Mary Higgins Clark. Foto: EPA
Mary Higgins Clark. Foto: EPA

Njena založniška hiša Simon and Schuster je sporočila, da je ena najbolje prodajanih avtorjev na svetu odšla "obkrožena s svojo družino in prijatelji".

Napisala je 51 knjig in prav vsaka je postala uspešnica v ZDA, številne pa tudi v drugih državah po svetu.

Uspeh je dosegla že leta 1975 s svojim kriminalnim prvencem Kje sta otroka, pisati pa je začela že zelo zgodaj.

Foto: Radio Maribor/Pixabay
Foto: Radio Maribor/Pixabay

Zaljubljena v pisanje
Rodila se je v newyorškem Bronxu leta 1927, v skromni družini irskega rodu, z "virusom pisanja" pa se je okužila že pri sedmih letih – vedno je govorila, da so Irci rojeni pripovedovalci.

Kmalu je ostala brez očeta in je morala začeti sama služila denar, tudi ko je postala mati, se pisanju ni odrekla in je pisala vsak dan med peto in sedmo uro zjutraj, preden so otroci vstali.

Ko je ovdovela, je začela pisati radijske igre in je objavila tudi biografijo Georgea Washingtona, ki pa ni naletela na uspeh, nato je začela pisati trilerje. Tam je uspeh prišel takoj in hitro je postala milijonarka.

Številne njene knjige so prevedene tudi v slovenščino, na primer Tujec opazuje, Po mestu naokrog, Krik v noči, Moja si, Vso dolgo noč, Ne joči, ljubljena moja, Rada pleše, rada ima glasbo, V mesečini si lepa, Razdrta zibelka in druge. Mnoge so postale tudi televizijske uspešnice.

Ko je bila že uspešna pisateljica, se je odločila, da bo nadomestila izgubljeno, in se je vpisala na univerzo Fordham, nato pa pri 50 letih diplomirala iz filozofije.
V svojih spominih je napisala, da bo pisala do smrti, ker "dobitek na loteriji človeka osreči za leto dni, delati to, kar imaš rad, pa za vse življenje".