Kraljica svoje naprave za bujenje nima, ima pa za to nekoga drugega. Foto: EPA
Kraljica svoje naprave za bujenje nima, ima pa za to nekoga drugega. Foto: EPA

Za večino običajnih smrtnikov premik ure pomeni, da morajo prestaviti zgolj nekaj kazalcev, naj bodo ti na stenski uri ali pa na tisti na zapestju. To pa ne velja za zaposlene na britanskem dvoru, ki med drugim skrbijo tudi za kraljičino zbirko ur.

Njih namreč čaka več kot 1000 naprav, ki kažejo čas, to pa jim bo vzelo približno 40 ur, poroča Independent. Pred seboj imajo težko nalogo. Med več kot 1000 merilci časa jih je 450 na gradu Windsor, 600 v Buckinghamski palači, preostalih 50 pa v palači Holyroodhouse. Med omenjene ure spadajo tudi nekatere večje stolpne ure.

"Večina ur je precej točnih, vendar na vsake toliko časa, brez kakršnega koli razloga, začnejo zaostajati ali prehitevati," je povedal Fjodor van den Broek, eden izmed tistih, ki je zadolžen za premikanje. To je sicer le del njegovih nalog v vlogi nadzornika in upravnika vseh ur. Poudaril je tudi, da mora biti na njih ves čas pozoren.

Nekje ure morajo prehitevati

Na nekaterih območjih pa vse ure namenoma prehitevajo." Ljudje so še vedno presenečeni, da na gradu Winsdor in v Buckinghamski palači v kuhinjah obstaja majhen časovni pas, kjer so ure vedno pet minut naprej," je povedal van den Broek in dodal, da tako zagotovijo, da hrana vedno prispe ob pravem času. To naj bi bilo namreč izjemnega pomena.

Kraljici Elizabeti II. pa ne bo treba prestaviti svoje osebne budilke, saj je pravzaprav nima. Vsak dan naj bi jo namreč ob 9. uri zjutraj zbudil osebni dudar, ki posebej zanjo igra pod njenim oknom. Če kraljica malce pospi, 'človek budilka' igra še 15 minut.