Britney Spears danes praznuje 27. rojstni dan. Foto: EPA
Britney Spears danes praznuje 27. rojstni dan. Foto: EPA
Britney Spears
Na letošnji podelivi MTV-jevih nagrad je blestela. Foto: Reuters
Britney Spears, Sean Preston Federline
Britney s sinom Seanom Prestonom Federlinom.
Britney Spears in Kevin Federlinom
Z nekdanjim možem Kevinom Federlinom sta dolgo bila boj za skrbništvo nad otrokoma.
Britney Spears
Javnost je šokirala, ko si je pobrila glavo.

Britney Jean Spears se je rodila 2. decembra leta 1981 na podeželskem jugu ZDA staršema gradbeniku Jamieju in osnovnošolski učiteljici Lynne. Že kot majhna deklica je Britney hodila v plesno šolo in bila odlična gimnastičarka. A rada je predvsem pela, največkrat v cerkvenem zboru.

Pri osmih letih je poskusila srečo na avdiciji za otroško oddajo na Disneyjevem televizijskem kanalu Mickey Mouse Club, a so jo zavrnili, ker je bila premlada. Dobila pa je vlogo v muzikalu Ruthless in v glavni vlogi dve leti zabavala newyorško občinstvo. Pri enajstih je šla Britney spet na avdicijo za Mickey Mouse Club in takrat ji je uspelo. Postala je "mišketirka" kot mnogi drugi mladi zvezdniki današnjega časa, tudi njen poznejši spremljevalec Justin Timberlake.

Pravi uspeh pa je prišel šele na koncu devetdesetih let, ko je podpisala pogodbo z založbo Jive Records. V začetku leta 1999 je 17-letna Britney izdala album Baby One More Time in postala mednarodna glasbena zvezdnica. Album je postal najbolje prodajani album najstniškega izvajalca vseh časov. Leta 2000 je izdala Oops!...I Did It Again, leto pozneje album Britney, leta 2003 pa In the zone. Sledil je daljši, štiriletni premor, ki ga je pretrgala leta 2007 z albumom Blackout, ki ga kritiki niso najbolje sprejeli. Letos pa je prišel na trg šesti album Circus, ki ga je na ameriškem tržišču izdala prav za svoj rojstni dan.

Prvi škandali seksi najstniške zvezdnice
Velik škandal se je zgodil aprila leta 1999, ko se je Britney pojavila na naslovnici revije Rolling Stone v seksi položaju, kar ni bilo všeč konservativnemu delu ameriške družbe. Očitne seksualne aluzije na Lolito in govorice o plastični operaciji oprsja pa niso ustavile naraščajoče priljubljenosti najstniške zvezdnice. Spearsova je sicer dolgo trdila, da namerava do sklenitve zakonske zveze ostati devica, a je sčasoma nehala dajati takšne izjave.

Britney Spears – blagovna znamka
Na začetku leta 2001 je podpisala osem milijonov dolarjev vredno pogodbo z velikanom brezalkoholnih pijač Pepsi, prvi oglas z mlado zvezdnico v glavni vlogi pa so predvajali med podelitvijo oskarjev istega leta. V sodelovanju s kozmetično hišo Elizabeth Arden pa je na trg poslala tudi uspešne parfume. Za reklamo je ves čas skrbela z malimi škandali. Na podelitvi MTV-jevih nagrad je večkrat razburila javnost z nastopom (nastop z živo kačo, poljub s popikono Madonno) in opravo.

Neuspeh na filmskih platnih in konec romance z Justinom
Leta 2002 se je Britney osredotočila na filmsko kariero in odigrala glavno vlogo v filmu Več kot dekle. Film ni dosegel komercialnega uspeha, kritiki pa so pevko dobesedno raztrgali. V tem času se je končalo tudi njeno medijsko razvpito razmerje s pevcem skupine N'Sync Justinom Timberlakom.

Dve poroki, razveljavitev in ločitev
3. januarja 2004 je Britney poskrbela za nov škandal. V Las Vegasu se je poročila z najstniškim prijateljem Jasonom Allenom Alexandrom. 55 ur trajajoči zakon se je končal z razveljavitvijo.

Junija je oznanila zaroko s takrat 26-letnim plesalcem Kevinom Federlinom (domače posnetke od začetka njune romance do poroke so predvajali v ne preveč uspešnem resničnostnem šovu Chaotic z BritneySpears in Kevinom Federlinom), ki je bil pred tem že poročen z igralko Shar Jackson, s katero ima dva otroka. 18. septembra sta se Britney in Kevin poročila v Kaliforniji. Britney in Kevin imata dva sinova Seana Prestona (rodil se je14. septembra 2005) in Jaydena Jamesa (rodil se je 12. septembra 2006).

Novembra lani sta se Britney in Kevin ločila. Njuna razveza je dvignila veliko prahu, predvsem zaradi skrbništva nad otrokoma. Sprva je za otroka skrbela Britney, po njenem padcu na dno (odvisnost, živčni zlom, sprejetja v bolnišnico na psihiatrično ocenjevanje) pa je sodišče odločilo, da skrbništvo dobi Kevin, Britney pa naložilo plačilo 20.000 dolarjev preživnine na mesec. Britney je lahko sinova le občasno za nekaj ur obiskovala, julija pa ji je sodišča dovolilo, da sta fanta pri njej lahko tudi prespala. Kot kaže, se je Britney vendarle uspelo postaviti na noge, o čemer pričajo tudi pozitivni odzivi na njen zadnji album.

A. M.