Margaret Nolan, ki bi konec meseca praznovala 77. rojstni dan, se je rodila v Somersetu (Anglija) in odraščala v Londonu. Svojo umetniško kariero je začela pod vzdevkom Vicky Kennedy v začetku 60. let prejšnjega stoletja, ko se je poskušala kot fotomodel oz. pin-up dekle. Nato se je pojavila v filmu zasedbe Beatles A Hard Day’s Night, istega leta pa dobila tudi vlogo Dink, Bondove (upodobil ga je Sean Connery) maserke v filmu Goldfinger.

Čeprav je bila vloga zelo obrobna, pa se je vseeno zapisala v kolektivni spomin filmofilov, saj je njena podoba zlatega dekleta krasila plakate za film in pozneje tudi vse licenčne izdelke, povezano s tretjim filmom v franšizi.

Prizor s snemanja filma Goldfinger s Seanom Conneryjem v glavni vlogi. Foto: AP
Prizor s snemanja filma Goldfinger s Seanom Conneryjem v glavni vlogi. Foto: AP

Pozneje se je pojavila še v nekaj filmih in pozirala za Playboy, nato pa dobila vlogo v britanski filmski franšizi Carry On, se pojavila tudi v nekaj televizijskih produkcijah in se ob spodbudi tedanjega moža, dramatika Toma Kempinskega, preizkusila v gledališču. Čeprav ni bila nikoli zvezda svetovnega kova, pa je bila stalnica britanske filmske produkcije vse do poznih 80. let, občasno pa je sprejela kakšno manjšo vlogo tudi pozneje.

Novico o njeni smrti 5. oktobra je na družbenih omrežjih oznanil njen prijatelj in režiser Edgar Wright, ki ji je še lani namenil manjšo vlogo v prihajajočem filmu Last Night in Soho, nato pa sta jo potrdila tudi njena sinova, Oscar Deeks, ki ji je sledil v svet filma, in Luke O’Sullivan.