Princ George Cambriški, tretji v vrsti za britanski prestol. Foto: Reuters
Princ George Cambriški, tretji v vrsti za britanski prestol. Foto: Reuters
Vojvoda in vojvodinja Cambriška s sinom
Vsi srečni, vsi zadovoljni. Za Georgea naj bi "navijala" kraljica Elizabeta II., Alexander pa je bil favorit od Catherine, Louis pa je četrto ime princa Williama. Foto: Reuters
Kraljica Elizabeta II.
Neuradno se je šušljalo, da bi tudi Williamova babica imela najširši nasmešek na obrazu, če bi tretji v vrsti za prestol dejansko postal George, saj bi se William in Catherine s tem poklonila tudi spominu na njenega očeta, kralja Jurija (Georgea) VI. Foto: Reuters

Mediji so natančno preučili tudi videz vojvodinje Cambriške ob prihodu iz porodnišnice. Vsi poudarjajo, da je bila zelo sproščena in čustvena ter je sina zaščitniško stiskala k sebi. Nekaj ur pred fotografiranjem je v njeno sobo prišla kraljeva frizerka Amanda Cook Tucker, ki ji je uredila lase, Catherine pa je nosila modro obleko z belimi pikami oblikovalke Jenny Packham. Z njo naj bi se želela pokloniti princesi Diani, ki je sina Williama na istih stopnicah pokazala v zeleni obleki, na kateri pa so bile prav tako bele pike. Ženskam pa ni ušlo, da je bil njen poporodni trebušček zelo izrazit, a ga očitno ni želela skriti in dajati lažne podobe, da je ženska po porodu že v nekaj dneh enaka kot pred tem, kar ji štejejo v velik plus.

princ Harry
Svojega nečaka je obiskal tudi princ Harry, prav on pa naj bi bil eden izmed glavnih "kandidatov" za otrokovega botra. Foto: Reuters
Čestitke
Ne le Britanci, ves svet sledi zgodbi o kraljevem naraščaju. Foto: Reuters

Potem ko sta vojvoda in vojvodinja Cambriška v torek svetu pokazala svojega malega princa in z njim po kratkem postanku pred množico fotografov odhitela domov, v Kensingtonsko palačo, je znan odgovor na veliko vprašanje - kakšno ime sta William in Catherine izbrala za bodočega kralja.

William in Kate sta se v skladu s pričakovanji odločila za tradicionalna imena, ki imajo zgodovinsko ozadje. Če bo njun potomec kdaj zasedel britanski prestol, si bo lahko sam izbral eno izmed treh imen, pri tem pa je najverjetnejša izbira George VII.

Ime George Alexander Louis sta vojvoda in vojvodinja Cambriška izbrala precej hitro - po 50 urah. Leta 1982 sta šele po enem tednu princ Charles in princesa Diana razkrila, da je njunemu prvorojencu ime William (njegovo uradno ime je William Arthur Philip Louis), leta 1948 pa je javnost čakala kar en mesec na poimenovanje princa Charlesa (uradno se imenuje Charles Philip Arthur George).

V skladu z britansko zakonodajo sta imela namreč William in Kate kar 40 dni časa, saj je treba vsako rojstvo uradno registrirati v bolnišnici ali pristojnem uradu v roku 42 dni.

Kraljica Elizabeta II. se je pred odhodom na letni oddih v Balmoral na Škotsko za pol ure ustavila v Kensingtonski palači, kjer je na lastne oči videla svojega pravnuka. Elizabeta se je s temnozelenim bentleyjem pripeljala iz bližnje Buckinghamske palače, izjav po obisku pa ni dajala. Je pa na sprejemu v svoji palači v torek zvečer dejala, da je "vznemirjena" nad prihodom pravnuka, saj je "prvorojenec vedno nekaj posebnega". Dodala je še, da je dojenček "velik fant".

Kraljica "navijala" za Georgea, Kate pa za Alexandra
Z izbiro imena naj bi bila zadovoljna tudi kraljica Elizabeta II. Neuradno se je šušljalo, da bi tudi Williamova babica imela najširši nasmešek na obrazu, če bi tretji v vrsti za prestol dejansko postal George, saj bi se William in Catherine s tem poklonila tudi spominu na njenega očeta, kralja Jurija (Georgea) VI., George pa je bilo tudi eno izmed sedmih imen Edvarda VII., ki se je odpovedal kroni. Krščen je bil namreč kot Edward Albert Christian George Andrew Patrick David. Kraljici naj bi bilo zelo všeč tudi ime Albert, saj je bilo to prvotno ime njenega očeta, ki je nosil celotno ime Albert Frederick Arthur George.

Princ Charles, Elizabetin sin in prvi v vrsti za krono, je bil krščen kot Charles Philip Arthur George. Britanska modra kri ima namreč običajno štiri imena - nič čudnega, da je Diana Spencer ob poročni zaobljubi pomešala Charlesova imena ...

Ime George - po slovensko Jurij - sicer predstavlja kontinuiteto monarhije, saj se je doslej že šest britanskih kraljev imenovalo George. Prvi George na britanskem prestolu je bil leta 1714, zadnji George, ki je vladal monarhiji pa je bil oče sedanje kraljice Elizabete II. Mučenik George je sicer zaščitnik Anglije in pooseblja čast in pogum. V skladu z legendo naj bi premagal zmaja.

Za Georgea naj bi tako "navijala" kraljica Elizabeta II., Alexander pa je bil favorit od Catherine - to ime je sicer tradicionalno, vendar v zgodovinski angleške monarhije nima podobnega statusa kot George. Louis je četrto ime princa Williama, z njim pa naj bi se William in Kate spomnila na lorda Louisa Mountbattena, strica pradedka princa Philipa. Umrl je med atentatom Irske republikanske armade na Irskem leta 1979.

Ime George je bilo tudi velik favorit na stavnicah, kvota zanj je bila 7/4, sledila pa so mu imena James (4/1), Alexander (8/1), Henry (12/1) in Louis (12/1).

Kmalu po tem, ko je kraljica v Kensingtonski palači obiskala svojega pravnuka, se je mlada družina odpravila na obisk k staršem vojvodinje Cambriške v Bucklebury v pokrajino Berkshire. Princ William je vozil avtomobil, Catherine pa je skupaj s sinčkom sedela zadaj, vsi skupaj so številnim radovednežem in novinarjem, ki se še vedno zbirajo pred njihovim domom, pomahali in se nasmejali.

Kraljica kot senca nad njima
Za vse otroke, ki se rodijo na britanskem kraljevem dvoru, a niso v najožjem izboru, da nekega dne zavladajo Veliki Britaniji, omejitve niso stroge, prav nasprotno, v bistvu je pri poimenovanju dovoljeno pravzaprav vse. To dokazujejo imena, kot so Savannah, Zara, Senna in Tane, kot sliši na ime mladi rod britanske kraljeve družine, ki pa je v "varni razdalji" do krone.

Ko pa je govor o nekom, ki je v družinskem deblu tako blizu kraljici, pa vse takšne "eksotične" izbire odpadejo, prav tako naj starši ne bi izbrali imena, ki ga že nosi kakšen izmed njunih najbližjih sorodnikov, na primer Williamov oče Charles ali stric Edward. Tako princ Charles kot Katina mati Carole sta novinarjem po obisku novopečene družinice v porodnišnici zagotovila, da nista dala nikakršnih namigov o imenu in da se nobenemu niti sanja ne, za kakšno ime se bosta odločila Will in Kate. Tudi kraljica Elizabeta II. paru verjetno ne bo ponudila, kaj šele vsiljevala, svojega predloga, čeprav poznavalci kraljeve družine opozarjajo, da bo zagotovo izbiro, ki ji ne bo všeč, nakazala z rahlim dvigom obrvi, kar bo dalo staršema dobro vedeti, naj morda še malo premislita o svoji odločitvi. Menda je na tak prefinjen način namignila tudi svojemu sinu Edwardu, ko je ta želel svojega potomca poimenovati Theodore, naj vendarle izbere kakšno bolj tradicionalno ime.

Za in proti
Za vsako tradicionalno ime Britanci, obsedeni s kraljevo družino, seveda najdejo kup dobrih in slabih povezav iz preteklosti. Ime John (Ivan) naj ne bi imelo skoraj nobenih možnosti za zmago v "bitki" za poimenovanje novorojenčka, temu imenu pa ni naklonjena niti zgodovina, saj je kralj Ivan spodbudil upor baronov in bil prisiljen podpisati Veliko listino svoboščin, princ John pa je bil tudi nesrečen sin kralja Jurija V. in kraljice Marije, ki se je boril s hudimi epileptičnimi napadi in umrl star komaj 13 let. A po drugi strani ima ime John - in njegova izpeljanka, ime Jack, dolgoletno tradicijo v družini Williamove matere, pokojne princese Diane. Ne pozabimo pa niti na Philipa, moža kraljice Elizabete, ki je na stavnicah tudi med deseterico favoritov.

Če bi vojvodinja Cambriška želela v zgodovinske knjige zapisati tudi svoj rod, pa bi se lahko med izbrance prebilo tudi ime Michael, kot je ime njenemu očetu. V njenem družinskem deblu se kar nekajkrat pojavi tudi ime Francis, ki je tudi srednje ime tako njenega očeta kot dedka. Ženska različica, Frances, pa je bilo srednje ime Diane.

Če bi princ postal James (po slovensko Jakob), pa bi se mladi par s to izbiro poklonil Škotski, saj je bil Jakob I. oziroma Jakob VI. tisti, ki je združil obe kroni. Škotska, natančneje univerza St. Andrews, pa je tudi kraj, kjer sta se William in takrat še povsem nepoznana Kate Middleton tudi spoznala.

William se piše Mountbatten-Windsor
Aja, kaj pa priimek? Ste vedeli, da je priimek princa Williama Mountbatten-Windsor. Vsi kraljičini sinovi in vnuki nosijo uradni kraljevi priimek Windsor, William in njegov brat Harry pa v čast princa Philipa, Elizabetinega moža, nosita tudi priimek Mountbatten. Izbira priimka za malega princa ni obvezna, če se bosta zanj odločila, pa imata na voljo nekaj možnosti - že omenjeni Mountbatten-Windsor, poleg tega pa še Wales ali Cambridge.

Kakor koli, vprašanje je, koliko sta se William in Catherine ozirala na vse te podatke, koliko pa sta sledila svojemu srcu (a se ob tem zavedala tudi kraljičine sence nekje v ozadju).

Mediji so natančno preučili tudi videz vojvodinje Cambriške ob prihodu iz porodnišnice. Vsi poudarjajo, da je bila zelo sproščena in čustvena ter je sina zaščitniško stiskala k sebi. Nekaj ur pred fotografiranjem je v njeno sobo prišla kraljeva frizerka Amanda Cook Tucker, ki ji je uredila lase, Catherine pa je nosila modro obleko z belimi pikami oblikovalke Jenny Packham. Z njo naj bi se želela pokloniti princesi Diani, ki je sina Williama na istih stopnicah pokazala v zeleni obleki, na kateri pa so bile prav tako bele pike. Ženskam pa ni ušlo, da je bil njen poporodni trebušček zelo izrazit, a ga očitno ni želela skriti in dajati lažne podobe, da je ženska po porodu že v nekaj dneh enaka kot pred tem, kar ji štejejo v velik plus.