Hanks se že desetletja navdušuje nad Grčijo. Foto: EPA
Hanks se že desetletja navdušuje nad Grčijo. Foto: EPA

Tom Hanks in njegova družina so uradno postali grški državljani. Člani družine so sicer že lani postali častni državljani Grčije. Status država podeli osebi, ki jo pojmuje kot občudovanja vredno. Grški uradniki pa so bili mnenja, da si je Hanks ta naziv prislužil zaradi ozaveščanja o požarih, ki so leta 2018 pustošili blizu Aten.

"Tom Hanks je človek, ki je dejansko pokazal zanimanje za ljudi, ki so bili žrtve požarov v Mati in je o tem ozaveščal v svetovnih medijih," je za CNN povedal grški notranji minister Takis Theodorikakos.

Z ženo od nekdaj navdušena nad Grčijo

Hanks se je spreobrnil v grško pravoslavno vero, njegova žena Rita Wilson, katere pravo ime je sicer Margarita Ibrahimoff, pa ima grške korenine, poroča CNN.

Par je svoj dopust velikokrat preživljal v Grčiji, kjer imata na otoku Antiparos v lasti tudi posestvo: "Grčija je kot zatočišče ... Bil sem po svetu, obiskal sem najlepše kraje, nobeden ne preseže Grčije," je Hanks povedal na prireditvi 2020 Golden Globes Awards.

Zakonca sta tudi sodelovala v filmih, ki so temeljili na grški skupnosti, ves čas pa občudujeta državo in njene prebivalce: "Zemlja, nebo, voda so dobri za dušo, Grčija je zdravilna," je še dodal Hanks.