Queen of the Damned s Stuartom Townsendom v glavni vlogi. Film je priredba tretje knjige v seriji The Vampire chronicles, čeprav vsebuje tudi precej elementov iz knjige The Vampir Lestat (Vampir Lestat). Glavno žensko vlogo v filmu je dobila pevka Aalyah, ki pa je še pred premiero tragično umrla.
Angel, vampir z dušo, je ogreval srca gledalk v nanizanki Buffy, izganjalka vampirjev, dokler mu niso scenaristi namenili samostojne serije Angel.
James Masters je v vlogi vampirja Spika odigral enega najbolj vročih seksprizorov v zgodovini televizije - strastem se je takrat predajal z izganjalko Buffy (Sarah Michelle Gellar). Foto: EPA
In že smo pri najbolj vročih vampirjih ta hip. Mlajša populacija žensk brez dvoma vzdihuje za Britancem Robertom Pattinsonom, ki v sagi Somrak upodablja glavnega junaka Edwarda Cullena. Ta je sicer vampir, a le vegetarijanski, saj ubija le živali, in ne ljudi. Njegove oboževalke (in oboževalci) bodo na svoj račun (znova) prišli 24. novembra, ko v kinodvorane prihaja drugi del tetralogije, Mlada luna.
V prvem delu sage Somrak je pozornost gledalk pritegnil tudi Cam Gigandet kot vampir James, ki v nasprotju z osrednjimi liki ne prisega na 'vegetarijanstvo', pač pa svoje ostre zobe z veseljem zasadi v čisto pravi človeški vrat. Ker streže po življenju glavne junakinje Belle (Kristen Stewart), drugega dela filma seveda ne dočaka.
Malce starejše oboževalke vampirjev pa je pritegnila serija ameriške mreže HBO, True Blood, ki je prav tako posneta po knjižni predlogi The Southern Vampire Mysteries avtorice Charlaine Harris. Nanizanke za zdaj pri nas še ni mogoče spremljati. Stephen Moyer upodablja vampirja Billa Comptona, ki se zaljubi v natakarico z nadnaravnimi sposobnostmi Sookie Stackhouse (Anna Paquin). Težave (če jim tako sploh lahko rečemo) so seveda neizogibne.
Švedski igralec in maneken Alexander Skarsgard pa v seriji True Blood upodablja vampirskega šerifa petega okrožja, Erica Northmana. Temu kakršna koli dieta ne pride na misel - prisega namreč na pravo vampirsko življenje.