Sam Smith in Jimmy Napes z oskarjem za najboljšo pesem, Writing on the Wall iz Spectra. Foto: Reuters
Sam Smith in Jimmy Napes z oskarjem za najboljšo pesem, Writing on the Wall iz Spectra. Foto: Reuters
Tom Daley in Dustin Lance Black sta par od leta 2013, svojo zaroko pa sta naznanila lani. Foto: Reuters
Blackov nenavdušen tvit, uperjen proti Samu Smithu. Foto: Twitter

ob Smitha zaradi njegove izjave, da je prvi odkriti gej, ki je osvojil prestižni zlati kipec.

"Pred nekaj meseci sem prebral intervju z Ianom McKellenom, v katerem je povedal, da še noben odkriti gej ni nikdar osvojil oskarja," je v svojem zahvalnem govoru dejal 23-letni Smith. "Če je to res - pa tudi če ni -, bi rad posvetil to zmago LGBT-skupnosti po vsem svetu."

Britanskemu pevcu, ki je sicer slavil že na zlatih globusih, je oskarja prinesla Writing on the Wall, naslovna pesem z zadnjega Jamesa Bonda, Spectre, ki je bila med kritiki manj čislana, kot dajejo misliti nagrade, s katerimi se je ovenčal Smith skupaj s tekstopiscem Jimmyjem Napesom.

Da gre Smithov nastop marsikateremu na živce, je znano, med tistimi, ki očitno niso oboževalci pevca, pa je tudi 41-letni Dustin Lance Black, ki mu je oskarja leta 2009 prinesel scenarij za film Milk o prvem istospolno usmerjenem izvoljenem politiku v Kaliforniji, Harveyju Milku.

"Hej, @SamSmithWorld, če se ti sanja ne, kdo sem, je morda to pravi čas, da nehaš pošiljati sporočila mojemu zaročencu," je tvitnil Black in pri tem pripel videoposnetek svoje zmage na oskarjih leta 2009. Ameriški scenarist, režiser in LGBT-aktivist je zaročen z 21-letnim britanskim skakalcem v vodo Tomom Daleyjem, bronastim z olimpijskih iger v Londonu - ki je očitno padel v oči tudi sveže samskemu Smithu.

Par je svojo zaroko naznanil s časopisnim oglasom oktobra lani.

Tudi mediji nad Smitha
Black je na družabnih medijih vodil pogrom gledalcev nad "nepoučenim" Smithom, ki da bi se moral malce bolje poučiti o preteklih istospolno usmerjenih zmagovalcih, preden se začne kititi s tujim perjem. Med tistimi, ki svoje usmeritve ne skrivajo, pa so domov odnesli oskarja, med drugimi tako najdemo Eltona Johna, Stephena Sondheima, Billa Condona, Alana Balla, Melliso Etheridge in Joela Greya.

Je pa res, da noben odkrit homoseksualec ni prejel oskarja v igralskih kategorijah, o čemer je 76-letni McKellen, veteranski igralec in odkrit homoseksualec, tudi govoril v pogovoru za Guardian, na katerega se je skliceval Smith.

Spletni skupnosti so se pri kritikah Smitha pridružili tudi nekateri mediji - pri Yahoo Newsu so tako pevcu svetovali, naj se v prihodnje malo bolje pripravi, medtem ko so pri spletni strani Vulture Smithov govor izpostavili med "najnižjimi točkami večera".

"Oh, Sam Smith, tako poln dobrih namenov, a tako slabo obveščen. /.../ Smithov spodrsljaj pri preverjanju podatkov še ne bi bil tako neodpustljiv, če bi vsaj omenil ANOHNI, nominiranko za najboljšo pesem leta, ki je šele druga transoseba, nominirana za oskarja. Ampak morda jo je preprosto lažje kar pozabiti, ker je Akademija ni niti prosila, da na podelitvi nastopi s svojo pesmijo (Manta Ray iz dokumentarnega filma Racing Extinction, op. a.)," so zapisali.