Foto:
Foto:

Yoko Ono je v intervjuju ob razglasitvi dobitnika nagrade dejala, da se boji, da bodo Vanunuju po izpustitvi iz zapora v Izraelu stregli po življenju. Umetnica je dejala, da si želi, da bi Vanunu nagrado, ki jo bodo podelili prihodnji mesec v New Yorku, lahko sprejel osebno.

Julija letos je Vanunuju po 18 letih zapora izraelsko sodišče prepovedalo zapustiti državo, saj še vedno menijo, da ogroža izraelsko državno varnost. Vanunu je britanskemu časniku Sunday Times leta 1986 razkril fotografije in podatke o izraelskem jedrskem programu.

Jedrski strokovnjak Mordehai Vanunu je dejal, da je razkril tajni jedrski program, da bi Izrael rešil pred novim holokavstom. Za britanski BBC je Vanunu po izpustitvi iz zapora dejal, da ni šlo za izdajo. "Vse, kar sem naredil, je, da sem obvestil svet, kaj se dogaja v Izraelu."

"Nisem jim rekel, da morajo uničiti Izrael. Rekel sem, poglejte, kaj ima Izrael,
nato pa presodite sami. Čeprav sem plačal hudo kazen, ne obžalujem svojega dejanja,"
je pojasnil Vanunu. Na podlagi njegovih podatkov zdaj strokovnjaki menijo, da ima Izrael med 100 in 200 kosov jedrskega orožja.

Yoko Ono pa bo letos nagradila tudi pisca in dopisnika revije New Yorker Seymourja Hersha, ki ga je opisala kot pokončnega iskalca resnice in velikega raziskovalnega novinarja.