Papež ne bo pisal vseh tvitov, jih bo pa vsakega posebej odobril pred objavo. Foto: Reuters
Papež ne bo pisal vseh tvitov, jih bo pa vsakega posebej odobril pred objavo. Foto: Reuters
Papež, Twitter
Drugačni časi, drugačni načini približevanja vere ljudem. Foto: Reuters

"Dragi prijatelji, veseli me, da lahko z vami stopim v stik prek Twitterja. Hvala za vaš velikodušen odziv. Blagoslavljam vas iz dna srca," je (v angleščini) zapisal sveti oče.

V slabih dveh urah po objavi si je prvi "čivk" vrhovnega poglavarja Rimskokatoliške cerkve "prislužil" več kot 25.000 posredovanj (retweetov) in 8.000 oznak najljubšega tvita (favourite), številke pa še kar rastejo.

Benedikt XVI. se je spletnemu družbenemu omrežju pridružil 3. decembra pod uporabniškim imenom @Pontifex in napovedal, da bo sporočila svojim sledilcem pošiljal v osmih jezikih, spletno omrežje pa bo "izkoristil" tudi za to, da se približa vernikom in odgovarja na njihova vprašanja. V dobrem tednu je pritegnil že več kot 730.000 sledilcev.

Poleg tega bo javnost obveščal o najpomembnejšem dogajanju v Vatikanu in objavljal povezave do svojih govorov in pozive k miru, so v začetku decembra zapisali na Svetem sedežu in dodali, da papež sporočil sicer ne bo pisal sam, bo pa osebno odobril vsako objavo na svojem profilu.

Širjenje vere tudi prek spleta
Sveti oče je sicer prepričan, da mora biti Cerkev prisotna tudi na spletu in da nove medije prepoznava kot priložnost za oznanjanje resnice. Cerkev poleg tega na ta način dokazuje, da želi biti blizu ljudem, so prepričani. Sveti sedež tako že komunicira z mladimi na različnih platformah - na primer s kratkimi sporočili SMS, že več let ima svojo spletno stran in svoj kanal na YouTubu.

Papež je sicer prvo sporočilo po Twitterju poslal junija lani, ko je prek profila Radia Vatikan oznanil zagon novega novičarskega portala Katoliške cerkve in v angleščini dodal: "Hvaljen bodi, Jezus Kristus! Z molitvijo in blagoslovom, Benedikt XVI."

Benedikt XVI. sicer kljub svojemu prepričanju o pomembnosti širjenja vere tudi prek elektronskih medijev še vedno prisega na klasično pisanje, so javnosti še zaupali njegova najožji sodelavci.