Jude Law in Jeremy Gilley sta snemala tudi otroke na vzhodu Afganistana. Foto: Unicef
Jude Law in Jeremy Gilley sta snemala tudi otroke na vzhodu Afganistana. Foto: Unicef
Jude Law z otroki
Jude se je o razmerah v Afganistanu pogovarjal tudi z otroki. Foto: Unicef

Jude Law in britanski filmski ustvarjalec Jeremy Gilley na vzhodu države snemata dokumentarni film o življenju preprostih ljudi.

Zvezdnik je za medije dejal: "Na poti sva s prijateljem naletela na zelo dober odziv in sprejem. Ta dežela je polna upajočih ljudi."

Pri ZN-u so na Gilleyjevo pobudo uvedli dan miru leta 2001. Gilley je od leta 1999 obiskal že skoraj 50 držav, vključno s Somalijo in Sudanom. Prav on je pozval svetovna mirovnika - dalajlamo in nekdanjega sekretarja ZN-a Kofija Ananna.

Jude Law je intervjujal otroke in tudi predstavnike oblasti. Oba filmska ustvarjalca sta obiskala prestolnico Kabul in vzhodni pokrajini Laghman in Nangarhar. Gilley je dejal, da upa, da bodo letošnji dan miru zaznamovale različne dobrodelne akcije, kot so cepljenja, oskrbovanje ljudi s hrano in z drugimi življenjskimi potrebščinami.

"Če želimo, da se vojna preneha, se moramo prav vsi vključiti v mirovna prizadevanja," je dodal. Gilley upa, da bo sporočilo miru preseglo afganistanske državne meje. Premiera dokumentarca naj bi bila naslednje leto prav v tej nemirni deželi.