Iz sveta znanih
Sprva se ji je zdelo, da njena zgodba ni dovolj pomembna za objavo. Foto: EPA
Ženskam, ki se morajo soočati s posledicami zlorabe, svetuje, naj se o tem pogovarjajo. Foto: EPA

Dodaj v

Salma Hayek pojasnila, zakaj izkušnje z Weinsteinom ni razkrila takoj

"To se dogaja vsem."
8. februar 2018 ob 11:42
New York - MMC RTV SLO

Salma Hayek je razkrila, zakaj se ni odzvala na prvi poziv za to, da spregovori o svoji izkušnji s hollywoodskim producentom Harveyjem Weinsteinom.

Igralka je decembra lani v čustveni kolumni za New York Times opisala spolno nadlegovanje, zlorabe in grožnje v povezavi z Weinsteinom. Vse se je zgodilo med snemanjem filma Frida leta 2002, Hayekova pa je bila sprva vesela, da je dobila priložnost delati z Weinsteinom in njegovim takratnim filmskim studiom Miramax, saj so bili pripravljeni tvegati s filmskimi projekti, hkrati pa so bili sinonim za kakovost in sofisticiranost. Začetno zadovoljstvo je producent hitro uničil s svojimi spolnimi napadi in zahtevami.

V pogovoru z Oprah Winfrey je zdaj razkrila, da je imela priložnost o zlorabah spregovoriti že prej, a se za to možnost ni odločila.

"Časopis New York Times je stopil v stik z mano že takrat, ko so pripravljali prvo zgodbo. Želeli so, da bi sodelovala že takrat, a ko so me za to tudi dejansko prosili, sem začela jokati in se na koncu nisem odločila za sodelovanje." Dodala je, da ji je bilo kmalu žal. "Počutila sem se strahopetno, bilo me je sram. Ženske podpiram že dve desetletji, nisem pa mogla narediti tega. Potem sem pomislila na svojo hčerko. Ko so v javnost prišle prve zgodbe, me je bilo sram, da sem se jaz ustrašila, medtem ko je toliko žensk svojo zgodbo razkrilo."

Takšne stvari se dogajajo vsem
Priznava, da je takrat še mislila, da dodajanje njenega imena na seznam ne bo naredilo nikakršne razlike. "Moja bolečina se mi je zdela tako majhna v primerjavi z bolečino drugih." Ni se ji zdelo vredno spregovoriti, ker se takšne stvari dogajajo vsem.

Dva meseca po tem pa se je vseeno odločila, da svojo zgodbo razkrije, zato je napisala kolumno in povedala celotno zgodbo. Med drugim jo je Weinstein prisilil v prizor seksa z drugo žensko, saj v nasprotnem primeru biografskega filma o slavni slikarki sploh ne bi predvajal. Poleg tega je zahteval, da ga oralno zadovolji, da se z njo prha oziroma mu vsaj dovoli, da jo gleda, ponujal ji je tudi masažo.

Ne vprašanje, kako si ženske opomorejo po tovrstnih travmatičnih izkušnjah, je povedala svojo izkušnjo. "Predvsem se moramo nehati opravičevati za to, da smo bile napadene, in se začeti o tem pogovarjati. Pomembno je, da sprostimo jezo - nočem, da se iz žrtev prelevimo v jezne ženske. Nočem, da je jeza naš glavni moto."

Producent vse zanika
Weinstein se dogodkov, ki jih je opisala, spominja drugače - na mnoge obtožbe se ni odzval, njena izjava in izjava Lupite Nyong'o sta pri tem izjemi. "Gospod Weinsten se ne spomni, da je izvajal pritisk na Salmo, da bi odigrala nepotreben prizor seksa s kolegico, ni bil pa niti na snemanju filma. Ampak to je tudi del zgodbe, Frida Kahlo je bila biseksualka, veliko pomembnejši je bil prizor seksa med Hayekovo in Geoffreyjem Rushem. Niti ena obtožba Salme Hayek ne drži, in priče omenjenim dogodkom imajo drugačno predstavo o njih." Dodal je, da se je zavzel za Hayekovo, saj so nekateri drugi producenti želeli, da vlogo Fride odigra Jennifer Lopez.

P. B.
Prijavi napako
Komentarji
sivi gandalf
# 08.02.2018 ob 12:20
Kaka riba je Salma, pff....

boš še kako obtožbo staknil zaradi takih besed :)
Sklonjen
# 08.02.2018 ob 12:22
Hja zakaj ... taktizirala je!
Mr.Blobby
# 08.02.2018 ob 12:21
Salma Hayek je razkrila, zakaj se ni odzvala na prvi poziv za to, da spregovori o svoji izkušnji s hollywoodskih producentom Harveyjem Weinsteinom.

Ker je preračunljivo čakala še na kakšno dobro plačano vlogo...Money makes the world go around...the world go around...the world go around
Zlobni genij
# 08.02.2018 ob 12:06
Po vseh teh obtožbah, ki tepejo hollywood zadnje čase bi lahko eden scenarist ali show runner skupaj spacal eno nanizanko s feminističnim pridihom o mladi igralki, ki si želi uspeti v hollywoodu, navljub vsem spletkam hollywoodskih agentov, producentov, in režiserjev. Glede na samo tematiko in verjetno zelo visoko žensko demografiko, bi serija znala trajati kar nekaj sezon, pa še zelo veliko nagrad bi pobrala. HBO. :)
Sredinski
# 08.02.2018 ob 12:47
Skrajno neumno početje Salme, vsega obsojanja vredno! Naj bi se oglasila takrat, ne zdaj!
Hijena
# 08.02.2018 ob 13:01
Vse igralke so postale glasne, ko so zaslužile dovolj za finančno neodvisnost...prej si pa niti pisniti niso upale, ker jim je kariera važnejša kot samopodoba
sivi gandalf
# 08.02.2018 ob 12:19
vse ženske ki napadajo sedaj tega weinsteina, naj vrnejo denar ki so ga zaslužile ko so delale za njega ali pa celoten zaslužek donirajo :)
crtomirjansa
# 08.02.2018 ob 11:51
Kaka riba je Salma, pff....
Gastrbajtr
# 08.02.2018 ob 12:57
Zgleda, da so vse zlorabljene. Brez izjeme.
ivod
# 08.02.2018 ob 13:04
pravi :
"Poleg tega pa je zahteval, da .... "
... mogoče je samo predlagal ? omenil, da bi, če bi ... ?

in pravi ... no dobro ... pravi ... da je zahteval ...
ne pove pa, če mu je ugodila ...
itd itd ...
... vse skup je velka jeba ... kretene je potrebno izločiti ... a po letih ... desetletjih ... ohje ...
... če so to revice ... kaj bi porekle mnoge druge, ki so so uprle in mnoge tudi čutile hude posledice ...
... tako ... da tega pač ne kupim ... pravzaprav ne kupim ničesar več ... ne, hvala ...
...
... malce resneje bi mogoče te hudo zapoznele obtožbe eminentnih bejb zvenele, če bi organizirale sklad za pomoč napadenim ženskam ... in v sklad prispevale ... recimo polovico
bajnih zaslužkov ... do katerih so prišle sicer po spolzki poti ohje zelo trnovo ...
vrtojb5
# 08.02.2018 ob 13:28
Nepotreben prizor seksa? To ne obstaja.
nefa
# 08.02.2018 ob 13:55
Pač izkoriščal je svojo moč... Zagotovo to za ženske ni prijetno, je boleče... Prav je, da se je to razvedelo in da čuti neke posledice, ker gre za vzorec obnašanja... Očitno je to delal vedno, ko je imel 5min cajta...
Tomaz Gorec
# 08.02.2018 ob 18:17
Če prav razumem tole, ga je oralno zadovoljila, da je dobila vlogo. Lahko bi tudi preprosto odkorakala,... in pač nebi dobila vloge.

Tele napihjene zgodbe raznih zvezdnic, ki iščejo brezplačno reklamo, so ponižujoče za tiste res prav žrtve posilstva. Naprimer tiste, ki so bile posiljene ved vojno v Bosni in Hercegovini! Te vedo kaj je pekel, ne pa te igralke, ki so samo 'dale', zato da so pač dobile vlogo. In so tudi že prej vedele, da bodo mogle dati, če želijo dobiti vlogo.
nikagaja
# 08.02.2018 ob 13:28
ce bi bil tale weinstein ceden, pameten in na splosno IN, ne bi brali, kako jih je spolno nadlegoval. je pa res milo receno neprivlacen. no, prav odvraten.
Gastrbajtr
# 08.02.2018 ob 12:58
@Zlobni genij

Dobra ideja. to Bi šlo za med. Hudiča, to bi še jz gledu!!!
Acta Sanctorum
# 08.02.2018 ob 21:41
Slovenkaaa, ce si kdaj prebrala kaksen moj komentar pod podobnimi clanki o Weinsteinu, sem ze podal moje mnenje o tem cloveku. Ob tem pa stalno ponavljam, da niso krivi zgolj nadlegovalci, ampak tudi "zrtve", glede na to jim je bila bolj pomembna kariera, kot to da bi takega cloveka pospravili na hladno! Stalno govorijo to se vsem dogaja, zakaj se torej niso dobile recimo v 10 in ga skupinsko tozile? Lahko si sama odgovoris, ali pa preberes moj prejsnji komentar. Tam je odgovor.
slovenkaaaa
# 08.02.2018 ob 19:37
Tisti, ki govorite, da bi si zaprla vsa vrata ce bi spregovorila, kaj to pomeni drugega, kot to, da ji je bila kariera bolj pomembna kot samopodoba? Lahko bi ga zavrnila in sla delat kot Čistilka recimo

Acta, zakaj se ukvarjaš s tem, kaj naj bi ona naredila narobe in sploh ne omeniš tega, da je on delal nekaj fejst narobe dolga desetletja?
slovenkaaaa
# 08.02.2018 ob 19:35
vse ženske ki napadajo sedaj tega weinsteina, naj vrnejo denar ki so ga zaslužile ko so delale za njega ali pa celoten zaslužek donirajo :)

gandalf, napiši še, zakaj... zakaj nisi napisal, da naj Weinstein vrne ves denar, ki ga je zaslužil s pritiski na ženske. Na to sploh nisi pomislil, kajne? Pa ne mi s feminističnimi očitki, sebi razloži, zakaj se ti Weinstein smili.
forest9
# 08.02.2018 ob 18:15
Ne pravim, da je bila njena odločitev "pravilna", ampak da se jo da razumet. Seveda bi iz več vidikov bilo bolje zanjo in za druge, da bi se oglasila že takoj. So pa še drugi razlogi poleg poklicnih, da osebe molčijo - na primer (neupravičeni) sram in še strah. Pri nadlegovanjih je pa sploh siva cona, ko je težko pridobiti neke dokaze in je zgolj beseda proti besedi. Žal se tako dogaja, da so nekatere pritožbe tudi izmišljene.
Acta Sanctorum
# 08.02.2018 ob 17:57
Tisti, ki govorite, da bi si zaprla vsa vrata ce bi spregovorila, kaj to pomeni drugega, kot to, da ji je bila kariera bolj pomembna kot samopodoba? Lahko bi ga zavrnila in sla delat kot Čistilka recimo, če bi ji res preprečil nadaljnje delo v filmski industriji. Pri tem pa bi obdržala svojo integriteto. In še to, ko pravite kaj bi bilo če bi sama tožila takega veljaka, neka ženska je morala bit prva, za njo so sledile še ostale. Zame je zgolj tista, ki se je po prvem poskusu oziroma napadu oglasila, resnična žrtev.
Zlobni genij
# 08.02.2018 ob 13:26
Ojoj, to zgoraj sem rekel bolj v šali kot pa zares, glede na to s čim se moramo moški žal spopadat zadnje čase, ampak očitno se strinjate z mojo idejo in le ni tako nora ali nemogoča, kot se sprva zdi, in zna še kdaj ugledati luč sveta, morda že zdaj, ko je hollywoodska spolna izprijenost postala realnost in ne samo hollywoodski govorica ali stereotip. :)
kingeston
# 12.02.2018 ob 12:33
ko človek doseže vse kar je možno, in je do tega cilja izrabil VSE možnosti, potem se očitno pokesa in začne pljuvat po svojih 'botrih', ki so ga pripeljali do vrha.

vsi so bolani...
based god
# 08.02.2018 ob 16:12
zakaj je bil pa komentar uporabnika, ki je vlekel vzporednice s primerom jankovic-farmacevtka izbrisan?
Pro
# 08.02.2018 ob 15:59
Tako je, ko si član elitne Clintonove liberalne druščine lahko privošči vse. Kril se mu je hrbet dokler niso 'hijene' zavohale, da plen in stranka izgubljata moč.
Bivši uporabnik
# 09.02.2018 ob 16:31
Najprej si ze naravno velike prsi da povecat, se poroci s starejsim milijonarjem, ki zgleda kot da bi preboleval hudega macka, potem pa se cudi, ce ljudje nanjo gledajo kot na objekt za "masazo". Selma, ne bo slo
semaino
# 08.02.2018 ob 16:48
Zoran Jankovic > Harvey Weinstein
Pro
# 08.02.2018 ob 16:17
Based god: mogoče ker ni po volji 'fake news';)
velenjcan
# 08.02.2018 ob 15:09
Saj se mi smili. Američani pa še bolj - kaj vse morajo požreti...
forest9
# 08.02.2018 ob 14:17
Načeloma bi se res lahko oglasila prej, a reči, da ji je pomembnejša kariera kot samopodoba je pa tudi pretirano. Seveda si ni želela zapreti vseh vrat, kar bi se ji zgodilo, če bi kot edina tožila takšno persono kot je Weinstein. Predvidevam, da se je pač poskušala izogibati takšnim in podobnim ljudem, kar pa je v Hollywoodu očitno skoraj nemogoče.
Kazalo