Marija Šerifović je po zmagi na Evroviziji ponosno vihtela srbsko zastavo. Foto: EPA
Marija Šerifović je po zmagi na Evroviziji ponosno vihtela srbsko zastavo. Foto: EPA
Marija Šerifović in Tomislav Nikolić
Marija je pred volitvami podprla radikalca Nikolića, a mu to ni prineslo končne zmage. Šerifovićevi so se zato odrekli celo geji in lezbijke, ki so Molitvo imeli za svojo himno. Foto: EPA
Edo Maajka
Edo Maajka: Marija lahko da glas radikalcem, a Evrovizije zato ne smemo ignorirati. Foto: The Art Teasers

Graić je namreč ogorčen, ker so si srbski radikalci njegovo pesem prisvojili kot svojo himno, saj jo je lanska zmagovalka Evrovizije in privrženka SRS-a Marija Šerifović pela na predvolilnih shodih največje srbske opozicijske stranke in njenega prvaka Tomislava Nikolića.

Marija lahko poje, a ne v komercialne namene
"Prišlo je do zlorabe avtorskega dela, ki pripada Saši Miloševiću - Maretu in meni, saj sva midva edina avtorja Molitve. Ta se je v zadnjem času brez dovoljenja pojavljala na mestih, ki za tako pesem niso primerni. Marija ima po vsemu pravu, celo po moralnem, pravico, da to pesem izvaja kjer koli, razen v komercialne namene. Ker smo Molitvo ničkolikokrat slišali na shodih Srbske radikalne stranke kot del političnega trženja, je jasno, da je šlo za komercialni namen, zato so s tem ogrožene avtorske pravice," je svojo namero o tožbi razložil Vlada Graić.

Spomnimo, da je v Srbiji pred kratkim potekala predsedniška kampanja, v kateri sta se v drugem krogu udarila radikalec Tomislav Nikolić in dozdajšnji proevropski predsednik Boris Tadić. Ta je na koncu slavil zmago, čeprav je za radikalce "molila" Marija Šerifović.

"Zadnjih deset dni poslušam, da se ukvarjam z diplomacijo. Pojavile so se neumnosti, zato se nočem ukvarjati z izjavami Šerifovićeve, njenim menedžerjem in s pisanjem pretencioznih novinarjev. Vsa zadeva je še vedno zelo vroča, zato se v tem trenutku ne želim opredeliti, ali bomo Marijo, Mirkovića in radikalce tožili. Niti sam nisem prepičan, kako je treba pravilno pristopiti," je sklenil Graić.

Šerifovićeva kot srbski Thompson
Marijino naklonjenost radikalcem so opazili tudi v tujini. Bošnjaški mediji obsojajo Šerifovićevo, posamezniki so jo imenovali za srbskega Thompsona (Marko Perković - Thompson je hrvaški pevec, ki slovi po pesmih, nabitih s fašistično in skrajno nacionalistično ideologijo), vodilni Evrovizije za BiH Dejan Kukrić pa je dejal, da "Marija Šerifović lahko poje za kogar koli hoče, vendar je za zmagovalno pesem, za katero so glasovali drugi, nesprejemljivo, da jo uporabljajo za himno katere koli stranke".

Znani raper Edo Maajka meni, da lahko vsak človek podpira kogar hoče. "Vem, da so nekateri ljudje radikalci, saj jih srečujem na ulici. Če želi Marija dati glas tem ljudem, je njena odločitev. Vendar ne smemo dovoliti, da zaradi tega ignoriramo Evrovizijo. Lahko le ignoriram njo, kot sem ignoriral tudi Šešlja."

Na Marijo so oko vrgli tudi v Bruslju
Marijino protievropsko usmerjenost je opazila tudi Evropska komisija. Iz Bruslja so sporočili, da bodo uvedli preiskavo o njenih izjavah, da lahko Srbiji dobro prihodnost zagotovi le protievropska in proruska politika. Težava je nastala, ker so Šerifovićevo decembra lani izbrali za ambasadorko medkulturnega dialoga.

"Komisija bo proučila, ali je Šerifovićeva dajala izjave, ki so v nasprotju s cilji medkulturnega dialoga. V tem primeru bomo premislili o njenih prihodnjih dejavnostih v vlogi ambasadorke EU-ja," je dejal tiskovni predstavnik komisije John Macdonald.

N. G.