Drucker je izdaje revije MAD s karikaturami krasil več kot 50 let, v katerih je za svoje dosežke prejel tudi številne domače in mednarodne nagrade. Bil je prejemnik nagrade za življenjsko delo ameriškega združenja striparjev in karikaturistov, večkrat pa je bil izbran tudi za karikaturista leta.

Fiktivni deček in maskota revije Alfred E. Newman je krasil skoraj vsako naslovnico revije. Foto: revija MAD
Fiktivni deček in maskota revije Alfred E. Newman je krasil skoraj vsako naslovnico revije. Foto: revija MAD

Čeprav je imel Drucker težave z dihanjem, njegova smrt ni povezana s trenutno svetovno pandemijo, saj se je že pred tremi tedni ob prvih znakih bolezni popolnoma izoliral od sveta. Zadnji ga je videl njegov prijatelj in risarski kolega John Reiner, ki je za ameriško medijsko hišo CNN povedal, da so bile Druckerjeve zadnje besede "Sem najsrečnejši človek na svetu. Imel sem tako čudovito življenje."

Drucker je kariero začel pri znani striparski hiši DC comics, ki pa jo je v začetku 50. let zapustil in delal kot samostojni umetnik. Leta 1956 je svojo idejo za rubriko karikatur slavnih oseb predlagal uredniku satirične revije MAD, kjer je nato ostal več kot petdeset let. Revija je bila desetletja najbolj bran satirični medij v ZDA, dokler jih niso prehitele sodobne satirične spletne strani, kot je the Onion.

"Počivaj v miru Mort Ducker, tvoje karikature so razkrivale vsaj toliko, kolikor so se posmehovale. V tvoj spomin se bomo tudi v teh temnih časih posvetili satiri in se ob tem smejali kot nori," so v spomin na sodelavca zapisali na Twitterjevem profilu revije.

Drucker se nikoli ni izobraževal za vizualnega umetnika. Risati je začel pri sedmih letih, nato pa se učil risanja z veliko vaje in s posnemanjem drugih umetnikov. V intervjuju je povedal, da ni nikogar posebno posnemal ali se mu hotel približati. Njegov stil je bil posledica dolgoletnega piljenja in pozitivnih vplivov največjih striparskih mojstrov prejšnjega stoletja.