Dr. Conrad Murray, obtožen, da je Jacksonu dal usodni odmerek anestetika, se je na sodišču pojavil v sivi obleki in kravati barve burgundca, v dvorani pa so sedeli Jacksonov oče Joe, mati Katherine in sestra in bratje LaToya, Jermaine, Tito, Jackie in Randy. Foto: EPA
Dr. Conrad Murray, obtožen, da je Jacksonu dal usodni odmerek anestetika, se je na sodišču pojavil v sivi obleki in kravati barve burgundca, v dvorani pa so sedeli Jacksonov oče Joe, mati Katherine in sestra in bratje LaToya, Jermaine, Tito, Jackie in Randy. Foto: EPA
Joe Jackson
Ne Murray, ki ga brani Ed Chernoff, ne Jakcsonovi niso pokazali veliko čustev med samim zaslišanjem, je pa Joe Jackson med odhodom s sodišča izjavil: 'Moj sin je bil umorjen.' Preden se je skupaj z drugimi člani družine odpeljal v karavani cadillacov, je dodal še: 'Hočemo pravico.' Foto: EPA

Sodnik je Murrayju postavil 75.000 dolarjev varščine, kar je trikrat več, kot po navadi odredijo za ljudi, obtožene nenaklepnega uboja. Murray jo je plačal kaki dve uri po sojenju in izpustili so ga na prostost.

Kot je povedal Murrayjev odvetnik Ed Chernoff, Murray namerava kot zdravnik delati v Nevadi in Teksasu, na losangeleško sodišče pa se mora vrniti 5. aprila. Če bo tožilcem uspelo, bo namreč Murray ostal brez zdravniškega dovoljenja, a samo v zvezni državi Kaliforniji. Chernoff je povedal, da bo Murray še ta teden odprl lastno ordinacijo v Las Vegasu, a v času varščine pacientom ne bo smel predpisovati anestetikov. Kot mu je rekel sodnik: "Nočem, da ljudem dajete pomirjevala."

Jacksonu je vbrizgal močan anestetik
Kot je znano, so losangeleški tožilci proti zdravniku Michaela Jacksona vložili uradno obtožnico za nenaklepni uboj. 57-letni Murray je policiji že nekaj dni po pevčevi smrti 25. junija lani povedal, da je Jacksonu vbrizgal močan anestetik propofol, a šele potem ko je poskušal pevcu pomagati pri nespečnosti - trajala je kar šest tednov - s številnimi drugimi zdravili in potem ko je Jackson "večkrat zahteval" zdravilo.

20 minut po injekciji je Jacksonu zastalo srce, medtem ko je bil Murray na stranišču in je "za približno dve minuti" zapustil pevčevo sobo. Po lastnih besedah je Murray na pomoč poklical šele uro po tem, ko je zaznal, da Jackson ne diha. Mrliški oglednik je presodil, da je bila Jacksonova smrt uboj in jo je povzročila kombinacija zdravil, predvsem propofola in lorazapama.

Murrayja je Jackson najel spomladi 2009, ko se je začel pripravljati na serijo koncertov v Londonu, govorice o vloženi obtožnici pa so se začele pojavljati že pred dnevi. "Če bo Murray obtožen, se bo takoj sam predal policiji," je takrat zatrdil njegov odvetnik.

Joe Jackson: Murray je le grešni kozel
V ponedeljek zvečer je Joe Jackson na CNN-u v oddaji Larryja Kinga povedal, da ne verjame, da je Murray edina oseba, ki je odgovorna za sinovo smrt. "Zame je on le grešni kozel. V to stvar so vpleteni tudi drugi ljudje," je povedal, a imen ni navajal. Jackson je povedal Kingu še, da je bil njegov sin prepričan, da je njegovo življenje ogroženo. "Michael je sam rekel, da ga bodo ubili. Celo svojim otrokom je povedal, da bo umorjen."

Medtem ko je Murray hodil proti sodišču, ki se drži kompleksa losangeleškega letališča, so številni ljudje vzklikali "Morilec!", drugi pa so v zrak držali znake z napisom "Pravica za Michaela".

Takoj po zaslišanju je tudi sestra LaToya v izjavi za javnost povedala, da verjame, da je bil njen brat umorjen in da so bili v njegovo smrt poleg Murrayja vpleteni tudi drugi. "Borila se bom, dokler ne bodo prijeti pravi posamezniki in bo pravici zadoščeno."

Če bodo zdravnika obsodili nenaklepnega uboja, ga čakajo do štiri leta v zaporu.