Princ je že večkrat poudaril,  da bo le odkrit in iskren pogovor o teh temah pomagal, da ne bodo v družbi več stigmatizirane. Foto: Reuters
Princ je že večkrat poudaril, da bo le odkrit in iskren pogovor o teh temah pomagal, da ne bodo v družbi več stigmatizirane. Foto: Reuters
William in Catherine želita, da otroci vedno povedo, kaj želijo in kako čutijo. Foto: Reuters

Vojvoda Cambriški je bil presenečen nad podatkom, da si zgolj dva odstotka zaposlenih Britancev upa spregovoriti o svojem duševnem zdravju na delovnem mestu. Ob tem pa se je spomnil svoje izkušnje, ko je delal kot pilot bolnišniškega helikopterja. "Veliko občutkov z delovnega mesta sem nosil domov, a se tega nisem niti zavedal. Toliko stvari vidite vsak dan in mislite, da je takšno življenje," je poudaril princ William po poročanju E! News.

Ob tem je nezavedno dopustil, da čustva z delovnega mesta vplivajo na njegovo zasebno življenje: "Vedno se srečujete z obupom, žalostjo in bolečino." Ta čustva črpajo energijo, je poudaril princ William in nadaljeval: "Če niste pazljivi, nimate nikoli priložnosti, da se znebite teh občutkov." Po njegovih besedah ljudje, na katere vplivajo razmere na delovnem mestu, "trpijo v tišini", ker preprosto ni dovolj podpornih sistemov, ki bi jim lahko pomagali.

"Samo človek ste in veliko ljudi pozablja na boje, ki ste jih morali pustiti za sabo, da lahko opravljate svoje delo - toda posledično nekaj prebode vaš oklep," je še dodal princ William.

Vojvoda Cambriški je prvič o pomembnosti duševnega zdravja spregovoril leta 2016, ko mu je družbo delala vojvodinja Cambriška. Marca pa je 36-letni princ začel kampanjo, s katero želi odpraviti negativno stigmo, ki obkroža težave z duševnim zdravjem na delovnem mestu. "Zgolj pogovor o duševnem zdravju lahko naredi spremembo," je dejal takrat.

William, Harry in Catherine so vsi glasniki kampanje Heads Together, ki poudarja pomen duševnega zdravja. William je lani v pogovoru za revijo Calm, ki želi opozarjati na samomorilnost med moškimi, opozoril tudi na to težavo. V Veliki Britaniji je prav samomor najpogostejši vzrok smrti med moškimi, mlajšimi od 45 let, poroča BBC. William, drugi v vrsti za britanski kraljevi prestol, je dejal, da se je s to težavo pobliže srečal, ko je še opravljal delo reševalnega pilota.