Elizabeta II. se bo izselila iz svoje dolgoletne rezidence. Foto: EPA
Elizabeta II. se bo izselila iz svoje dolgoletne rezidence. Foto: EPA
Princ Charles, Camilla in kraljica Elizabeta II.
Princ Charles bo prevzel del kraljičinih obeznosti in se tako počasi pripravil na prevzem vseh funkcij. Foto: EPA

Kljub temu kraljica ne bo popolnoma zapustila Buckinghamske palače, saj bo v njej nekaj dni na teden, poleg tega pa bo ohranila tradicijo rednih torkovih srečanj s premierjem.

"To ni umik iz javnega življenja!"
Seveda kraljica ne bo sama v gradu Windsor, saj se ji bo njen zvesti služabnik Paul Wybrew, ki ji služi že 30 let, pridružil v novem domu. Vse od leta 1937, z izjemo druge svetovne vojne, je bila Buckinghamska palača kraljičina rezidenca, vendar njeni svetovalci poudarjajo, da selitev ne pomeni umika iz javnega življenja, temveč je to skladno z novim urnikom, ki je prilagojen njenim letom.

Princ Charles bo prevzel del odgovornosti
Neimenovana tiskovna predstavnica je javnost pomirila z besedami, da so kraljičin urnik omejili na dve do tri obveznosti na dan, princ Charles pa bo prevzel preostale njene obveznosti. Tako se bo princ Charles pogosteje srečeval s tujimi politiki in veleposlaniki, imel bo več družabnih obveznosti, hkrati pa večji dostop do vladnih dokumentov. Kljub visoki starosti kraljica še vedno namerava opraviti vsaj dve potovanji v tujino in že letos naj bi obiskala Litvo, Latvijo in Estonijo.