Obrazne poteze Belle Hadid so (skoraj) popolne. Foto: AP
Obrazne poteze Belle Hadid so (skoraj) popolne. Foto: AP

Lepotni kirurg Julian De Silva se je lotil matematičnega računanja lepote, pri čemer se je oprl na zlati rez, torej razmerje, ki so ga za merjenje popolnosti oz. skladnosti uporabljali že v antiki.

"Bella Hadid je bila jasna zmagovalka, ko smo izmerili vsak del njenega obraza," je De Silva povedal za britanski časnik Daily Mail in dodal, da so obrazne poteze manekenki prinesle 94,35 odstotka popolnosti. "Največ točk je dobila za svojo brado, ki je glede na zlati rez 99,7-odstotna, kar pomeni, da ji samo 0,3 odstotka manjka do popolne oblike," je poudaril.

Na drugo mesto lestvice najpopolnejših obrazov se je uvrstila glasbenica Beyonce (izračun je pokazal, da je njen obraz 92,44-odstotno popoln), na tretje pa igralka Amber Heard (91,85 odstotka). Na četrtem in petem mestu lestvice sta pristali dve pevki: Ariana Grande in Taylor Swift.

Zlati rez

Po matematični definiciji je zlati rez razmerje, ki ga ponazorimo z razdelitvijo daljice na dva neenaka dela, tako da je razmerje med celoto in daljšim delom enako razmerju med daljšim in krajšim delom. Razmerje znaša 1:1,618.

Zlati rez so skozi zgodovino praviloma uporabljali tudi številni umetniki, ki so z njim merili lepoto svojih subjektov.