Kadirov, Hurleyjeva in prikupna bela 'kepica' ... Kadirov ima sicer v svoji lasti tudi tigra in volka. Foto: Instagram
Kadirov, Hurleyjeva in prikupna bela 'kepica' ... Kadirov ima sicer v svoji lasti tudi tigra in volka. Foto: Instagram
Gerard Depardieu
Depardieu ob februarskem obisku Groznega, ko je obiskal tudi muzej Ahmada Kadirova. Foto: EPA

Lepa Britanka, ki je bila vrsto let dekle Hugha Granta, po manekenski karieri pa jo je bilo videti v komedijah Austin Powers in Začaran, je zadnja izmed slavnih ljudi, ki jih je razvpiti nekdanji uporniški borec, ki ljubi drage avtomobile in sodobno orožje, privabil v prestolnico Čečenije. V njej bo namreč potekalo snemanje srhljivke, v kateri bosta v glavnih vlogah Hurleyjeva in dober prijatelj Kadirova, francoski, pardon, ruski državljan Gerard Depardieu.

Film Turquoise bo govoril o francoskem tatu umetnin in njegovi dolgoletni ruski ljubezni. Polovica scen bo posnetih v Groznem, ki je bil zaradi spopadov še pred desetletjem porušen, danes pa je del mesta povsem obnovljen. Ko sta na novinarski konferenci igralca predstavljala film, so Čečenci ploskali in kričali od navdušenja, zagotovo pa ne bodo tako navdušeni borci za človekove pravice.

Hilary Swank se je že opekla
Kadirova, ki Čečeniji vlada od leta 2007, aktivisti za človekove pravice ostro kritizirajo in ga povezujejo z umori, ugrabitvami in zunajsodnimi uboji. V zadregi se je zaradi slabega poznavanja Kadirova in njegovih navad znašla tudi igralka Hilary Swank. Potem ko je bila pred meseci posebna gostja Kadirova na galavečerji, se je znašla pod plazom kritik, zato se je po vrnitvi v domovino javno opravičila in celo odpustila svojega menedžerja.

Depardieu, ki se je v znak protesta proti zvišanju davkov za najbogatejše Francoze februarja odrekel francoskemu državljanstvu in sprejel ponudbo ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki mu je podaril ruski potni list, pa je v Čečeniji že znan gost. Znova se je nastanil v razkošnem hotelu s petimi zvezdnicami, ki leži v neposredni bližini glavne mošeje. Kadirov mu je izbral apartma s petimi spalnicami.

Depardieu: Vas še niso ubili?
Njuno prijateljstvo se je sicer začelo pred dvema letoma, ko se je Depardieu udeležil rojstnodnevne zabave spornega voditelja. Ob vnovičnem obisku Groznega so ga v hotelu pričakali njegovi obožavalci, novinarju britanskega časopisa Daily Telegraph pa je sarkastično dejal: "Aha, iz Britanije ste. Kaj delate tukaj? Čečenija je zelo nevarna, kajne? Vas še niso ubili?" Na predstavitvi filma pa je nadaljeval: "Seveda sem tukaj videl ljudi z orožjem, prav tako kot sem v svoji domovini videl policiste. A Čečencem sem v očeh videl prijateljstvo, ne pa strahu in sovraštva."

Hurleyjeva pa je dejala, da je najprej "globoko vdihnila", ko je izvedela, da bo morala na snemanje potovati v Čečenijo, a nato sklenila, da gre za dobro priložnost. "Želimo posneti dober film." Srečanja s Kadirovim ni želela komentirati.

Uradno sicer niso pojasnili, kolikšna je vloga Kadirova pri snemanju filma, producent Arnaud Frilley je dejal le, da je voditelj že prebral scenarij.

Predstavnica organizacije Human Rights Watch Tanya Lokshina pa opozarja: "Seveda ne morem Depardieuju in Hurleyjevi ukazovati, s kom naj se družita, a upam, da nista sprejela denarja od človeka, ki je obtožen vpletenosti v hude kršitve človekovih pravic."