Weinstein se mora na sojenju v New Yorku braniti obtožb dveh žensk. Foto: Reuters
Weinstein se mora na sojenju v New Yorku braniti obtožb dveh žensk. Foto: Reuters
Harvey Weinstein
Spolnega nadlegovanja ga je obtožilo tudi več fimskih zvezdnic. Foto: Reuters

Weinsteinov odvetnik zahteva kazenski pregon Evansove in konec pregona svoje stranke. Sodnik James Burke te želje ni uslišal in tožilka Joan Illuzi je zagotovila, da nadaljujejo postopek proti Weinsteinu s preostalimi petimi točkami obtožnice. Weinsteina spolnih zlorab in napadov sicer javno obtožuje več deset žensk, med katerimi so slavne filmske igralke.

Weinstein se v New Yorku na sodišču poleg Evansove spoprijema še z obtožbo ženske, ki naj bi jo leta 2013 posilil, in ženske, ki naj bi jo leta 2006 prisilil v spolni odnos.

Prijateljica nasprotuje Evansovi
Evansova je bila med prvimi, ki so pred letom dni v reviji New Yorker opisale spolne napade Weinsteina, kar je pripeljalo do okrepitve gibanja #MeToo (Jaz tudi) ter do številnih odstopov in pregonov slavnih in mogočnih moških. Evansova filmskega producenta obtožuje, da jo je leta 2004 v svoji pisarni prisilil v oralni spolni odnos. 66-letni Weinstein obtožbe zanika ali pravi, da je bilo vse soglasno in prostovoljno.

Za odstop od ene točke obtožnice so se tožilci v četrtek odločili, ker je prišlo na dan, da je newyorški policijski detektiv Nicholas DiGaudio tožilstvu prikril vsebino pogovora s prijateljico Evansove 2. februarja letos, med katerim je ta prijateljica povedala drugačno zgodbo kot Evansova. DiGaudio je tožilcem povedal, da prijateljica noče sodelovati, ženska pa je pozneje med pogovorom s tožilci povedala, da ji je detektiv svetoval, naj bo tiho in da njeno sodelovanje v primeru ni potrebno. Detektiv je pod notranjo preiskavo in zanika, da bi priči kar koli svetoval.

Prijateljica Evansove je detektivu in pozneje tožilcem opisala, da sta leta 2004 v newyorški restavraciji srečali Weinsteina, ki jima je ponudil gotovino, če mu pokažeta prsi. Evansova naj bi prijateljici pozneje povedala, da je to storila na hodniku restavracije. Evansova ji je tudi povedala, da je šla v Weinsteinovo pisarno, kjer ji je ponudil vlogo v filmu, če ga oralno zadovolji, kar je potem tudi storila. Evansova naj bi bila pri opisu dogodka razburjena, osramočena in se je tresla.

Evansova zavrača izpoved prijateljice in vztraja, da je bila prisiljena v oralni spolni odnos z Weinsteinom.

Drugi razlog, zakaj so se ji tožilci odpovedali, pa je ta, da je Evansova leta 2015 sestavila elektronsko sporočilo tedanjemu zaročencu, s katerim se je pozneje poročila. V sporočilu je srečanje z Weinsteinom opisala drugače kot pozneje New Yorkerju in tožilstvu. To pismo je Weinsteinov odvetnik dobil od nekdanjega delodajalca Evansove, ker je pisala na službenem računalniku in so ostale sledi.

Pregon proti Evansovi?
Weinstein je za obrambo najel slavnega, dragega ter razvpitega odvetnika Benjamina Brafmana, ki trdi, da je Evansova lagala pod prisego veliki poroti, in zanjo zahteva kazenski pregon. Podobno zahteva tudi za revijo New Yorker, ki naj bi pri poročanju zanemarila izpoved prijateljice, od sodišča pa obenem zahteva, naj zavrže celoten primer proti Weinsteinu.

Odvetnica Evansove Carrie Goldberg vztraja, da vse, kar je zdaj prišlo na dan, še vedno v ničemer ne dokazuje, da so obtožbe neresnične. Pomenilo naj bi le to, da je treba sistem korenito reformirati.

Revija New Yorker vztraja pri svojem poročanju in temeljitem preverjanju informacij pred objavo. "Vsaka trditev Weinsteinovega odvetnika, da New Yorker ni objavil informacije, ki bi nasprotovala izpovedi Evansove, je popolnoma netočna," je sporočila revija.