George Michael je bil pomemben podpornik britanske sodobne umetnosti, redno je kupoval dela umetnikov, kot so Damien Hirst, Tracey Emin, Bridget Riley in Michael Craig-Martin. Foto: EPA
George Michael je bil pomemben podpornik britanske sodobne umetnosti, redno je kupoval dela umetnikov, kot so Damien Hirst, Tracey Emin, Bridget Riley in Michael Craig-Martin. Foto: EPA

Potem ko bodo obkrožila svet v okviru krajših razstav v Šanghaju, Los Angelesu, New Yorku in Hongkongu, bo na prodaj več umetnin tega razvpitega britanskega umetnika, med njimi tudi podoba goloba, ujetega v formaldehid. Za provokativno delo, ki po nekaterih razlagah prek simbola Svetega duha in miru raziskuje pojem absolutne resnice, si obetajo iztržiti skoraj dva milijona dolarjev, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg omenjenega dela z naslovom Nepopolna resnica (The Incomplete Truth) bo 14. marca na dražbi avkcijske hiše Christie's v Londonu na voljo še 75 drugih umetniških del, med 8. in 15. marcem pa bo potekala tudi spletna dražba, na kateri bo na prodaj 130 predmetov, povezanih s pokojnim glasbenikom.

Foto: AP
Foto: AP

Čeprav si za nekatera dela obetajo več kot 100.000 funtov, pa se bo začetna cena nekaterih predmetov gibala okoli 400 funtov. Kot so poudarili pri avkcijski hiši, bo izkupiček namenjen različnim človekoljubnim projektom, ki jih je George Michael podpiral.

Britanski pop zvezdnik s pravim imenom Georgios Kyriacos Panayiotou je bil tudi goreč zbiratelj umetnin, ki je med drugim podpiral gibanje Young British Artists (YBA), ki se je uveljavilo v poznih 80. letih preteklega stoletja. Znan je bil po svojem eklektičnem okusu, rad je imel umetnine, ki so kršile konvencije in so imele moč šokiranja, še piše AFP.

George Michael, ki je umrl na božič leta 2016 v 54. letu starosti zaradi težav s srcem in jetri, je v svoji skoraj 40-letni karieri prodal več kot sto milijonov plošč in je bil eden najbolje prodajanih glasbenih avtorjev. Večina si ga bo zapomnila po uspešnicah, kot so Wake Me Up Before you Go-Go, Last Christmas in Faith.