Foto: EPA
Foto: EPA

Chapman je slavnega glasbenika leta 1980 vpričo nje štirikrat ustrelil pred newyorškim stanovanjem na Manhattnu, prejšnji mesec pa je komisija na zaslišanju še enajstič zavrnila možnost pogojnega izpusta iz zapora.

Iz zapisnika zaslišanja, ki so ga zdaj pridobili ameriški mediji, pa je razviden pogovor z obsojencem. Chapman je priznal, da je takrat 40-letnega rokerja ubil zaradi slave in menil, da si zasluži smrtno kazen. Dodal je, da o tem "zaničevanja vrednem dejanju" neprestano razmišlja in sprejema tudi dejstvo, da morda nikoli ne bo dočakal svobode, poroča britanski BBC.

"Rad bi samo poudaril, da svoj zločin obžalujem," je zagotovil komisiji v zaporu Wende, kamor je bil premeščen pred osmimi leti. V času zločina je bil star 25 let, zdaj jih ima 65, je poročen, njegova žena pa živi blizu zapora. Na zaslišanju je bil opisan kot globoko veren človek in predan Kristjan, v strogo varovanem oddelku zapora si je našel tudi službo. Toda nič od tega ni prepričalo odbora, da bi ga pogojno spustili na prostost, saj so menili, da to "ne bi bilo v skladu z dobrobitjo družbe".

Članov ni prepričalo niti opravičilo Lennonovi vdovi. "Umoril sem ga zato, ker je bil tako zelo slaven in ker sem si sebično želel slavo tudi zase. Rad bi poudaril, da sem storil neizmerno sebično dejanje. Žal mi je za bolečino, ki sem jo povzročil tudi njej, ves čas razmišljam o tem," je poudaril.

Mark Chapman. Foto: AP
Mark Chapman. Foto: AP

Čez dve leti nova priložnost za svobodo

Eden najbolj znanih parov v svetu glasbe je skupaj ustvaril sedem albumov, v zakonu pa se jima je rodil sin Sean, ki je prav tako glasbenik. Poleg s skladbo Imagine sta se zakonca v zgodovino med drugim vpisala s svojim protivojnim performansom bed-in, ki sta ga kot protest izvedla v hotelski sobi v Amsterdamu leta 1969, v času vietnamske vojne.

Mark David Chapman je legendarnega pevca ubil pred 40 leti pred njegovim stanovanjem na Manhattnu. Lennon je podpisal njegov album, nato pa je Chapman izvlekel pištolo in večkrat sprožil proti človeku, s katerim je bil več let obseden.

"Preveč sem bil že v tem," se je nato pokesal morilec. "Spomnim se, da sem si rekel: 'Imaš album, podpisan je. Usedi se v avto in se odpelji domov.' Ampak nisem mogel, preveč sem bil predan svojemu načrtu, nisem mogel odnehati," je pojasnil.

Naslednjič bo Chapman za izpustitev lahko zaprosil avgusta leta 2022.