Madonna je z Davidovo posvojitvijo dvignila veliko prahu, a je to ni ustavilo, saj namerava posvojiti še enkrat. Foto: Reuters
Madonna je z Davidovo posvojitvijo dvignila veliko prahu, a je to ni ustavilo, saj namerava posvojiti še enkrat. Foto: Reuters
Angelina Jolie in Maddox
Angelino je pri obisku sirotišnice spremljal njen prvi posvojenec Maddox. Foto: Reuters
Mia Farrow z otroki Matthewom, Malone in Seamusom
Mia Farrow ima deset posvojenih otrok in štiri biološke potomce. Foto: EPA
Nicole Richie
Nicole je od svojega tretjega leta odraščala v ljubeči družini Richie. Foto: EPA
Victoria Beckham s sinom Brooklynom
Victoria si želi posvojene hčerke, saj ima fantov in nosečnosti dovolj. Foto: EPA

Angelina Jolie je te dni tudi uradno postala mati triletnega vietnamskega dečka Phama Kvanga Sanga, ki ga bo preimenovala v Pax Thiena.

Njegovo novo ime je kombinacija latinske besede za mir in vietnamske za nebesa. Za Angie je to že tretja posvojitev in četrti otrok. S svojo serijo posvojitev je začela 10. marca 2002, ko je v kamboški sirotišnici Battambang našla nekajmesečnega Ratha Vibola, ga sprejela v svoj dom in ga preimenovala v Maddoxa Chivana. Maddox je takrat nosil še priimek takratnega Angelininega moža Billyja Boba Thorntona. Po ločitvi je Angie njegov priimek spremenila v Jolie, potem pa še enkrat v Jolie-Pitt.

Tri leta pozneje, 6. julija 2005, je Maddox dobil šest mesecev staro sestrico Teno Adam iz Etiopije, ki ji je Angelina prav tako spremenila ime v Zaharo Marley. Zahara v Svahiliju pomeni roža, njeno drugo ime pa je igralka izbrala v spomin zvezdnika reggaeja Bobu Marleyju.

Madonna je razburila svet
Druga ženska, ki je svetovno javnost močno razburila s posvojitvijo dveletnega dečka iz Malavija, je Madonna. Malega Davida Bando je poppevka spoznala ob obisku sirotišnice in kmalu potem vložila prošnjo za posvojitev. Njeno posvojitev so spremljale številne afere, povezane predvsem s tem, da je dečkov oče še živ.

Obtoževali so jo, da je za posvojitev uporabila svoj vpliv in poznanstva in da je celo kršila zakone. A na koncu ji je uspelo in mali David Banda Mwale Ciccone Ritchie se je preselil v Veliko Britanijo, v dvorec družine Ciccone Ritchie.

Isabella in Connor nista vzbujala tolikšne pozornosti
Čeprav sta s svojima posvojitvama dvignila veliko prahu, pa Madonna in Angie še zdaleč nista edini zvezdnici, ki sta pod svojo streho sprejeli otroka brez staršev. Znana posvojitelja sta tudi Tom Cruise in Nicole Kidman, ki sta po treh letih zakona posvojila malo Isabello Jane, dve leti pozneje pa še sina Connorja Anthonyja.

V posvojitvah vodi Mia Farrow
Največ otrok iz revnih predelov sveta, mnogi med njimi so bili telesno prizadeti, je brez dvoma posvojila Mia Farrow. A presenetljivo, njenih dobrodelnih dejavnosti sploh ni spremljala tolikšna medijska pozornost. Tri otroke, Larka Songa in Summer Song iz Vietnama ter Soon-Yi iz Južne Koreje, je posvojila skupaj s svojim možem Andrejem Previnom, dva skupaj z Woodyjem Allenom, pet pa jih je posvojila sama. Poleg tega ima še štiri svoje otroke (tri iz zakona s Previnom in Ronana Seamusa iz zakona z Woodyjem).

Šele pozneje so mediji njenim posvojitvam naklonili malo več pozornosti - ko ji je njena posvojenka Soon-Yi prevzela moža, Woodyja Allena. Mia je bila po moževi in hčerkini prevari dolgo popolnoma na tleh. Tega ni posvojenki nikoli odpustila in je edina izmed njenih otrok, s katerimi nima stikov. Mnogo bolečine ji je prinesla tudi smrt Tama Farrowa, ki je po dolgi bolezni umrl marca 2000, star 21 let.

Že pred leti je pevec Lionel Richie skupaj z ženo Brendo neformalno posvojil takrat triletno Nicole, hčerko nekih njegovih prijateljev. Leta 1990 je Nicole tudi uradno postala njuna hčerka.

Bosta tudi Beckhamova posvojitelja?
Govori se, da o posvojitvi razmišljata tudi Victoria in David Beckham, saj naj bi si nekdanja Posh Spice želela hčerko. Trikrat sta že poskusila in vsakič se jima je rodil sin. Victoria ima menda nosečnosti dovolj, zato se je odločila, da bo sledila zgledu svojih slavnih prijateljic in posvojila siroto iz tretjega sveta.

Želja po otroku se je zbudila tudi v Jennifer Aniston. Po ločitvi od Brada Pitta je srečo poskušala najti z Vincem Vaughnom, ko sta se razšla, pa je začela razmišljati o posvojitvi. Svojim odvetnikom je naročila, naj se povežejo s posvojitvenimi agencijami v Los Angelesu, in da naj ji čim prej priskrbijo dojenčka.

Ob vsem tem se mnogi sprašujejo, ali niso takšne humanitarne poteze le zelo izviren način samooglaševanja in zbujanja pozornosti.

Tanja Kozorog