Iz sveta znanih
Lindsey Vonn
Vonnova je ena največjih zvezdnic iger v Pjongčangu. Foto: AP

Dodaj v

Lindsey Vonn v joku: Zmagala bom za dedka, ki se je boril v korejski vojni

Ima eno zlato in eno bronasto olimpijsko medaljo
9. februar 2018 ob 10:23
Pjongčang - MMC RTV SLO, Reuters

Ameriško smučarsko zvezdnico Lindsey Vonn so med novinarsko konferenco v Pjongčangu premagale solze, ko so jo vprašali o dedku, ki je umrl januarja letos in se je boril tudi v korejski vojni.

88-letni Don Kildow je umrl prejšnji mesec, Lindsey Vonn pa je večkrat govorila o tem, kako pomemben je bil v njenem življenju. Kildow se je v korejski vojni, ki je trajala med letoma 1950 in 1953, boril v ameriški uniformi na strani Južne Koreje. Severnim Korejcem sta pomagali Sovjetska zveza in Kitajska.

33-letna Američanka, ki je v svetovnem pokalu zbrala že neverjetnih 81 zmag, so v Pjongčangu vprašali, kako se zdaj, ko je prišla v Južno Korejo, spominja dedka. Planila je v jok in dejala: "Težko je, zelo težko. Želim si, da ga ne bi omenili. Nemogoče je, da ne bi jokala. Tako močno si želim, da bi dobro nastopila in se s tem poklonila njemu. Močno ga pogrešam, bil je pomemben človek v mojem življenju in zelo sem si želela, da bi me lahko še videl tekmovati tukaj. A vem, da mi bo pomagal in zmagala bom zanj."

Vonnova je prejšnje olimpijske igre v Sočiju zaradi poškodbe izpustila, z iger v Vancouvru leta 2010 pa ima zlato v smuku in bron v superveleslalomu.

Na druženju z novinarji ji je družbo delala psička Lucy.

A. P. J., foto: AP
Prijavi napako
Komentarji
stewie
# 09.02.2018 ob 10:29
V tem primeru bo osvojila zlato za državo, ki je omenjeno vojno sploh povzročila.
ocalar_1
# 09.02.2018 ob 10:37
Kaj so Američani in njen dedek sploh iskali na tujem ozemlju v Koreji!
itak
# 09.02.2018 ob 10:47
Ameriska patetika ...
fah-q
# 09.02.2018 ob 11:03
na severno in južno so jih razdelili po 2 sv.vojni. do takrat so bili pod japonci, ki so jih zasedli na začetku 20 stoletja. korjci so se hoteli združit v eno korejo. ampak ideje velikih (predvsem tu kitajske in zda) so bile drugačne in dve koreji imamo izključno zarad strateških interesov velikih, ne zarad korejcev.
mend055
# 09.02.2018 ob 10:41
Gre za popolno nepoznavanje vzrokov, dogajanj in posledic tiste, t. i. korejske vojne v začetku 50-ih let prejšnjega stoletja. To pa je tipično za povprečnega državljana ZDA, ki so nepismeni za ZDA zunanjo politiko. Dejstva pač, sistem pa to neguje.

Čustvene vezi z dedkom so pač nekaj lepega, kaj lepega - najlepšega, a to je druga zgodba.
Tumba666
# 09.02.2018 ob 11:11
Da bi bolje razumeli dogajanje na korejskem polotoku, je dobro poznati njegovo starejšo zgodovino. »Skozi zgodovino je Koreja kot samostojna država obstajala zelo kratek čas. Na njenem ozemlju so večino časa gospodarile različne kitajske dinastije, po prvi kitajsko-japonski vojni pa so na 'polotok jutranje tišine' prišli Japonci. Med letoma 1897 in 1910 je Koreja obstajala kot samostojna država oz. cesarstvo, ki pa je bilo pod močnim vplivom Japonske. Stvari so se začele ponovno spreminjati po rusko-japonski vojni leta 1904 in 1905, ko se je vpliv Japonske v Koreji še dodatno povečal, Japonska pa je kmalu zatem Korejo razglasila za svoj protektorat. To je leta 1910 pripeljalo do priključitve Koreje k Japonski. Japonci so na Korejskem polotoku vladali s trdo roko. Korejski jezik in literatura sta bila prepovedana, prebivalstvo pa si je moralo spremeniti imena in priimke v japonske. Edini odpor okupaciji so predstavljali komunisti, ki so delovali večinoma iz sosednje Kitajske. Med drugo svetovno vojno so Japonci Korejce uporabljali kot ceneno delovno silo, njihov delež je predstavljal kar 32 odstotkov celotne delovne sile na Japonskem. Prekomerno pa so izkoriščali tudi samo državo, kar je dostikrat pripeljalo do pomanjkanja in lakote. Veliko Korejcev je bilo proti njihovi volji vključenih tudi v japonsko cesarsko vojsko. Ko sta avgusta 1945 atomski bombi padli na Hirošimo in Nagasaki, so 25 odstotkov smrtnih žrtev predstavljali samo Korejci. V strahu pred nadaljevanjem vojne v letih 1945 in 1946 so zahodni zavezniki Rusom, v zameno za vstop na pacifiško bojišče, ponudili severno Korejo in Kurilsko otočje. Devetega avgusta 1945 je Sovjetska zveza v Mandžuriji izvedla še zadnjo veliko ofenzivo druge svetovne vojne. Japonska vojska se ruski premoči enostavno ni mogla upirati, zato je v nekaj dneh dobesedno razpadla. Dan po ofenzivi so prve enote Rdeče armade že prišle na sever korejskega polotoka, 26. avgusta pa so bile že na 38. vzporedniku, kjer so se nato ustavile in čakale ameriške čete, ki so prihajale z juga polotoka. Japonske čete v Koreji so uradno kapitulirale 8. septembra 1945. Po drugi svetovni vojni so zavezniki s pomočjo starega režima prevzeli oblast v državi. Koreja je bila razdeljena med Sovjetsko zvezo in ZDA. Severni del Koreje je spadal pod sovjetsko upravo, južni del pa pod ameriško, razmejitvena črta pa je potekala po 38. vzporedniku. Zanimivo je, da so razmejitveno črto predlagali že Američani med samo vojno (določili so jo v pičlih tridesetih minutah), Rusi pa razdelitvi niso nasprotovali, saj so si s tem obetali boljše izhodišče pri razdelitvi povojne Evrope …« (Vir: Wikipedija)
ALJAZpec
# 09.02.2018 ob 10:57
Njenga dedka je Hawkeye operiru v Mash-u. :)
Nadja92
# 09.02.2018 ob 10:50
Kolk je nadležna s tem psom. Upam, da doživi streznitev.
firtoh
# 09.02.2018 ob 12:02
Lindsey pa naj pazi,da ji kak Korejec ne poje psa
dude
# 09.02.2018 ob 10:45
@7up
Ne stekas. Na karto Zdruzenih narodov se spila samo takrat, ko ti odgovarja. Npr. pri palestinskem vprasanju.
Calendula
# 09.02.2018 ob 12:44
Tipična predstavnica Yenkijev; zabita in neizobražena. Kakšne neumnosti klobasa in omejenci ji še ploskajo.

Se še kdo čudi, da so si za predsednika izbrali Trumpa? To je njihov doseg, več ne zmorejo. In nikoli pravzaprav niso.
lukace5
# 09.02.2018 ob 12:23
Se ena zanimivost. Severni Korejci so v povprecju skoraj za 20 cm nizji od Juznih Korejcev, ceprav je to isti narod. To je posledica prehrane, ki je v S Koreji katastrofalna.
7up
# 09.02.2018 ob 13:46
@kreden2

Še en, ki je verjetno spal na ušesih pri urah zgodovine. Severni del države je takrat pripravil in izvedel popolen napad, ki je predvidel okupacijo celotnega južnega dela otoka. Tudi številčno povsem inferiorna J Korejska vojska je bila takrat v popolnem razsulu. Američani pa očitno tudi bolj ali manj počitniške, "mode-u". S Koreja je v zelo kratkem času okupirala praktično celotno J Korejo. Američani in J Korejci so obvladovali samo še majhen žep države na jugo-vzhodu države okrog mesta Pusan(Sedaj Busan) .

Šele s ogromnimi okrepitvami se je zadeva obrnila. Ko so se Američani približevali kitajski je s severa posredovalo 700 000 kitajskih "prostovoljcev", ki so bili pripravljeni za napasti Taivan. Nekje na današnji meji, se je zadeva ustalila in na srečo pomirila.

Hejate se obnašati tako navijaško. Na obeh straneh je bilo polno psihopatov ameriški vrhovni poveljnik MacArthur je imel ambicije razširiti vojno na kitajsko in celo uporabiti atomsko bombo, če bi bilo potrebno. Na srečo ga je takratni US predsednik Truman pravočasno razrešil,...
Ramus
# 09.02.2018 ob 11:58
Od včeraj težko gledam ljudi in pse na isti sliki,... ubogi psi kaj vse se dela s temi živalmi, tudi v imenu kulture.
gozdar1
# 09.02.2018 ob 11:44
Glede na to, da so bili na strani severa vpleteni tako kitajci kot sovjeti, nekako ni samo dedek tisti, ki se je boril na tujih tleh. Pri tem, da sever brez podpore prvih dveh sploh nebi začel izleta na jug.
stewie
# 09.02.2018 ob 11:06
ALJAZpec
# 09.02.2018 ob 10:57
Njenga dedka je Hawkeye operiru v Mash-u. :)


Sedaj ga pa vnukinja spominja na majorko Margaret Houlihan, znano tudi pod vzdevkom Vroče ustnice! :)
hypatos
# 09.02.2018 ob 11:42
Agresor je agresor...
izo
# 09.02.2018 ob 15:19
Za čigave interese pa se sicer vojaki borijo, kot pa za interese tistega, ki jih pošilja na bojišče?

sploh na tujem ozemlju..
313
# 09.02.2018 ob 14:04
Ženska se čustveno odzove na vprašanje o svojem dedku na katerega je bila navezana in ki je umrl pred dvema mesecema, sama niti ne poveličuje niti ne opravičuje njegovih dejanj med to vojno, pravzaprav jih (vsaj po članku) niti ne omenja, vrli MMC pametnjakoviči pa to izkoristijo za pljuvanje po njej na osebni ravni zgolj zato, ker je Američanka.

In kaj zdaj, če njen dedek ne bi smel biti v Koreji? A bi ga zaradi tega morala sovražiti? Ga ne bi smela imeti rada? A slovenski vojaki so vsi samo v Sloveniji ali kako? Pa, širše zgodovinsko gledano, a Slovenci so umirali samo na svojih tleh? A svoje prednike, ki so se borili marsikje izven slovenskih meja po Evropi pod okriljem npr. avstro-ogrske tudi tako zaničujete?

Glavno, da so Američani tisti zabiti, ki ne poznajo zgodovine.
313
# 09.02.2018 ob 16:31
Našo ti gre pa en testeninar prepričat, da je z njo konec samo zato, ker je njemu tiktakala biološka ura.

Mislim, da biološka ura tiktaka kar obema, Tini pravzaprav kar precej hitreje kot Massiju, tako da je ta zadnji tvoj stavek kar nekaj.
rokers
# 09.02.2018 ob 14:49
313 in janezm: prehitela sta me v komentarjih: Vonnova je carica, kar se športa tiče in čelado dol pred njo: kljub vsem poškodbam in nesrečam, je ne samo konkurenčna temveč najboljša in naj bo avšasta kolikor hoče in ji očitate, še vedno bo večji magnet za sponzorje in gledalce kot katerakoli drugo (le Tina ji je bila blizu, če bi bila Mazejeva iz USA bi lahko podobno furala). In tak magnet je predvsem zato, ker je zelo zelo dobra - oz verjetno kar najboljša smučarka (v hitrih disciplinah) v vsej zgodovini. In ja nič patetičnega ni če potoči solzo za pravkar preminulim dedkom: še vedno hodi npr veliko Madžarov, pa Čehov in drugih na grobišča Soške fronte iz prve svetovne vojne - je kaj narobe?? No sej Slovenci ne spoštujemo mrtvih, to je pa dejstvo in se tega ne sramujemo (razne jame, rovi, brezna, ki jih nočemo niti priznat).
izo
# 09.02.2018 ob 14:38
Kaj so Američani in njen dedek sploh iskali na tujem ozemlju v Koreji!

novo kolonijo, kot vedno..
zozozo
# 09.02.2018 ob 12:29
Nista se takrat stepli severna in južna Koreja, ampak so se med sabo stepli korejski levi in korejski desni, eni s podporo Rusov in Kitajcev, drugi s podporo ZDA. To, da so eni držali sever, drugi pa jug je čisto drugotnega pomena.

Je pa v zvezi s to vojno "zanimivo", da so Amreričani na severno Korejo zmetali več bomb, kot so jih vse skupaj vrgli v drugi svetovni vojni. Z bombardiranjem so ubili 3 milijone severnih Korejcev, in zravnali severnokorejska mesta z zemljo. Vikipedija navaja naslednje odstotke uničenja severno korejskh mest:

Musan - 5%
Najin (Rashin) - 5%
Unggi - 5%
Anju - 15%
Sinuiju - 50%
Songjin (Kimchaek) - 50%
Chongju (Chŏngju) - 60%
Kanggye - 60%
Haeju - 75%
Pyongyang - 75%
Kyomipo (Songnim) - 80%
Hamhung (Hamhŭng) - 80%
Chinnampo (Namp'o)- 80%
Wonsan (Wŏnsan)- 80%
Hungnam (Hŭngnam) - 85%
Sunan (Sunan-guyok) - 90%
Sariwon (Sariwŏn) - 95%
Hwangju (Hwangju County) - 97%
Kunu-ri (Kunu-dong)- 100%
Sinanju - 100%
marinaio
# 09.02.2018 ob 14:54
Boril za koga?? Za interese njihove preljube teroristične države? Brihtna pa lih ni...
janezm.74
# 09.02.2018 ob 14:38
Mislim, da ste malo zašli. Ne glede na to, kakšna afna se komu zdi (pa nič ne rečem, da ni), ste vseeno malo pozabili na športno plat. Namreč glede na vse težave, poškodbe in vso smolo, ki jo je v karieri imela, lahko jaz osebno dam pred njo kapo dol. Še vedno vztraja in še vedno se lahko kosa z vso konkurenco. Jaz ji privoščim in ji želim vse dobro. Kot tudi naši smučarki Ilki Štuhec, ki se je prav tako drži čisto prevelika smola... Da pa ima dedka rada, pa tudi ni tako slabo, ali pač? Ni treba, da preveč pametujete. Res ne.
bp74
# 09.02.2018 ob 11:11
sej ne vem kdo je "lepši" pes al vonnova :)
1a34
# 09.02.2018 ob 10:50
Zato pa imamo igre - da k sreci zdaj in v prihodnje ne bo vec vojn. Bolje (cim pravicneje razdeljen) kruh (progresivni davek na nepremicnine in univerzalni temeljni dohodek) in igre kot pa vojne.
Naj zivijo olimpijske igre in njihovo plemenito poslanstvo!
ultimojan
# 09.02.2018 ob 15:42
Lahko bi ze v koriji pogini l
butara86
# 09.02.2018 ob 14:24
kot sportnici ji privoscim vsaj eno zlato medaljo! vsaka cast da se po takih poskodbah vraca na nivoju za boj za odlicja! respect za motivacijo in trdo delo
biberkopf
# 09.02.2018 ob 11:06
kaj so američani in njen dedek sploh iskali na tujem ozemlju v koreji?ob invaziji severne koreje na južno korejo,so v resoluciji 83 OZN američani dobili odobritev za pomoč južni koreji ob severnokorejski agresiji.
Bivši uporabnik
# 09.02.2018 ob 16:43
A veste koga je v korejski vojni podprla titova SFRJ? Policijsko akcijo zoper Sever, beri podprla je zlobne americane.
Vonnova pa sicer antipaticna, ampak poznate koga, ki je bolj garal kot ona? Zivi za zmage na smuciscih.
313
# 09.02.2018 ob 14:51
Ko so rusofilski, oziroma antiameriški komentarji, ki brezbrižno povsem potvorijo zgodovino, tako močno upvotani, te pa kar stisne, pa čeprav gre samo za spletne komentarje pod člankom. Takratno dogajanje je bolj ali manj znano in konsenz o njem sprejet, zato je zaskbljujoče, da bodisi tako veliko ljudi nima pojma o zgodovini, ali pa imajo kratkomalo oprano glavo. :/ Pa tudi, da moderatorji na MMCju takšne nebuloze ali celo trolanje podpirajo, namesto da bi ga sankcionirali.

Če povežemo razmerje +/- pod prvim komentarjem pod to temo (48 plusov in zgolj 8 minusov za popolno neresnico, da ne rečem izmišljotino) s splošno sprejeto dogmo o butastih Američanih, ugotovimo, da Slovenci po butastosti in nerazgledanosti očitno zelo dobro pariramo Američanom.
demosthenes
# 09.02.2018 ob 13:55
Pobrisani komentar, ker sem rekel, da Amerika ni začela korejske vojne?
nocoment78
# 09.02.2018 ob 13:36
@lukace5...pozanimj se kok je kj sladkornih bolnikov pri Juznih Korejcih
kreden2
# 09.02.2018 ob 12:30
7up 10:42

:-)))) ja tako kot so 1939 Poljaki napadli nacistično Nemčijo in to tako močno, da se Nemci niso več mogli ustavit naslednja 4 leta ... in tako se od korejske vojne naprej američani do danes še niso ustavli ...
7up
# 09.02.2018 ob 10:42
stewie, ocalar_1

Vojno je začela Severna Koreja. Južno državo so podprlli združeni narodi. V bistvu so bili tukaj(V nasprotju s Vietnamom) Jenkiyi good guys. Malo zgodovine vam ne-bi škodilo v šoli :)

The war began on 25 June 1950 when North Korea invaded South Korea[39][40] following a series of clashes along the border.[41][42] The United Nations, with the United States as the principal force, came to the aid of South Korea. China came to the aid of North Korea, and the Soviet Union also gave some assistance to the North.
dadinho10
# 09.02.2018 ob 16:03
no, dejstev je malo vec....vonnova ni opravicevala ali velicala svojega dedeka, ampak se je pac tu boril.....zakaj se je boril? ker so americani pac kot velesila taksni, borijo se tam, kjer jim pase....
kaksno je njeno poznavanje zgodovine? verjetno slabo, misli da so americani junaki, ki so sli resecvati korejce, vietnamce, iracane, in ostale, kjer so se vpletli po lastni volji v zelji prepreciti svetovno nepravicnost----
pa, a smo mi kaj drugacni? poglejmo samo primer hrvaske-slovenije.....
oboji (nismo kaj boljsi od hrvatov) mislimo da je meja nepravicna in da nam pripada nekaj cesa nimamo....mi smo zeleli arbitrazo in smo nezadovoljni z odlocitvijo ( pred tem smo bili nezadovljni s trenutnim stanjem), hrvati jo niti ne priznavajo, ker po njihovem je celi jadran njihov pa se malo sredozemlja....
313
# 09.02.2018 ob 15:10
Boril za koga?? Za interese njihove preljube teroristične države?.

Za čigave interese pa se sicer vojaki borijo, kot pa za interese tistega, ki jih pošilja na bojišče?
as_kgarnett
# 09.02.2018 ob 14:52
upam, da Lindey dobi zlato kolajno v hitrih disciplinah
vombat98
# 09.02.2018 ob 15:22
meni se je zelo prikupila, ko je izjavila, da ne bo osvojila medalje za trumpa ampak samo za američane
firtoh
# 09.02.2018 ob 12:00
A je nekaterim komentatorjem tako težko na guglu kaj prebrati o zgodovini,če že knjig ne berejo?
Nič ni črno belo, sploh,če ti tuje sile določijo kje in kakšna bo tvoja država.
Kar nekaj na pamet govoričit...''sej so SKorejci napadli JK''...brez veze.
So pa Amerigosi stisnili rep med noge in pobrisal na jug polotoka,to pa ja..Sam na to pa ne bi bil ponosen
RibičIČ
# 09.02.2018 ob 11:39
Kaj so Američani in njen dedek sploh iskali na tujem ozemlju v Koreji!

LOL. Šli so pomagat Južni Koreji, potem ko jo je napadla komunistična Severna Koreja in šla v vojno s celotnimi Združenimi narodi. Beri še kaj drugega kot komunistične pravljice.
peglezn
# 09.02.2018 ob 16:15
Kakorkoli obrnete, ta zoprna ameriška babnica ima dvakrat več medalj kot naša najlepša-in-oh-in-sploh smučarka, pa je bila vmes vsaj trikrat na polno polomljena in odsotna po celo leto.

Sicer bi verjetno pošišala še simpatičnega Stenmarka.

Všeč ali ne, to je prava šampionka.

Našo ti gre pa en testeninar prepričat, da je z njo konec samo zato, ker je njemu tiktakala biološka ura.
Aggressor
# 09.02.2018 ob 14:12
Ko so rusofilski, oziroma antiameriški komentarji, ki brezbrižno povsem potvorijo zgodovino, tako močno upvotani, te pa kar stisne, pa čeprav gre samo za spletne komentarje pod člankom. Takratno dogajanje je bolj ali manj znano in konsenz o njem sprejet, zato je zaskbljujoče, da bodisi tako veliko ljudi nima pojma o zgodovini, ali pa imajo kratkomalo oprano glavo. :/ Pa tudi, da moderatorji na MMCju takšne nebuloze ali celo trolanje podpirajo, namesto da bi ga sankcionirali.
Kazalo