Tom tokrat v dvorani ni imel kavča, na katerem bi lahko tako (ne)slavno poskakoval kot pred leti, ko je že gostoval pri Oprah ... Foto: Reuters
Tom tokrat v dvorani ni imel kavča, na katerem bi lahko tako (ne)slavno poskakoval kot pred leti, ko je že gostoval pri Oprah ... Foto: Reuters
Oprah Winfrey in Maria Shriver
Maria se je Oprah zahvalila predvsem za resnico. Foto: Reuters

Na snemanje oddaje, naslovljene "Surprise Oprah! A Farewell Spectacular", so bili povabljeni številni znani obrazi, kot so Beyonce, Madonna, Aretha Franklin, Tom Cruise, Michael Jordan in drugi, ki so se poklonili "kraljici" pogovornih oddaj tako za njeno televizijsko delo kot za prizadevanja v boju proti revščini in pri spodbujanju izobraževanja.

"Do vseh dosežkov se je prebila izključno po zaslugi svojega dela. V svojem poslu je bila najboljša 25 let - in še vedno ji nihče ne seže do kolen," je množici v dvorani - običajni televizijski studio je bil premajhen za vse radovedneže - povedala navdušena Madonna. Produkcijska hiša Harpo je dobila kar 154.000 prošenj za ogled oddaje, z žrebom so nato brezplačne vstopnice podelili 13.000 ljudem.

Najbolj gledana pogovorna oddaja v zgodovini
Oprah, ki je nosila vijoličasto obleko, lase pa imela spete v rep, je na odru pozdravila množico zvezdnikov, ki jim lahko reče kar prijatelji. Oddajo bodo sicer na ameriški televiziji predvajali naslednji teden v dveh delih, 25. maja pa bo sledila čisto zadnja običajna oddaja Oprah Winfrey Show, ki bo zaokrožila četrt stoletja najbolj gledane dnevne pogovorne oddaji v zgodovini ameriške televizije.

"Tvoja oddaja je voditeljstvo spremenila v umetnost. Oprah Winfrey, danes si obkrožena s čisto ljubeznijo," je voditeljici polaskal igralec Tom Hanks, Madonna pa se ji je poklonila tudi za njen pogum. "Nobena skrivnost ni, da Oprah navdihuje na milijone ljudi. Tudi sama sem med njimi. Bori se za stvari, v katere verjame, pa čeprav si s tem nakoplje na glavo kakšen nesramen pogled," je dejala.

Aretha Franklin, ki je po operaciji pred pol leta izgubila precej kilogramov, je prijateljici zapela skladbo Amazing Grace. Med nastopajočimi je bila tudi Beyonce, ki je dejala: "Po zaslugi Oprah so ženske po svetu napredovale v zavedanju, kdo so, kam gredo in kaj lahko postanejo."

Maria: Hvala za resnico
Zagotovo najzanimivejša gostja večera je bila Maria Shriver, ki je pred kratkim spoznala, da jo je mož Arnold Schwarzenegger varal. Z Oprah, s katero sta prijateljici že 30 let, sta se toplo objeli, Maria pa se ji je zahvalila: "Dala si mi ljubezen, podporo, znanje in predvsem resnico." Pozdravila je tudi Toma Cruisa, ki je od leta 1988 v njeni oddaji gostoval kar dvanajstkrat.

V Chicago so prišli tudi Will Smith, Halle Berry, Queen Latifah, Josh Groban, Patti LaBelle, Jerry Seinfeld, John Legend in Michael Jordan. Snemanje se je končalo z vsemi povabljenci na odru, Oprah pa je dejala: "Čutim vašo ljubezen in zahvaljujem se vam zanjo."

Oprah, ki že nekaj let velja za najvplivnejšo žensko na ameriški televiziji, se je za konec šova odločila, ker se želi bolj posvetiti lastni televizijski mreži OWN, ki deluje od januarja.