Tomas Hitzlsperger je ambasador neenakosti pri nemški nogometni zvezi. Foto: EPA
Tomas Hitzlsperger je ambasador neenakosti pri nemški nogometni zvezi. Foto: EPA

"Moji občutki so, da športniki preveč razmišljajo o negativnih posledicah svojih besed. Namesto da bi prispevali k ozaveščanju ljudi, so raje tiho, ker se bojijo. Toda pogumno izražanje nikomur ne škodi," je dejal 35-letni športnik, ambasador neenakosti pri Nogometni zvezi Nemčije (DFB).

Nekdanji vezist Aston Ville, West Hama in Evertona je bil prvi nemški nogometaš, ki je leta 2014 priznal svojo homoseksualno usmerjenost. "S tem razkritjem želim razpravo o homoseksualnosti med poklicnimi športniki premakniti naprej," je dejal takrat.

Danes pa prihajajoče svetovno nogometno prvenstvo v Rusiji vidi kot priložnost za promocijo socialne svobode: "Moramo izpostaviti težave homoseksualnosti in raznih diskriminacij."

"Lansko poletje sem bil v Rusiji. Izpostavljal sem neenakost, Ruse bolj skrbi varnost. Popolnoma jasno je, da huligani ne sodijo na stadione, a tam ne smejo biti tudi razni drugi nestrpneži," še meni nogometaš, ki je za nemško nogometno reprezentanco zbral 52 nastopov, s Stuttgartom osvojil naslov nemškega prvaka, igral pa tudi za Wolfsburg, v Italiji pa za Lazio.